Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ
Την περασμένη εβδομάδα, μια συστημική τράπεζα πραγματοποίησε την πιλοτική εφαρμογή ενός ρομπότ σε ένα κατάστημά της. Αν και έγινε σε «νεκρή ώρα», οι εργαζόμενοι προβληματίστηκαν.
Το πρόσφατο επίτευγμα της DeepSeek στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης δεν αποτελεί ούτε εξαίρεση ούτε θαύμα, αλλά μάλλον το τελευταίο ορόσημο στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος της Κίνας στον συγκεκριμένο τομέα. Ανάλογα βήματα έχουν κάνει και οι Αμερικανοί προς διάφορες κατευθύνσεις, ενώ στο παιχνίδι της AI μπαίνουν δυναμικά Ινδοί και Ιάπωνες.
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η επιτυχία της DeepSeek συνδέεται με το μοναδικό επιχειρηματικό τοπίο της Κίνας, που απαιτεί μεγαλύτερη προσαρμογή και υψηλότερη εξυπηρέτηση.
Παράλληλα, προβλέπουν μια μετατόπιση της εστίασης της κινεζικής AI από τα θεμελιώδη μοντέλα στην ανάπτυξη εφαρμογών, με έμφαση στα οικοσυστήματα ανοικτού κώδικα. Αυτή η μετάβαση αναμένεται να μειώσει το κόστος των ιδρυτικών μοντέλων και να επιταχύνει την ανάπτυξη προσαρμοσμένων εφαρμογών, καθιστώντας την ανάπτυξη της AI πιο ανταγωνιστική, λόγω της ευκολίας αναπαραγωγής των μοντέλων με μειωμένο κόστος.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: Gerd Altmann from Pixabay
[wp-rss-aggregator source=”488842″]