Μια προκλητική συμμαχία συγκροτήθηκε για να μπλοκάρει τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών. Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη ηγείται του μετώπου στο πολιτικό πεδίο, με τη σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας απροκάλυπτα τα επιχειρήματα της ΕΙΤΗΣΕΕ και βάζοντας μπροστά το μεγάλο όπλο, που είναι οι απαιτήσεις των δανειστών, οι οποίοι εκβιάζουν με «βασικό μέτοχο 2», τη μη χορήγηση της δόσης στην Ελλάδα αν δεν αλλάξουν οι όροι της τηλεοπτικής αδειοδότησης.
Τα εμπόδια που βάζουν για να μην εφαρμοστεί το κυβερνητικό σχέδιο είναι τα εξής:
- Δανειστές: Η ΕΙΤΗΣΕΕ κατέθεσε προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως είχε σχεδόν προαναγγελθεί στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου το Καλοκαίρι. Ο νόμος που ψηφίστηκε θεωρείται από την ΕΙΤΗΣΕΕ αντικοινοτικός και ζητάει από τους δανειστές την απόσυρσή του. Οι καναλάρχες απειλούν επιπλέον με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, θεωρώντας πως θα δικαιωθούν και υποστηρίζοντας πως θα προκληθεί ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο. Πιστεύουν όμως πως δεν θα χρειαστεί να γίνει αυτό, καθώς ο νόμος θα αλλάξει μετά την πίεση που θα ασκήσουν οι δανειστές.
- ΕΣΡ: Η ΝΔ αρνήθηκε να συναινέσει στην επιλογή των νέων μελών του εννιαμελούς ΕΣΡ, αλλάζοντας στάση αμέσως μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ είχε συμφωνήσει ο Μεϊμαράκης. Αν προχωρήσει το υπουργείο Επικρατείας στην προκήρυξη των αδειών, η ΕΙΤΗΣΕΕ θα καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας περί αντισυνταγματικότητας. Βέβαια, η πρώτη που χορήγησε απευθείας άδειες στους συνεταιριστικούς σταθμούς, παρακάμπτοντας το ΣτΕ (κατηγορία που εκτοξεύουν εναντίον του Νίκου Παππά), ήταν η Σοφία Βούλτεψη ως υφυπουργός τον Δεκέμβριο του 2014.
- ΣτΕ: Η ΕΙΤΗΣΕΕ θα προσφύγει ούτως ή άλλως εναντίον του νόμου στο ΣτΕ, με οποιαδήποτε διοικητική πράξη κι αν εκδοθεί, με βάση το νέο καθεστώς.
- Κύπρος: Ακόμη κι αν κοπούν από τη διαδικασία οι σταθμοί, θα συνεχίσουν να εκπέμπουν μεταφέροντας την έδρα τους στην Κύπρο και κάνοντας χρήση και ερμηνεία της παλιάς κοινοτικής οδηγίας «Τηλεόραση Χωρίς Σύνορα». Θα υποστηρίξουν πως η εταιρεία (τους) Digea είναι υποχρεωμένη να το κάνει, ενώ για τη μετάδοση του σήματος μέσω Nova και ΟΤΕ αρκεί μια αίτηση και έγκριση από το ΕΣΡ. Στην Κύπρο άλλαξε πρόσφατα η νομοθεσία, ώστε να υποδεχθεί τα ελληνικά κανάλια έναντι χαμηλού τιμήματος.
20 **