Δύο κεντρικές προσφυγές έχει καταθέσει εδώ και καιρό στα ευρωπαϊκά όργανα η ΕΙΤΗΣΕΕ εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης. Η Ένωση των Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών υποστηρίζει στην πρώτη προσφυγή πως στην περίπτωση της υπό σύσταση ΕΡΤ ΝΕΤ υπάρχει κρατική ενίσχυση, ενώ με τη δεύτερη στρέφεται εναντίον του νόμου Παππά – Σπίρτζη 4339/2015. Με την προκήρυξη των αδειών η ΕΙΤΗΣΕΕ θα ενεργοποιήσει τη δεύτερη προσφυγή και θα επιχειρήσει να σταματήσει τη διαδικασία.
Συνοπτικά, η προσφυγή περιλαμβάνει τα εξής σημεία: Η ΕΙΤΗΣΕΕ υποστηρίζει πως με τον προσδιορισμό του αριθμού των αδειών εθνικής εμβέλειας δημιουργείται θέμα κλειστής αγοράς, ενώ το φάσμα των συχνοτήτων δίνει πολύ περισσότερες δυνατότητες. Υποστηρίζει ακόμη πως υπάρχει θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς στο τερματικό (τηλεοπτική οθόνη smart tv) φτάνουν προγράμματα χωρίς όρους, όπως τα κανάλια που εκπέμπουν από το internet και οι σταθμοί επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης που υπόκεινται σε ειδικό καθεστώς λειτουργίας. Η ΕΙΤΗΣΕΕ θεωρεί πως η διακοπή λειτουργίας σταθμού προσκρούει στα άρθρα 14 και 15 του Συντάγματος και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άρθρο 10). Ακόμη, ισχυρίζεται πως με το ελάχιστο όριο κεφαλαίου και αριθμού εργαζομένων επιβάλλονται στις επιχειρήσεις μονομερείς και αδικαιολόγητοι περιορισμοί, καθώς δεν υπάρχουν πλέον, όπως υποστηρίζει, ειδικότητες στην τηλεόραση και άδειες επαγγέλματος. Τέλος, θέτει ζήτημα για τις αρμοδιότητες της Ανεξάρτητης Αρχής (ΕΣΡ), δηλώνοντας πως εκείνη, ύστερα από έρευνα αγοράς, θα πρέπει να αποφασίζει για τον αριθμό των αδειών.
Στην περίπτωση της προσφυγής της Digea εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, πηγές της ΕΙΤΗΣΕΕ αναφέρουν πως η Ελλάδα είναι ένα βήμα πριν από την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η εταιρεία υποστηρίζει πως η ΕΡΤ ΑΕ, η οποία θα συνδέεται με την ΕΡΤ ΝΕΤ, απέκτησε το φάσμα χωρίς να καταβάλει χρήματα στο Ελληνικό Δημόσιο, συνεπώς δεν μπορεί να αναπτύξει εμπορική δραστηριότητα.
Όπως αποκαλύψαμε, όμως, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για συνεργασία ΕΡΤ – Digea για την ανάπτυξη κοινού δικτύου με μεγαλύτερη εμβέλεια. Η κυβέρνηση συζητάει αυτήν την προοπτική υπό την προϋπόθεση πως το Δημόσιο θα έχει την πλειοψηφία. Υπάρχει το προηγούμενο της κοινής εταιρείας δικτύου που συγκρότησαν η Wind και η Vodafone, της Victus Networks AE.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκτιμάται ότι θα υπάρξει σφοδρή αντιπαράθεση της ΠΟΣΠΕΡΤ με την κυβέρνηση για τη μεταφορά του δικτύου της ΕΡΤ σε τρίτη εταιρεία.