Τη βαθιά περιφρόνηση του στο θεσμό του ΕΣΡ έδειξε η ΝΔ και τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για τρίτη συνεχόμενη φορά δεν ψήφισαν υπέρ της συγκρότησης της Ανεξάρτητης Ραδιοτηλεοπτικής Αρχής, η λετουργίας της οποίας έχει σταματήσει από τον περασμένο Οκτώβριο καθώς με νόμο διακόπη η παράταση της θητείας των μελών. Ο Γιάννης Τραγάκης, βουλευτής της ΝΔ, το δήλωσε ξεκάθαρα:«όσες ψηφοφορίες και αν γίνουν για το ΕΣΡ στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, τα 4/5 δεν θα τα πιάσει».
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, εμφανίζει μια παράλογη στάση, αναλογικά με τις ευθύνες που βαραίνουν τη ΝΔ και προσωπικά την οικογένεια Μητσοτάκη, για τα 25 χρόνια ιδιωτικής τηλεόρασης. Όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προεκλογικά, λίγο πριν χάσει την εξουσία το 1993 παρέδιδε την τηλεόραση, χωρίς νομικό καθεστώς σε αυτό που ο ίδιος ονόμασε διαπλεκόμενα. Τα ΜΜΕ γράφουν για τα νέα γραφεία της ΝΔ και πόσο μείωσε το ενοίκιο ο νέος αρχηγός της ΝΔ και τους αρχηγούς της νίκης στο Internet, αλλά δεν έχουν καμία αναφορά στο εμπόδιο που θέτει ο αρχηγός της ΝΔ στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Ενός θεσμού που ταλαιπωρήθηκε και διασύρθηκε στα χρόνια της διακυβέρνησης των δύο κομμάτων εξουσίας.
Γιατί το κάνει αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Γιατί η πρώτη πολιτική απόφαση είναι ο εκβιασμός για το ΕΣΡ; Και γιατί ακολουθούν σε αυτό τον τόνο, το ΠΑΣΟΚ που κυνήγησε τη νομοθεσία του βασικού μέτοχου και το ΠΟΤΑΜΙ, με τον έμπειρο επί των ραδιοτηλεοπτικά “Αεριτζή” της ‘”Πρώτης” Σταύρο Θεοδωράκη. Η απάντηση δεν είναι στο θεσμικό ζήτημα που προβάλουν στις “υπερεξουσίες” του υπουργού επικρατείας στον προσδιορισμό των αδειών. Άλλωστε αυτές προβλέπονται από το νομικό καθεστώς που θέσπισε το ΠΑΣΟΚ, πριν την τροποποίηση του Συντάγματος και συνεχίστηκαν και από τη ΝΔ, για να αποκηρυχθούν και να κοπούν ως αντισυνταγματικές από το Μάκη Βορίδη, ο οποίος από τα χρόνια της ΕΠΕΝ γνωρίζει τι είναι δημοκρατία και Σύνταγμα. Τα εμπόδια που θέτουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ικανοποιούν και εξυπηρετούν τους τηλεοπτικούς σταθμούς, που συνεχίζουν να εκπέμπουν παράνομα, όπως λέει το ΣτΕ, αλλά όλα αυτά τα χρόνια, και ειδικά του Μνημονίου, προσέφεραν ασυλία αλλά και τη δυνατότητα ανόδου στην πολιτική σκηνή στα νέα πρόσωπα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λειτουργεί φοβικά απέναντι στο πλέγμα συμφερόντων, τα “διαπλεκόμενα” που έλεγε και ο πατέρας, τα οποία για να μην ξεχνιόμαστε νομιμοποιήθηκαν το 1989 με την ψήφο του ενιαίου Συνασπισμού. Αν ήθελε να πολέμησει τις “υπερεξουσίες” του Νίκου Παππά, οι οποίες τώρα μεταφέρθηκαν στη Βουλή θα μπορούσε να προτείνει τα νέα μέλη στο ΕΣΡ και αν πιστεύει στις ανεξάρτητες Αρχές, να δώσει τη μάχη εκ των έσω, εντός οργάνου, καταγγέλοντας τις οποίες πρακτικές του Ν. Παππά. Αν όμως καταπέσει η διαδικασία, όπως εκτιμούν πολλοί , εξαιτίας των νομικών πρωτοβουλιών που λαμβάνει η αυτοπαγιδευόμενη κυβέρνηση, δεν θα αλλάξει τίποτα. Οπότε το σύστημα της τηλεόρασης, με την υπογραφή Μητσοτάκη, θα συνεχίσει να μεταδίδει πρόγραμμα, χωρίς άδειες και χωρίς ΕΣΡ.