ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ολοκλήρωσε σήμερα την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, πραγματοποιώντας συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον Αναπληρωτή Βοηθό του Προέδρου Τραμπ για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Kenneth Juster.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Νίκος Παππάς έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Στην αμερικανική διοίκηση είναι γενικευμένη η αντίληψη ότι η ελληνική οικονομία έχει όλες τις δυνατότητες να ανακάμψει. Παρακολουθούν και αυτοί στενά τις οικονομικές εξελίξεις και τις εξελίξεις των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών σε σχέση με τις εξαγωγές, τις επενδύσεις, την ιδιωτική κατανάλωση και, βεβαίως, παραμένουν σταθεροί στη θέση ότι θα πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε η Ελλάδα να ξαναμπεί με τρόπο συμπαγή στη διαδρομή της βιώσιμης ανάπτυξης.
Είναι σαφές ότι, τόσο στο Λευκό Οίκο, όσο και στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και στο υπουργείο Εμπορίου –όπου είχαμε επαφές- είναι παγιωμένη η αντίληψη πως η Ελλάδα συνιστά μια πάρα πολύ κρίσιμη χώρα για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, με τις συμμαχίες της στο χώρο της ενέργειας, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται στο διεθνές εμπόριο και το ρόλο που μπορεί να παίξει η χώρα μας. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η σταθερότητα και η ασφάλεια αποτελούν πάρα πολύ σημαντικούς παράγοντες για την περιοχή και για την Ευρώπη, ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε στη σφαίρα της ανάπτυξης».
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο σχετικά με την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης υπογράμμισε ότι «Η ελληνική θέση είναι πως η αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει χτες. Όχι μόνο διότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων προχωρά, αλλά και διότι τα οικονομικά αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα από τους στόχους που είχαν τεθεί στο πλαίσιο της Συμφωνίας. Δεν πρέπει να αφήσουμε τις πολιτικές σκοπιμότητες να καθυστερούν περαιτέρω μια διαδικασία η οποία, δυστυχώς, θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό. Η Ελλάδα έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα, δίνει τη μάχη της μέσα σε στενό δημοσιονομικό πλαίσιο, λαμβάνοντας και πρωτοβουλίες στήριξης των αδύναμων στρωμάτων. Εάν όλοι τηρήσουν αυτά που έχουν συμφωνηθεί θα προχωρήσουμε πάρα πολύ σύντομα. Ας μην υπονομεύει κανείς τις δυνατότητες που έχουν διαφανεί για την πραγματική οικονομία στην Ελλάδα.
Θεωρώ, πάντως, ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και πρέπει μέσα στον Απρίλιο να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα στάδια που θα επιτρέψουν το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης».