Και ενώ στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό συζητούν για τις ενδεχόμενες συνεργασίες της επόμενης ημέρας, στα ΜΜΕ υπάρχει επί σειρά ετών μια κεντρική πολιτική συνεργασία μεταξύ των παρατάξεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεργασία αυτή στάθηκε απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το 2017 και μετά, ενώ στήριξε τις βασικές πολιτικές της κυβέρνησης από το 2019 έως το 2023.
Κομβικό σημείο ήταν η ένθερμη στήριξη της Επιτροπής Δεοντολογίας. Οι συνδικαλιστικές ενώσεις της χώρας, με πρωταγωνίστρια την ΕΣΗΕΑ, συναίνεσαν στη δημιουργία της. Σύμφωνα με τον ν. 5005/2022, αρχικά θα αποφάσιζε για το αν τηρείται η δεοντολογία στα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα, προκειμένου να λάβουν κρατική διαφήμιση και κρατικές επιδοτήσεις. Στη συνέχεια, ο ρόλος της Επιτροπής Δεοντολογίας μετατράπηκε σε γνωμοδοτικός. Τα στελέχη της «Συσπείρωσης» υπερθεμάτισαν στην πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ενώ αντίθετος ήταν ο Κώστας Βαξεβάνης και το «Documento».
Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστών, ωστόσο, γνωμοδοτούσαν μαζί με τους εκπροσώπους των ενώσεων ιδιοκτητών. Έτσι, μετά την επιτροπή για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, στην οποία προΐσταται ο εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου, γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης, οι συνδικαλιστές θα πλαισιώσουν άλλη μια επιτροπή, η οποία, στο όνομα της διασφάλισης της δεοντολογίας, καλείται να γνωμοδοτεί για το πού θα μοιράζει χρήματα η κυβέρνηση! Το γεγονός δεν είναι μεμονωμένο, αλλά δείχνει τη λογική που επικράτησε στον συνδικαλισμό των ΜΜΕ μετά την εξαετή συνεργασία (2017 έως και σήμερα) των παρατάξεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΣΗΕΑ.