Μετά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Επίτροπο Γκίντερ Έτινγκερ και ο ΟΟΣΑ «συστήνει» στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση της διάταξης του νόμου της ΕΡΤ (4173/2013) με την οποία δημιουργείται ανεξάρτητο κρατικό δίκτυο ψηφιακής τηλεόρασης.
Εναντίον αυτής της διάταξης έχουν προσφύγει στην Κομισιόν οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, προσπαθώντας να τη χρησιμοποιήσουν και για την καταδίκη του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες. Η Κομισιόν, ενώ δεν παρενέβη για τον τηλεοπτικό διαγωνισμό, ζήτησε από τα αρμόδια υπουργεία Δικτύων και Επικρατείας να μην προχωρήσει η ίδρυση της ERT Digital. Όπως και έγινε βέβαια, αφού η εν λόγω διάταξη έχει πέσει ήδη σε αχρηστία. Και τώρα ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του χαρακτηρίζει «ζημιά στον ανταγωνισμό» το να δοθεί η δυνατότητα στην ΕΡΤ να λειτουργήσει ως πάροχος δικτύου για την προβολή περιεχομένου τρίτων και ζητά την κατάργηση του άρθρου 2 παρ. 11 του νόμου 4173/2013. Με τη νέα αυτή υπόμνηση, η κυβέρνηση δείχνει να έχει πρόβλημα στην τήρηση των υποσχέσεων που έχει δώσει στους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ότι δηλαδή θα τους δοθεί η δυνατότητα μεταφοράς του ψηφιακού σήματός τους από την ΕΡΤ με κόστος πολύ μικρότερο από αυτό της Digea.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε όσα δεν λέει ο ΟΟΣΑ για τη σύμβαση Digea – Δημοσίου (2014) και το αν ενισχύει τον ανταγωνισμό η παρουσία μίας και μόνης εταιρείας που ελέγχει το σύνολο των συχνοτήτων της τηλεόρασης επί 15 χρόνια, με τις χρεώσεις των τηλεοπτικών σταθμών για τη μετάδοση τους σήματός τους να προκύπτουν από εγκεκριμένο μαθηματικό τύπο. Επιπλέον, πρόκειται για μια εταιρεία που δεν είναι δημόσια και συμμετέχουν μόνο οι σταθμοί ANT1, Alpha, Star, ΣΚΑΪ, Mega και Μακεδονία TV. Έχουν, άραγε, τη δυνατότητα να απευθυνθούν σε άλλον ψηφιακό πάροχο οι σταθμοί;
Επίσημα ο ΟΟΣΑ απέφυγε οποιαδήποτε κρίση για την αγορά της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, επικαλούμενος τις νομικές περιπέτειες του νόμου Παππά. Στους υπόλοιπους τομείς των media ζητά την αποσαφήνιση κανονισμών που διέπουν τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και μεγαλύτερη ευελιξία στους κανόνες για τα τέλη αδειοδότησης, την εταιρική δομή και την πολλαπλή ιδιοκτησία διαφορετικών Μέσων που διέπουν τη συνδρομητική τηλεόραση. Τα ζητήματα αυτά είναι ανοικτά, καθώς στο ραδιόφωνο οι τελευταίες άδειες στην Αττική έληξαν το 2005 και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως θα προχωρήσει σε νέα αδειοδότηση. Στον τομέα της συνδρομητικής τηλεόρασης ανοικτό παραμένει το ζήτημα της σταυροειδούς επιδότησης, της χρησιμοποίησης δηλαδή κεφαλαίων από τις τηλεπικοινωνίες, π.χ., για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Ζητάει ακόμη η έκθεση του ΟΟΣΑ να αναθεωρηθεί ο ορισμός των ανεξάρτητων παραγωγών οπτικοακουστικών μέσων, σύμφωνα με τη σχετική οδηγία της ΕΕ, όπως και την κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής παραγωγών και εταιρειών παραγωγής στα μητρώα των οικείων Επιμελητηρίων. Επίσης, αναφέρει πως το δικαίωμα της δημοσίευσης κρατικών ανακοινώσεων και του ειδικού τιμολογίου ταχυδρομικής διακίνησης πρέπει να παρέχονται και στις παλιές και στις νέες εφημερίδες.