Η δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που δικαιώνει τους πρώην συμβασιούχους της ΕΡΤ ΑΕ, καταδεικνύει το έγκλημα της κυβέρνησης της ΝΔ και προσωπικά του Σαμαρά, να βάλει λουκέτο στην κρατική ραδιοτηλεόραση. Σε αντίθεση με την απόφαση του ΣτΕ το 2014, το δικαστήριο έλαβε υπόψη του την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την υποχρέωση διαβούλευσης με τους εργαζομένους πριν από το κλείσιμο μιας εταιρείας, χαρακτήρισε τις απολύσεις «παράνομες», έκρινε ότι η αλλαγή της εταιρείας από ΕΡΤ σε ΝΕΡΙΤ δεν επηρεάζει τις εργασιακές σχέσεις, που μεταβιβάζονται αυτούσιες στη νέα εταιρεία, και διέταξε την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων.
Το δικαστήριο έκρινε βάσιμα όλα σχεδόν τα αιτήματα των απολυμένων, αναγνώρισε την προϋπηρεσία των 48 συμβασιούχων και διέταξε να πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο στους ενάγοντες μισθούς υπερημερίας από την ημέρα της απόλυσής τους έως και σήμερα.
Με βάση την απόφαση, τα σπασμένα του λουκέτου της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, με τις υπογραφές του Γιάννη Στουρνάρα και του Σίμου Κεδίκογλου, καλείται να τα πληρώσει η σημερινή εταιρεία της ΕΡΤ. Συγκεκριμένα, ορίζεται πως πρέπει να πληρωθούν οι αποζημιώσεις σε όλους τους απολυμένους της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και παράλληλα να αναβιώσουν πλήρως οι εργασιακές σχέσεις που ίσχυαν προ λουκέτου. Με την αποδοχή της αρχής ότι το Ελληνικό Δημόσιο είναι ο διάδοχος εργοδότης μετά την κατάργηση της ΕΡΤ, αξιοποιήθηκαν οι ευρωπαϊκοί νόμοι και κατέρρευσαν όλα τα πολιτικά και νομικά επιχειρήματα. Το δικαστήριο έκρινε πως η διάδοχη εταιρεία ως νέος εργοδότης αναλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις «που πηγάζουν από τις προϋφιστάμενες σχέσεις, χωρίς να επηρεάζονται τα δικαιώματα των μισθωτών».
Το δικαστήριο απέρριψε και το δεδικασμένο της απόρριψης του Συμβουλίου της Επικρατείας με επιχείρημα ότι δεδικασμένο δημιουργείται από αποφάσεις πολιτικών και όχι διοικητικών δικαστηρίων!
Η απόφαση θεωρείται επίσης σημαντική ως βάση της διαπραγμάτευσης για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καθώς πλέον η διοίκηση υποχρεούται να λάβει υπόψη της τη δικαστική απόφαση για συνέχιση των εργασιακών σχέσεων που ίσχυαν πριν από το λουκέτο.