Συνταρακτικά στοιχεία για τον τρόπο λειτουργίας της ΑΕΠΙ έφερε το πόρισμα της εταιρείας Ernst & Young για τα οικονομικά του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης που συλλέγει δικαιώματα από όλη την Ελλάδα, εκπροσωπώντας στιχουργούς και μουσικοσυνθέτες, και λειτουργεί με την άδεια του υπουργείου Πολιτισμού. Το πόρισμα δείχνει πως η ΑΕΠΙ είναι μια επί της ουσίας πτωχευμένη εταιρεία, εν αντιθέσει με τους μετόχους, που έχουν συγκεντρώσει σημαντικά ποσά από τα δικαιώματα των μελών τους. Η ΑΕΠΙ αδυνατεί να εξοφλήσει τα μέλη της στο σύνολό τους, την ίδια ώρα που τα συγκεκριμένα μέλη του ΔΣ απολαμβάνουν υπέρογκες αμοιβές και άλλα προνόμια. Ταυτόχρονα η ΑΕΠΙ δεν έχει στην ιδιοκτησία της το πληροφοριακό σύστημα με το οποίο αποδίδονται τα δικαιώματα στα μέλη της.
Τα στοιχεία που προκύπτουν από το πόρισμα της Ernst & Young, η οποία είχε αναλάβει τον διαχειριστικό έλεγχο της ΑΕΠΙ βάσει διαγωνισμού που είχε προκηρύξει ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας έπειτα από εντολή του πρώην υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη, είναι αποκαλυπτικά:
* Το 2014 η ΑΕΠΙ εμφανιζόταν να διαθέτει θετικά κεφάλαια ύψους 913 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με το πόρισμα διέθετε αρνητικά κεφάλαια ύψους 19,9 εκατ. ευρώ.
* Ακόμη και αν ρευστοποιούσε όλη της την περιουσία δεν θα μπορούσε να αποπληρώσει τις οφειλές της για τα δικαιώματα στους δημιουργούς-μέλη της, δικαιώματα αξίας 199 εκατ. ευρώ.
* Καταγράφονται πέντε εταιρείες συνδεδεμένες με την ΑΕΠΙ, οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες στην εταιρεία και παρουσιάζουν κερδοφορία, σε αντίθεση με τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης. Π.χ., η ΕΔΙΣ, που για το διάστημα 2011-2014 εμφανίζει συναλλαγές με την ΑΕΠΙ ύψους 8 εκατ. ευρώ, έχοντας ως προμηθευτή μόνο τη συγκεκριμένη εταιρεία.
* Τα μέλη του ΔΣ και τα συγγενικά τους πρόσωπα έλαβαν στο διάστημα 2011-2014 συνολικό ποσό αμοιβών 7,4 εκατ. ευρώ.
Το 2011, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πέτρος Ξανθόπουλος έλαβε ετησίως το ποσό των 625.565 ευρώ (τουλάχιστον 52 χιλ. ευρώ τον μήνα), ο γενικός διευθυντής Δημήτρης Ξανθόπουλος 294.450 ευρώ και η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και γραμματέας Ν. Ξανθοπούλου 466.266 ευρώ. Και οι τρεις είναι μέτοχοι της ΑΕΠΙ.
Εκτός από τη μισθοδοσία, οι μέτοχοι της ΑΕΠΙ έχουν ετήσιες αμοιβές για έξοδα παράστασης ύψους 4.000 ευρώ ο καθένας. Ο διευθύνων σύμβουλος και ο πρόεδρος του ΔΣ λαμβάνουν πόσα 2.000 ευρώ και 1.700 ευρώ αντίστοιχα, ενώ τους παρέχονται αυτοκίνητα και ιδιωτική ασφάλιση.
- Ο γενικός διευθυντής της ΑΕΠΙ Δημήτρης Ξανθόπουλος έχει πάρει ανοικτό δάνειο από την εταιρεία ύψους 120.000 ευρώ.
- Το πληροφοριακό σύστημα της ΑΕΠΙ -ένα από τα μεγαλύτερα έξοδα της εταιρείας- δεν επιτρέπει τη συσχέτιση εσόδων και πληρωμών προς τους δημιουργούς, ενώ τα έσοδα από τη λειτουργία του μηχανογραφικού συστήματος καρπώνονται οι μέτοχοι της ΑΕΠΙ μέσω της εταιρείας ΕΔΙΣ.
- Από τα χρήματα που παρακρατεί η ΑΕΠΙ για πολιτιστικούς σκοπούς, που ανήλθαν την περίοδο 2011-2014 σε 1,6 εκατ. ευρώ, το 1,2 εκατ. ευρώ δαπανήθηκε για το αρχείο μουσικής που δημιούργησε και συγκεκριμένα για την πληρωμή των υπαλλήλων.
- Η ΕΔΙΣ εκμισθώνει ακίνητο στην ΑΕΠΙ 214,5 τ.μ. αντί 7,7 χιλ. ευρώ τον μήνα, ενώ το αγοραίο μίσθωμα στην περιοχή κυμαίνεται μεταξύ 1.000-7.000 ευρώ μηνιαίως.