ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, το περιοδικό «Ιστορία Εικονογραφημένη» γυρίζει το ρολόι του χρόνου στην πρώτη μεταπολεμική 25ετία (1945-1970), όταν «τέθηκαν οι βάσεις για την -αμφιταλαντευόμενη μεταξύ Δύσης και Ρωσίας- πορεία της χώρας και μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της».
Το κεντρικό θέμα του τεύχους Απριλίου 2022 (#646) με τίτλο «Η θέση της Ουκρανίας στην πρώτη μεταπολεμική περίοδο της ΕΣΣΔ», από τον μεταδιδακτορικό ερευνητή Ιστορίας στο ΕΚΠΑ, Εμμανουήλ Εμμανουηλίδη, εξετάζει μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που φωτίζουν τόσο το πολιτικό και κοινωνικό status σε αυτή την ανατολικοευρωπαϊκή χώρα όσο και τα βαθύτερα ιστορικά αίτια για τη σημερινή ένοπλη σύγκρουση: Πόσο ρωσοποιήθηκε η Ουκρανία; Σε ποιο βαθμό προωθήθηκε η ουκρανοποίηση της τοπικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας; Ποια ήταν η θέση των Ουκρανών στο πλαίσιο της ΕΣΣΔ; Πώς διαμορφώθηκε το εδαφικό καθεστώς της σημερινής Ουκρανίας;
Στο εξώφυλλο του τεύχους απεικονίζεται, μάλιστα, το Μνημείο της φιλίας των λαών Ρωσίας και Ουκρανίας, που βρίσκεται στο κέντρο του Κιέβου.
Διαβάστε, ακόμα, στο τεύχος Απριλίου 2022 της Ιστορίας Εικονογραφημένης:
- Ο Ελληνισμός της Πολωνίας, από τον ιστορικό ερευνητή, Μιλτιάδη Βαρβούνη.
- Απελαύνοντας τον Χο Τσι Μινχ (από το Χονγκ Κόνγκ το 1931), από τον δικηγόρο με έδρα τη Νοτιοανατολική Ασία, Τομ Βέιζι.
- Το κεντρώο άνοιγμα μετά τον Εμφύλιο (1950-1952) – Πριν από το «κράτος της Δεξιάς», από τον δημοσιογράφο και ιστορικό ερευνητή, Δημήτρη Ταταρούνη.
- Μινιμαλισμός – Το λιγότερο είναι περισσότερο, από τον συγγραφέα και ιστορικό ερευνητή, Λευτέρη Καντζίνο.
- Ο παπικός θρόνος της Ρώμης – Ο αγώνας για πρωτεία ιερατικής και κοσμικής εξουσίας, από τον θεολόγο – βυζαντινολόγο, Χρήστο Νικολόπουλο.
- Η ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Λαζάρου από την Κύπρο στην Κωνσταντινούπολη (900), από τον ιστορικό ερευνητή, Αλέξη Μιχαηλίδη,
- Ελληνογαλλικές προσεγγίσεις και αποκλίσεις – Από την εθνεγερσία του 1821 ως την Κρητική Επανάσταση του 1866-1869, από τον δημοσιογράφο και ιστορικό, Τίτο Ι. Αθανασιάδη.
- Χρύσανθος Φιλιππίδης: Αρχιεπίσκοπος Αθηνών (1881-1949), β΄ μέρος, από τον νομικό-διεθνολόγο και δρ. του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτο, και
- Πρωτεργάτες του νεοελληνικού θεάτρου: Διονύσιος Ταβουλάρης (1840-1928), από την επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο ΕΚΠΑ, Αλεξία Αλτουβά.
Και, όπως πάντα, τις μόνιμες στήλες:
«Το χθες στην Ιστορία» (από τον Νίκο Νικολούδη), «Επικαιρότητα & Ιστορία» (από τον Γιάννη Ράγκο) «Βιβλία & Ιστορία» (από τον Διονύση Μουσμούτη) και το ιστορικό σταυρόλεξο (από τον Δημήτρη Ταταρούνη).
Η «Ιστορία Εικονογραφημένη» κυκλοφορεί σε όλα τα σημεία πώλησης Τύπου και στα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία, ενώ μπορείτε να προμηθεύεστε τα τεύχη του περιοδικού και σε ψηφιακή μορφή (περισσότερες πληροφορίες στο: http://istoria.gr/syndromes/).