Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία σύνταξης των προκηρύξεων για τις τέσσερις άδειες γενικής στόχευσης από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να δημοσιευθεί η προκήρυξη στις αρχές Μαρτίου, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων. Το σχέδιο προβλέπει την ξεχωριστή διαπραγμάτευση των αδειών. Για τον ορισμό της τιμής εκκίνησης θα πρέπει να εκδοθεί απόφαση από τους υπουργούς Επικρατείας και Οικονομικών, αν και το τίμημα θα βασισθεί στην περίφημη μελέτη του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, με ανώτατη τιμή τα 3,5 εκατ. ευρώ.
Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τη Γενική Γραμματεία και όχι από το ΕΣΡ. Άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν πως ο έλεγχος θα πάρει αρκετό χρόνο, καθώς θα πρέπει να υπάρξει αλληλογραφία με τις Τράπεζες για να ελεγχθεί το «πόθεν έσχες» των υποψηφίων και μια σειρά από άλλα προαπαιτούμενα του νόμου. Από την στιγμή που προκύψει η μικρή λίστα των υποψηφίων και ότι πληρούν τις προϋποθέσεις, θα προχωρήσει η διαδικασία της δημοπράτησης. Θεωρείται, πάντως, βέβαιο ότι θα υπάρξει προσφυγή στην Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ από τους θιγόμενους της προκήρυξης, τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ, για να μπλοκάρουν την διαδικασία.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δηλώνει πως από την 1η Ιανουαρίου 2016 δεν υπάρχουν άδειες, οπότε οι τηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούν στο κενό, ενώ από τη στιγμή που θα δημοσιευτεί η προκήρυξη θα ξεκινήσει το μεταβατικό στάδιο λειτουργίας τους, όπως ορίζεται από την παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 4038/2012. Με την απόδοση των νέων αδειών, εάν ολοκληρωθεί, θα έχουν δικαίωμα εκπομπής μόνο οι νέοι σταθμοί και οι υπόλοιποι της ίδιας κατηγορίας (γενικής στόχευσης), όπως προκύπτει από τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα κλείσουν! Πρόκειται για μια διαδικασία υψηλού ρίσκου, που ενδεχομένως να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα στην κυβέρνηση.