Η ταινία «Τα ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ», του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Θωμά Σίδερη, συμμετέχει στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στο διεθνές πρόγραμμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες». Πρόκειται για μια ταινία, πιο επίκαιρη από ποτέ, αφού επικεντρώνεται σε έναν άλλο πόλεμο, αυτόν της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν για τον έλεγχο του θύλακα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ένας πόλεμος που διήρκησε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες με ανυπολόγιστο αριθμό νεκρών και από τις δύο πλευρές.
Η ταινία θα προβληθεί την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022, στις 21:30, στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, Αποθήκη 1, Λιμάνι. Επίσης, η ταινία θα είναι διαθέσιμη στην Online πλατφόρμα του Φεστιβάλ, από την επόμενη ημέρα της προβολής της και ώς το τέλος του Φεστιβάλ.
Το ΕΡΤNEWS μπαίνει δυναμικά στην παραγωγή ή συμπαραγωγή ντοκιμαντέρ, με web documentaries, με ντοκιμαντέρ δηλαδή που κάνουν παγκόσμια πρεμιέρα στην πλατφόρμα του, καταγράφοντας τις πολλαπλές όψεις της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας. Τα web documentaries γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως, αφού αγκαλιάζουν μεγαλύτερο αριθμό θεατών, ιδιαίτερα νέων.
Το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ «Exodus», η «Σκόνη της Καμπούλ» που αγκαλιάστηκε από το ελληνικό και διεθνές κοινό και τώρα «Τα ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ» αποτελούν τα πρώτα δείγματα παραγωγής ή συμπαραγωγής web documentaries του ΕΡΤNEWS.
«Τα ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ» είναι μία κινηματογραφική καταγραφή του ξεριζωμού και της περιπλάνησης των κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που μετρούν χιλιάδες νεκρούς τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες και της μετακίνησής τους σε γκρίζα και βροχερά τοπία όπου κανένας δεν γνωρίζει τι είναι δικό του, πού βρίσκονται τα σύνορα και ποια είναι εντέλει η πατρίδα του. Πρόκειται για ένα κινηματογραφικό δοκίμιο για την ταυτότητα του «εγώ» και του «άλλου», του «ξένου», του «εχθρού». Την ίδια στιγμή, οι Αζέροι επιστρέφουν και καταλαμβάνουν το κενό κτηριακό απόθεμα των οικιστικών θυλάκων της περιοχής, προσπαθώντας και αυτοί να κατανοήσουν την ταυτότητα του «άλλου», χωρίς να αντιλαμβάνονται πραγματικά τι είναι αυτό που χωρίζει τους ανθρώπους και τέμνει κοινό γεωγραφικό χώρο σε διαφιλονικούμενες ζώνες.
Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Θωμάς Σίδερης, τη φωτογραφία ο Mert Kaya, την πρωτότυπη μουσική ο Χρήστος Τσιαμούλης, το μοντάζ ο Γιώργος Χαλαμπαλάκης, η τελική τεχνική επεξεργασία της ταινίας έγινε στο Studio A14, ενώ στη διεύθυνση παραγωγής είναι ο Αναστάσιος Οικονόμου.