Στην Κρήτη είναι αφιερωμένα τα επόμενα δύο επεισόδια της εκπομπής «Ελλάδα από το Α ως το Ω», ξεκινώντας την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου στις 21.00 με το πρώτο μέρος του αφιερώματος, με τίτλο «Η Κρήτη των Μύθων και της Αρχαιολογίας».
Με τις αρχαιολόγους Αλεξάνδρα Καρέτσου και Κατερίνα Κόπακα ταξιδεύουμε στη μινωική Κρήτη των Ιερών Κορυφής, της Κνωσσού και των άλλων σημαντικών ανακτορικών κέντρων, ενώ ο λαογράφος Γιώργος Σταματάκης μάς μιλά για τα «Αστερούσια, το ιερό όρος της Κρήτης» και για τον ασκητισμό. Η ξεναγός Μαρία Σφακάκη μάς καθοδηγεί στη Μονή Αρκαδίου αλλά και στη Μονή της Αγ. Αικατερίνης στο Ηράκλειο, όπου φυλάσσονται μεταξύ άλλων έργα του Μιχαήλ Δαμασκηνού και ο καθηγητής ιστορίας της τέχνης Παναγιώτης Ιωάννου, μας μεταφέρει στην Κρήτη των μεγάλων ζωγράφων και στο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.
Την ίδια ημέρα στις 22.00, το ντοκιμαντέρ Επτά μουσεία, ένα Ταξίδι μας μεταφέρει στην Δημητσάνα, στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης και εστιάζει στις βασικές προβιομηχανικές τεχνικές που αξιοποιούν το νερό για την παραγωγή προϊόντων, ενώ το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στις 21.00 το ντοκιμαντέρ Κρήτη: Η Ιστορία του Λαβύρινθου μας ταξιδεύει στην Κρήτη για να ανακαλύψουμε την ιστορία ενός από τους μεγαλύτερους μύθους της ανθρωπότητας.
Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στις 21.00 στο πλαίσιο του αφιερώματος Σταθμοί της νεοελληνικής Ιστορίας: 1821-1941 προβάλλεται το ντοκιμαντέρ 1922: Ο μεγάλος ξεριζωμός, όπου με τη βοήθεια αυθεντικού κινηματογραφικού υλικού της εποχής, φωτογραφιών, πινάκων, κειμένων και μαρτυριών, ξεδιπλώνονται τα συνταρακτικά γεγονότα του Μεγάλου Ξεριζωμού.
Την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου στις 22.00 το ντοκιμαντέρ Αρχαία Ελλάδα: Θέαμα και ιστορία: Ρωμαίοι ερευνά τη συνεισφορά των Ρωμαίων στη συντήρηση και προώθηση του ελληνικού θεάτρου, καθώς η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ σύγχρονου θεάτρου και αρχαίου ελληνικού δράματος και την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου στις 22.30 προβάλλεται το ντοκιμαντέρ Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, ένα αφιέρωμα στους Σεφραδίτες Εβραίους της Θεσσαλονίκης, τη μεγαλύτερη εθνική μειονότητα της πόλης ως τον Β’ Παγκόσμιο. Επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος καταθέτουν τις μαρτυρίες τους.