Στην αντεπίθεση περνάνε οι πολυεθνικές ιντερνετικές πλατφόρμες έναντι των εκδοτών, που απαιτούν πληρωμή δικαιωμάτων για την αναδημοσίευση κειμένων των εφημερίδων τους στο διαδίκτυο. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καλείται να εξετάσει αν ο γερμανικός νόμος που ασχολείται με τα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας είναι σύμφωνος με το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Την υπόθεση στέλνει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το Βερολίνο, καθώς οι γερμανοί εκδότες, οχυρωμένοι πίσω από την εθνική νομοθεσία, απαγόρευαν στις πλατφόρμες να αναδημοσιεύουν τα κείμενά τους και σαράντα μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι της χώρας είχαν κατηγορήσει την Alphabet (Google) για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Κι αυτό συμβαίνει τη στιγμή που οι εκδότες, μέσω της WAN-IFRA, ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμπεριληφθούν ως «δημιουργοί» στη νέα οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα, που θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα.
Στην Ιταλία, η Alphabet συμφώνησε να πληρώσει φόρους 306 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2009 – 2013. Οι φορολογικές αρχές της Ιταλίας κατηγορούσαν την Google πως δεν είχε καταβάλει φόρους για έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ. Μετά τη συμφωνία, ολοκληρώνεται ο έλεγχος των οικονομικών χρήσεων 2002 – 2015 και το ποσό που θα πληρωθεί στο δημόσιο ταμείο της Ιταλίας είναι επιπλέον του φόρου που πλήρωνε η εταιρεία αυτά τα χρόνια. Η Google κατηγορείται σε πολλές χώρες για φοροδιαφυγή μέσω της διοχέτευσης εσόδων στη χαμηλής φορολογικής κλίμακας θυγατρική της στην Ιρλανδία.