Την αρχή μιας στενής συνεργασίας σηματοδοτεί η εποικοδομητική συνάντηση, που πραγματοποίησε την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) με τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κύριο Νίκο Παππά.
Αναλυτικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΠΕ συναντήθηκε με τον κύριο Παππά, παρουσία και των Γενικών Γραμματέων Ψηφιακής Πολιτικής, κυρίου Γιάννη Ταφύλλη, Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κυρίου Βασίλη Μαγκλάρα και Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, κυρίου Λευτέρη Κρέτσου, προκειμένου να παρουσιάσει τις θέσεις και τις προτάσεις του, αναφορικά με την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική, καθώς και τον καθοριστικό ρόλο που μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν, τα αμέσως επόμενα χρόνια, οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάκαμψη της χώρας από τη βαθιά οκταετή κρίση.
Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι του ΣΕΠΕ τόνισαν πως η σύσταση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία, αλλά και κρίσιμη ευκαιρία για την άμεση αξιοποίηση της δυναμικής του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, βασικό συστατικό της καινοτομίας σε όλους τους παραγωγικούς τομείς, στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του κράτους και στην παραγωγική εξωστρέφεια της Ελληνικής οικονομίας. Ο ΣΕΠΕ υποστηρίζει διαχρονικά ότι ο κλάδος ψηφιακής τεχνολογίας μπορεί να αποτελέσει στρατηγικό πυλώνα ανάπτυξης ως η νέα “βιομηχανία” της χώρας, αξιοποιώντας το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει και ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα της οικονομίας και της χώρας.
Όπως συμφώνησαν αμφότεροι, ο κλάδος αποτελεί μία δυναμική ψηφιακή αγορά με εξωστρεφή και οριζόντιο ρόλο, για όλους τους παραγωγικούς κλάδους – τουρισμό, ναυτιλία, γεωργική παραγωγή, ενέργεια, κ.ο.κ. – στους οποίους η χώρα διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Επιπλέον, αποτελεί κοινή στόχευση για Υπουργείο και ΣΕΠΕ, ότι ο κλάδος ΤΠΕ μπορεί να δώσει το σύνθημα αντιστροφής τόσο του φαινομένου “διαρροής μυαλών” – “brain drain” με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, όσο και του επενδυτικού κλίματος, ξανακερδίζοντας την εμπιστοσύνη αγορών και επενδυτών. Τονίστηκε επίσης, η ανάγκη ολοκλήρωσης και χρηματοδότησης αναγκαίων έργων υποδομής, τα οποία ανοίγουν το δρόμο για μια σύγχρονη ψηφιακή Ελλάδα.
Παράλληλα, συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές, ο ΣΕΠΕ να συνδράμει με την τεχνογνωσία που διαθέτει στο σχεδιασμό και την υλοποίηση την Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής, στην προσπάθεια της Πολιτείας για την ολοκλήρωση σημαντικών έργων, που αφορούν στον κλάδο ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς και την άμεση και συντονισμένη στήριξη και προώθηση των Ελληνικών εταιριών του κλάδου στο εξωτερικό, ακόμη πιο δυναμικά, μέσω κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών.
“Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντος, με συγκεκριμένες ενέργειες και σχέδιο, να προχωρήσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανάδειξη των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών σε στρατηγική βιομηχανία της χώρας. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για καθυστερήσεις. Συμφωνήσαμε με τον Υπουργό, με τον οποίο είχαμε μία εποικοδομητική συνάντηση, ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε ψηφιακό πλεονέκτημα και να ξεπεράσουμε τη κρίση. Και σε αυτήν τη μάχη, η διεθνής τεχνογνωσία, εμπειρία και εξειδίκευση του “ψηφιακού στρατού” των επιχειρήσεων, επιστημόνων και στελεχών του κλάδου, είναι στη διάθεση της Πολιτείας”, δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΠΕ, κύριος Τάσος Τζήκας.