Στη Βουλή καλούνται να δώσουν απαντήσεις οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών για τις αποκαλύψεις της στήλης την περασμένη Κυριακή που αφορούν τη διακίνηση της «Χάρτας της Ειδομένης» από την ΕΣΗΕΜ-Θ. Η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη κατέθεσε ερώτηση ζητώντας εξηγήσεις για την «Υιοθέτηση της ονομασίας “Δημοκρατία της Μακεδονίας” από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και την υιοθέτηση της “Χάρτας της Ειδομένης” από την ΕΣΗΕΜ-Θ, με αναφορά σε ύπαρξη στην Ελλάδα και άλλων μειονοτήτων πλην της μουσουλμανικής».
Όπως σημειώνει η Σ. Βούλτεψη, τον Ιούνιο του 2015 (1 και 2 Ιουνίου), στην πόλη Μπούντβα του Μαυροβουνίου, κατά τη γενική συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) αποφασίστηκε, έπειτα από αίτημα των δημοσιογραφικών Ενώσεων της ΠΓΔΜ, η ανάκληση προηγούμενης απόφασης (6 Μαρτίου 2015) της Διευθύνουσας Επιτροπής της ΕΟΔ, σύμφωνα με την οποία στην αλληλογραφία της Ομοσπονδίας η γειτονική χώρα δεν θα αναφερόταν ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» αλλά ως «Μακεδονία ΠΓΔΜ»! Η υπόθεση αποκαλύφθηκε κατά το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ και η Ομοσπονδία αποφάσισε να μη φιλοξενήσει το Συνέδριο της ΕΟΔ στην Αθήνα, το οποίο πραγματοποιήθηκε τελικά στο Βουκουρέστι. Με επιστολή του προέδρου της ΠΟΕΣΥ ζητήθηκε από την ΕΟΔ να επανέλθει η ονομασία «Δημοκρατία της FYROM». H ΕΣΗΕΜ-Θ, ωστόσο, όπως αναφέρει η βουλευτής, συνέταξε τον «Αντιρατσιστικό Κώδικα Δεοντολογίας των Ελλήνων Δημοσιογράφων», με την ονομασία «Χάρτα της Ειδομένης», τον οποίο στηρίζει η ΕΟΔ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «πρέπει να επικυρωθεί από την ΠΟΕΣΥ».
Η «Χάρτα» αυτή αναφέρει στο άρθρο 8: «Επειδή το ελληνικό κράτος αναγνωρίζει μόνο την ύπαρξη της μουσουλμανικής μειονότητας και οι ελληνικές και διεθνείς ΜΚΟ υποστηρίζουν ότι υπάρχουν εθνικές, γλωσσικές και θρησκευτικές μειονότητες στην Ελλάδα, εις βάρος των οποίων γίνονται διακρίσεις, τα ΜΜΕ οφείλουν να προσεγγίζουν αυτές τις μειονότητες με την ανάλογη ευαισθησία και σεβασμό των δικαιωμάτων τους». Η ΠΟΕΣΥ απέρριψε τη «Χάρτα της Ειδομένης», σημειώνοντας πως ο Κώδικας Δεοντολογίας των Ελληνικών Ενώσεων είναι πλήρης και καλύπτει όλες τις διεθνώς καθιερωμένες αρχές άσκησης ποιοτικής δημοσιογραφίας.
Η ΕΣΗΕΜ-Θ, ωστόσο, συνεχίζει την προβολή της «Χάρτας», και μάλιστα εκτός συνόρων, ενώ κάνει κινήσεις να υιοθετηθεί και εντός Ελλάδας.