Άμεσα έκανε αποδεκτές τις σημαντικές παρατηρήσεις του ΕΣΡ στο νομοσχέδιο για το ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου, που ψηφίστηκε την Παρασκευή, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς. Προτάσεις που προκάλεσαν σοκ στους βουλευτές της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καθώς γίνονται αυστηρότεροι οι όροι της τηλεοπτικής αδειοδότησης. Στα δύο σημαντικότερα ζητήματα, τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» υποψηφίων αδειούχων και το προσωπικό, ο νόμος πλέον ορίζει πως:
- Ο έλεγχος των στοιχείων «πόθεν έσχες» των μετόχων υποψηφίων για άδεια τηλεόρασης ελέγχεται με την υποχρεωτική συνδρομή της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και ορίζεται το ανώτερο χρονικό όριο της ολοκλήρωσης του ελέγχου αυτού σε 45 ημέρες.
- Η υποχρέωση απασχόλησης με συμβάσεις εργασίας προσωπικού στους παρόχους περιεχομένου μετατράπηκε από «προϋπόθεση» σε «όρο» της τηλεοπτικής άδειας. Επιπλέον, το ΕΣΡ πρότεινε την υποχρεωτική κατάθεση στην Αρχή, εντός έξι μηνών από τη χορήγηση της τηλεοπτικής άδειας, της αναλυτικής κατάστασης του προσωπικού, όπως έχει κατατεθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας.
«Όχι» για το Telemarketing
Έκτος από τις δύο αυτές παρεμβάσεις, με την τροπολογία Παππά ορίζεται ως ασυμβίβαστη για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία αδειοδότησης η ιδιότητα των μετόχων, μελών ΔΣ και νομίμων εκπροσώπων με την οποιαδήποτε συμμετοχή τους σε επιχειρήσεις διενέργειας τηλεπωλήσεων. Επιπλέον, αλλάζει το διάστημα πληρωμής του τιμήματος από τρεις ισόποσες δόσεις που ισχύει σήμερα σε δέκα ετήσιες ισόποσες, ενώ καθορίζονται και τα ποσά, ανά κατηγορία αδειών, που πηγαίνουν στο ΕΣΡ.
Οι αδειούχοι καταθέτουν δηλώσεις πως μέσα σε έξι μήνες θα διαθέτουν τον τεχνολογικό εξοπλισμό, τις κτιριακές εγκαταστάσεις και το πρόγραμμα που προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις.