Αν μειωθούν οι φόροι στην ελεύθερη και συνδρομητική τηλεόραση
Διαφημιστική δαπάνη που θα προσεγγίσει τα 250 εκατ. ευρώ δείχνει η πορεία του ειδικού φόρου τηλεόρασης. Η αύξηση στα έσοδα από τη διαφήμιση στην τηλεόραση πλησιάζει το 16% τους πρώτους οχτώ μήνες του 2017, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και το 45% σε σχέση με το οκτάμηνο του 2015. Πρόκειται για τα πραγματικά ποσά που μπαίνουν στα ταμεία των τηλεοπτικών σταθμών, καθώς πλέον αυτά καταμετρώνται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, που καταγράφει την πορεία των φόρων και, μεταξύ αυτών, την κατάθεση του ειδικού φόρου τηλεόρασης στα ταμεία του Δημοσίου.
Υπάρχουν δύο ερμηνείες για την αυξητική πορεία. Η πρώτη είναι πως οι διαφημιζόμενοι, που είχαν περιορίσει τη διαφήμιση στο πρώτο πεντάμηνο του 2017, εξαιτίας της μείωσης της κατανάλωσης, τώρα ανεβάζουν στροφές για να βελτιώσουν τα οικονομικά τους, ως το τέλος του έτους. Στην προσπάθεια αυτή σημαίνοντα ρόλο παίζουν τα σουπερμάρκετ.
Η δεύτερη ερμηνεία είναι πως έχει γίνει αντιληπτή η πορεία προς την ανάκαμψη και πως η διαφήμιση, ως προπομπός των αλλαγών, έχει αυξητική τάση στην τηλεόραση. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν δεδομένα από την πορεία της διαφημιστικής δαπάνης σε εφημερίδες, Internet και ραδιόφωνο, καθώς η Media Services δεν τα κοινοποιεί, ύστερα από απαίτηση των πελατών της. Επιπλέον, τεράστιες είναι οι απώλειες προς το διαδίκτυο, που υπολογίζονται άνω των 250 εκατ. ευρώ προς τις πολυεθνικές εταιρείες ψηφιακής επικοινωνίας.
Η διαφημιστική δαπάνη πιθανώς να ήταν και μεγαλύτερη, αν δεν υπήρχε η βαριά φορολογία. Η πορεία του ειδικού φόρου τηλεόρασης είναι εντυπωσιακή και αν είχε εφαρμοστεί από τότε που ψηφίστηκε (2010) και δεν αναβαλλόταν συνέχεια, τώρα θα υπήρχαν πολλά περισσότερα έσοδα στο διάστημα αυτών των έξι ετών (2010-2015) και δεν θα χρειαζόταν να είναι τόσο υψηλός. Τώρα όμως πρέπει να βοηθηθεί η αγορά και να μειωθεί… Επιπλέον, πρέπει να απαλλαγεί από τη διπλή φορολογία η συνδρομητική τηλεόραση, καθώς ο κλάδος, εκτός από τον ειδικό φόρο τηλεόρασης, για κάθε συνδρομητή τηλεοπτικών υπηρεσιών καταβάλλει και ένα τέλος 10%. Την επιβολή του τέλους αυτού είχε εισηγηθεί προς την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών του 2015, με non paper, η ΕΙΤΗΣΕΕ και μπήκε στους όρους του Μνημονίου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του ίδιου έτους.