ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Συνεχίζεται το καθεστώς της κλειστής αγοράς στην ελληνική τηλεόραση. Ενώ πριν από λίγο καιρό οι τηλεοπτικοί σταθμοί και η ΕΤΙΤΑ κατηγορούσαν τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά πως ρίχνει μαύρο στην ενημέρωση, το αποκλειστικό αυτό προνόμιο για το σύνολο της χώρας εξακολουθεί να ανήκει, έπειτα από απόφαση της ΕΕΤΤ επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, στην εταιρεία των σταθμών εθνικής εμβέλειας, την Digea. Η τελευταία εξακολουθεί να λέει «όχι» στη μετάδοση του σήματος του Number One, του σταθμού του Βαγγέλη Μαρινάκη, ενώ μεταφέρει το τηλεοπτικό σήμα των σταθμών-μετόχων της και των υπολοίπων πελατών (E-TV, APT) τη στιγμή που κανένας δεν έχει πλέον άδεια. Σε ισχύ είναι η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που μιλάει για τον αντισυνταγματικό αποκλεισμό νέων καναλιών, ενώ δεν υπάρχει πλέον ούτε παράταση της παράνομης λειτουργίας, η οποία σταμάτησε στις 31/12/2015. Και μετά ο Νίκος Παπάς δεν υπέγραψε την απόφαση παράτασης της λειτουργίας των σταθμών. Για την ακρίβεια, το σύνολο της ελληνικής τηλεόρασης εδώ και 12 μήνες εκπέμπει κυριολεκτικά στον αέρα, δίχως κανένα νομιμοποιητικό έγγραφο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά Μαρινάκη κινείται σε όλα τα νομικά επίπεδα εναντίον της πρακτικής της Digea, την οποία θεωρεί καταχρηστική, καθώς δημιουργεί συνθήκες άνισου ανταγωνισμού, υπέρ των τηλεοπτικών σταθμών και μετόχων της Digea και σε βάρος της τηλεοπτικής του επιχείρησης. Εκτός των αναφορών σε ΕΕΤΤ, ΕΣΡ και υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, δεν αποκλείεται να υπάρξει και γραπτή αναφορά στις Βρυξέλλες σε βάρος της Digea για τους όρους με τους οποίους αποφασίζει το ανέβασμα ή το κατέβασμα του σήματος των τηλεοπτικών σταθμών. Το βασικό χαρακτηριστικό είναι πως η εταιρεία ελέγχεται απευθείας από σταθμούς εθνικής εμβέλειας και δεν είναι public, δηλαδή δεν έχει εκχωρήσει μετοχές και σε τρίτους, ώστε να υπάρχει νομιμοποιητική βάση για τη λειτουργία της στην ιδιωτική τηλεόραση επί του ελέγχου του τηλεοπτικού σήματος.
Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ο ρόλος των τριών συναρμόδιων Αρχών, ΕΕΤΤ, ΕΣΡ και Επιτροπής Ανταγωνισμού, που δεν διαπίστωσαν μονοπώλιο στον έλεγχο του τηλεοπτικού σήματος. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού με απόφασή της το 2009 δήλωσε πως δεν είναι αρμόδια να κρίνει αν υπάρχει μονοπώλιο στην ιδιωτική τηλεόραση, αλλά πρόλαβε να προβλέψει πως η ίδρυση της εταιρείας «δεν αναμένεται να επηρεάσει ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο να μεταβάλει τις ανταγωνιστικές συνθήκες» στη μετάδοση προγράμματος! Η ΕΕΤΤ έδωσε το 2011 προσωρινό καθεστώς λειτουργίας στην Digea και την ανακήρυξε υπερθεματίστρια το 2014, σε μια δημοπρασία στην οποία δεν κατέβηκε καμία άλλη εταιρεία. Επιπλέον, το ΕΣΡ απείχε συνολικά από τις πράξεις αυτές, απεμπολώντας τη συναρμοδιότητά του στην τηλεόραση, παρά τη σχετική πρόβλεψη του Συντάγματος.