ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η εξέγερση της αμερικανικής νεολαίας ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ, που άλλαξε τον ρου της Ιστορίας κατά τις δεκαετίες του 1960 και 1970, αποτελεί το κεντρικό θέμα στο τεύχος Ιουνίου 2024 (#672) του περιοδικού ιστορικής ύλης «Ιστορία Εικονογραφημένη».
Στο άρθρο του με τίτλο «Το αντιπολεμικό κίνημα για το Βιετνάμ» ο ιστορικός ερευνητής Γιώργος Κασαμπαλάκος επισημαίνει ότι «ο πόλεμος στο Βιετνάμ σημάδεψε δύο δεκαετίες, ταπείνωσε δύο μεγάλες παγκόσμιας εμβέλειας υπερδυνάμεις, γκρέμισε τον μύθο του αήττητου των ΗΠΑ, κυρίως όμως ξεσήκωσε την αμερικανική -και όχι μόνο- νεολαία. Το κίνημα ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ σάρωσε στο πέρασμά του παραδόσεις και στερεότυπα της μεταπολεμικής Αμερικής, καταφέρνοντας να νικήσει όχι μόνο επειδή έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη λήξη του πολέμου, αλλά κυρίως επειδή απέδειξε ότι πραγματικός ρυθμιστής της Ιστορίας είναι ο ίδιος ο κόσμος, όταν βέβαια το θελήσει».
Διαβάστε, επίσης, στο τεύχος Ιουνίου 2024 της «Ιστορίας Εικονογραφημένης»:
- Η υστεροφημία του Μεγάλου Αλεξάνδρου – Ελληνο-ινδικός συγκρητισμός, του ιστορικού ερευνητή Δημήτρη Καρυδάκη. Η εμφάνιση, η ακμή και η τελική πτώση των ελληνιστικών βασιλείων της κεντρικής Ασίας και οι διαπολιτισμικές επαφές που ανέπτυξαν με τις ηγεμονίες της ινδικής υποηπείρου, για περίπου δύο αιώνες μετά το θάνατο του Μακεδόνα στρατηλάτη.
- Η διαμόρφωση της σύγχρονης Ευρώπης, του καθηγητή Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιστορίας και Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ανδρέα Στεργίου. Κατά τον ύστερο Μεσαίωνα (14ος-15ος αιώνας) και στις αρχές της Αναγέννησης (15ος-17ος αιώνας) συντελέστηκαν σημαντικές πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές, οικονομικές και ιδεολογικές εξελίξεις που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ευρώπη, αφού τότε άρχισαν να μορφοποιούνται φαινόμενα όπως το κράτος και ο καπιταλισμός ως κυρίαρχο οικονομικό σύστημα.
- Του Κουτρούλη ο γάμος – Δύο πατριαρχικά πιττάκια του 1934, του ιστορικού ερευνητή Κωνσταντίνου Κοτσίλη. Τα παλαιότερα χρόνια όταν επρόκειτο να γίνει μεγάλο πανηγύρι και, γενικότερα, όπως θα λέγαμε σήμερα, «τρικούβερτο γλέντι ή σαματάς», χρησιμοποιούσαμε όλοι την έκφραση «θα γίνει του Κουτρούλη ο γάμος». Ποιος, όμως, ήταν ο Κουτρούλης και τι σχέση είχε ο γάμος του με το γλέντι μας;
- Ιουνιανά 1863: Ο άγνωστος ελληνικός εμφύλιος, του ιστορικού Ιωάννη Β. Δασκαρόλη. Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1860 αποδείχτηκαν τα πλέον καθοριστικά στην έως τότε διαδρομή του νεότευκτου ελληνικού κράτους. Ένα από τα κορυφαία γεγονότα της περιόδου ήταν ο εμφύλιος πόλεμος, που ξέσπασε τον Ιούνιο του 1863 ανάμεσα στις δύο κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της εποχής και πέρασε στην ιστορία ως τα «Ιουνιανά».
- Η ιστορία των δήμων της Κύπρου, του ιστορικού ερευνητή Αλέξη Μιχαηλίδη. Με αφορμή τη μεταρρύθμιση του Μαΐου 2024 στην τοπική αυτοδιοίκηση της Κύπρου, εξετάζονται τα χαρακτηριστικά των τοπικών κοινοτήτων του νησιού από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας.
- Η ζυθοποιία Κλωναρίδη και η αστική ανάπτυξη των Άνω Πατησίων, του φιλόλογου και διδάκτορα στην ελληνιστική ιστοριογραφία του ΕΚΠΑ Βασίλη Νάστου. Η ιστορία κάποιων συνοικιών συνδέεται με συγκεκριμένα πρόσωπα, παρόλο που τα ίδια δεν επιθυμούσαν να πρωταγωνιστήσουν κοινωνικά, ούτε να μεταβάλουν τη φυσιογνωμία και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των περιοχών αυτών. Ένα τέτοιο πρόσωπο ήταν ο ζυθοποιός Ερρίκος Κλωναρίδης και η οικογένειά του.
- Ελεύθερη Ελλάδα 1944: Τα αντάρτικα χαρτονομίσματα σε οκάδες σιτάρι και όχι σε δραχμές, του συγγραφέα και ιστορικού ερευνητή Μάριου Κοκκώνη. Στις 27 Απριλίου 1944 η ΠΕΕΑ προχώρησε στην έκδοση χρεωστικών ομολόγων με βάση και μονάδα συναλλαγής το σιτάρι. Η εξόφληση των ομολόγων προβλεπόταν να γίνει έως έξι μήνες μετά την απελευθέρωση της χώρας.
- Η κατάληψη των Επτανήσων από τις ιταλικές δυνάμεις κατοχής, της ιστορικού και σύμβουλου Εκπαίδευσης Φιλολόγων Ζακύνθου Φιλιππίτσας Φραγκίσκης Μάργαρη. Η κατάληψη των Επτανήσων, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, σχεδιαζόταν από τον Μουσολίνι και τους στενούς συνεργάτες του ήδη από το 1923. Κατά την πρώτη φάση, στόχος ήταν να καταληφθούν τα Επτάνησα, οι δυτικές ακτές της Ελλάδας και η Θεσσαλονίκη.
- 1934: Η Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών, του δημοσιογράφου και ιστορικού Τίτου Ι. Αθανασιάδη. Το τριήμερο 30 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου 1934, και ιδιαίτερα τη Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών, ο Χίτλερ εξόντωσε τους πρώην έμπιστούς του στα Τάγματα Εφόδου, μεταξύ αυτών και τον υπαρχηγό του και αρχηγό των Ταγμάτων, Ερνστ Ρεμ.
Και τις μόνιμες στήλες:
«Επικαιρότητα & Ιστορία» (από τον Γιάννη Ράγκο) «Βιβλία & Ιστορία» (από τον Διονύση Ν. Μουσμούτη) και «Πρόσωπα & Ιστορία / Τζίνα Μπαχάουερ» (από τον Διονύση Ν. Μουσμούτη).
Η «Ιστορία Εικονογραφημένη» κυκλοφορεί σε όλα τα σημεία πώλησης Τύπου και στα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία, ενώ μπορείτε να προμηθεύεστε τα τεύχη του περιοδικού και σε ψηφιακή μορφή (περισσότερες πληροφορίες στο: http://istoria.gr/syndromes).