Η επίσκεψη της αντιπροέδρου της Κομισιόν για τη Διαφάνεια Βέρας Γιούροβα αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα, η οποία ανακοινώθηκε αμέσως μετά την έγκριση του νέου νόμου για την ελευθερία και την ανεξαρτησία των ΜΜΕ, προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση της ΝΔ. Η ευρωπαία επίτροπος έρχεται στη χώρα μας τη στιγμή που η κυβέρνηση κλυδωνίζεται από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων, την έκθεση-κόλαφο για τη χώρα όσον αφορά τους κανόνες δικαίου και διαφάνειας και εν μέσω σοβαρών αντιδράσεων για το νέο νομοσχέδιο για τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.
Τόσο η ΕΣΗΕΑ όσο και οι άλλες δημοσιογραφικές ενώσεις και η ΠΟΕΣΥ δεν διαφώνησαν με τη δημιουργία επιτροπής δεοντολογίας που θα δρα κατασταλτικά σε εφημερίδες, ενώ δεν υπήρξε αντιπρόταση για τη δημιουργία ανεξάρτητων Συμβουλίων Τύπου – Δεοντολογίας, που ισχύουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Το μόνο που πρότειναν είναι να διοριστούν ως μέλη της επιτροπής οι πρόεδροι των πειθαρχικών συμβουλίων των ενώσεων! Άλλη μία θέση δηλαδή για τους συνδικαλιστές που έχουν σχέση με την εκάστοτε κυβέρνηση. Σημειώνεται πως την Επιτροπή Λογοκρισίας στηρίζει με πάθος η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ “Συσπείρωση”, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σιωπά
Αντί για ελευθερία Τύπου, «ασφάλεια» των δημοσιογράφων
Η κυβέρνηση απαντά στις επικρίσεις για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα με τη δημιουργία task force για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, η οποία διορίστηκε στις αρχές Αυγούστου, πάλι με τη σύμφωνη γνώμη και συμμετοχή των δημοσιογραφικών ενώσεων! Στην επιτροπή μετέχουν εκπρόσωποι επτά υπουργείων της κυβέρνησης και συνδικαλιστές και υποθετικά θα προτείνονται μέτρα για την ασφάλεια των δημοσιογράφων. Όλα αυτά, βέβαια, ενώ η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ φημολογείται πως μπήκε στο αρχείο και οι δημοσιογράφοι που κάνουν έρευνα και ρεπορτάζ παρακολουθούνται από την ΕΥΠ και γίνονται στόχος διώξεων και αγωγών.
Η κατάσταση του Τύπου και της δημοσιογραφίας στη χώρα μας έχει προκαλέσει την προσοχή των διεθνών δημοσιογραφικών φορέων ελέγχου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν αποκλείεται η έκδοση σύστασης για την πολιτική έναντι των ΜΜΕ, όπως είχε συμβεί πέρυσι και με την Ουγγαρία, με την οποία συγκρίθηκε η Ελλάδα για την ελευθερία και τον πλουραλισμό στην ενημέρωση.