Η εισήγηση Παπαουλάκη και οι άτυπες θέσεις της ΕΙΤΗΣΕΕ
Χαμός στην ΕΕΤΤ για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών. Η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της, δρος Νίκου Παπαουλάκη, υπέρ του συστήματος DVB-T2, την οποία «αγκαλιάζει» η ΕΙΤΗΣΕΕ, προκάλεσε εσωτερικό σχίσμα στην Επιτροπή, καθώς ο Δημήτρης Τσαμάκης δεν είχε ενημερωθεί. Έτσι, η ανακοίνωση του Ν. Παπαουλάκη, αρχιτέκτονα της σύμβασης Digea – ΕΕΤΤ, αποσύρθηκε από το site της Αρχής.
Μιλώντας για το ψηφιακό τηλεοπτικό φάσμα στο 3ο Συνέδριο του περιοδικού «Δίκαιο ΜΜΕ», ο Ν. Παπαουλάκης παρουσίασε τη σημερινή πραγματικότητα της ψηφιακής τηλεόρασης και το σενάριο των αυριανών εξελίξεων, με βάση το ότι μετά το 2020 θα δοθούν στις τηλεπικοινωνίες επιπλέον συχνότητες από την 50ή έως και την 60ή στα UHF. Γι’ αυτό και οι πάροχοι δικτύου που μεταφέρουν τα επίγεια τηλεοπτικά σήματα των καναλιών ελεύθερης λήψης είναι υποχρεωμένοι να μεταβούν στο επόμενο στάδιο ψηφιακής κωδικοποίησης, το DVB-T2. Έτσι γίνεται περαιτέρω εξοικονόμηση συχνοτήτων και χωράνε περισσότερα τηλεοπτικά δίκτυα.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ αποδέχεται πως με τη μετάβαση σε αυτήν την τεχνολογία θα υπάρχουν τρεις ψηφιακές συχνότητες για τα ιδιωτικά κανάλια (δηλαδή την Digea), δύο για την ΕΡΤ και άλλες δύο για τα περιφερειακά κανάλια. Την ίδια ώρα, ωστόσο, υπάρχει άλλη τεχνική μελέτη που υποστηρίζει πως συνολικά οι ψηφιακές συχνότητες (πλατφόρμες) θα είναι έξι και όχι επτά, όπως υποστηρίζει ο Ν. Παπαουλάκης. Συνεχίζοντας το σενάριο αυτό, η ΕΕΤΤ καταλήγει πως αν η Digea πάει στην τεχνολογία DVB-T2 θα χωράνε στις ψηφιακές συχνότητες συνολικά 60 απλά τηλεοπτικά σήματα ή 18 υψηλής ευκρίνειας! Επιπλέον, μπλέκει αυθαίρετα στα σενάρια τεχνολογικής εξέλιξης τη μετάδοση του τηλεοπτικού σήματος μέσω διαδικτύου, για να καταλήξει πως δεν απαιτείται άδεια για τη μετάδοση προγράμματος αλλά Κώδικας Δεοντολογίας και «Καλής Πρακτικής»! Τα δύο τελευταία σημεία συμπίπτουν με τις απόψεις της Digea, που θέλει να εκπέμψει συνδρομητικές υπηρεσίες συνδυαστικά μέσω internet και επίγειου σήματος, επαναφέροντας τη θέση πως «πλέον δεν υπάρχουν άδειες».
Όλα τα παραπάνω που αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ για την Ελλάδα ισχύουν σε απόλυτα θεωρητικό επίπεδο, αφού ο νέος ψηφιακός χάρτης δεν έχει εκδοθεί ακόμη, η ψηφιακή μετάβαση με την Digea έχει ήδη κριθεί αποτυχημένη και οι πελάτες της Digea, ιδιαίτερα τα περιφερειακά κανάλια, έχουν ξεσηκωθεί για το ακριβό ενοίκιο. Επιπλέον, ο Ν. Παπαουλάκης συνεχίζει να υποστηρίζει πως η χώρα καλύπτεται κατά 96% από το ψηφιακό σήμα της Digea, αγνοώντας τις δεκάδες διαμαρτυρίες από τις παραμεθόριες περιοχές, καθώς το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα δεν φθάνει τουλάχιστον στο 10% της γεωγραφίας της Ελλάδας.