Τελικά, ποιος ευθύνεται για την κατάσταση στο Mega; Από την παρουσία των τριών μετόχων στη Βουλή και τα δημοσιεύματα του «Βήματος» προκύπτουν τρεις διαφορετικές εκδοχές για το πώς έφτασε ο σταθμός σε αυτό το σημείο: Να έχει απλήρωτους επί πέντε μήνες τους εργαζομένους, με δεσμευμένους τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, καθώς δεν πληρώθηκαν δόσεις δανείων μετά την επιλογή των μετόχων να μην προχωρήσουν από το 2014 στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, με το επιχείρημα της αδειοδότησης των σταθμών.
Φώτης Μπόμπολας, Παναγιώτης Ψυχάρης και «Βηματοδότης» και Γιάννης Βαρδινογιάννης έχουν εντελώς διαφορετική θέση σχετικά με τις ευθύνες για την πορεία της επιχείρησης.
«Σε ό,τι με αφορά, έκανα ό,τι μπορούσα. Για τη σημερινή κατάσταση του Mega φταίνε οι μέτοχοί του», υποστήριξε ο Φώτης Μπόμπολας ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια.
Τον κύριο μέτοχο του Mega αμφισβήτησε εμμέσως ο Παναγιώτης Ψυχάρης, γιος του εκδότη, λέγοντας πως «ο Φώτης Μπόμπολας είναι ένας από τους χιλιάδες μετόχους» του καναλιού, προσθέτοντας πως τα δάνεια της εταιρείας «δεν πρέπει να απασχολούν τον ελληνικό λαό».
Σε άλλον τόνο, με πολιτική στόχευση προς την κυβέρνηση, ο «Βηματοδότης» είχε γράψει ότι «τελικά όλα έγιναν για να κλείσει το Mega», επιχειρώντας να συνδέσει τη στάση των μετόχων με την αδειοδότηση των σταθμών.
«Οι ιδιοκτήτες του Mega φέρουν την ευθύνη για την απαξίωση, την κατάντια και το λουκέτο του σταθμού. Δεν φέρουν, όμως, όλοι την ίδια ευθύνη. Επί πολλούς μήνες, ο Φώτης Μπόμπολας, κύριος υπεύθυνος της τραγωδίας, έλεγε συνεχώς ότι θα βάλει χρήματα», υποστήριξε στο ΑΙΧΜΗ Radio ο πρώην γενικός διευθυντής Ειδήσεων του καναλιού Χρήστος Παναγιωτόπουλος, θυμίζοντας τις παράλληλες οφειλές του Mega προς την Άνωση (13 εκατ. ευρώ). Επί ημερών Χρήστου Λαμπράκη, ο Χρ. Παναγιωτόπουλος συμμετείχε στο ΔΣ του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, η οικογένεια του οποίου συμμετέχει στο Mega, είπε πως ο σταθμός το 2010 δεν διέγνωσε σωστά την επερχόμενη δημοσιονομική κρίση, με αποτέλεσμα να πάρει τις λάθος αποφάσεις, που το οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Δήλωσε μεταξύ των άλλων: «Οι άλλοι μέτοχοι –Ψυχάρης και Μπόμπολας–, που είναι και εξειδικευμένοι στα ΜΜΕ σε σχέση μ’ εμάς, ευθύνονται». «Δεν κατάλαβα γιατί δεν συμμετείχαν οι άλλοι μέτοχοι στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όπως έγινε το 2013. Ποιος τους εμπόδισε;». «Εμείς δεν θέλουμε να ξανακάνουμε το ίδιο λάθος, όπως το 2013, με την ΑΜΚ». «Αν μπορούσα να προβλέψω την κρίση του Mega, θα το είχα κλείσει πριν οι τράπεζες δεσμεύσουν τα λεφτά του, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρωθούν σήμερα οι εργαζόμενοι του καναλιού». Οι εργαζόμενοι, πάντως, παραμένουν σε ομηρία από τους μετόχους του καναλιού, ενώ παράλληλα συνεχίζεται και η μάχη με τις τράπεζες.
Στον αέρα του καναλιού βγήκε ένα δεύτερο τηλεοπτικό σποτ, σύμφωνα με το οποίο το Mega έχει τον πιο υγιή δανεισμό στον χώρο των ΜΜΕ! Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρεται στο σποτ, το κανάλι έχει αποπληρώσει για το δάνειο των 98 εκατ. ευρώ ποσό ύψους 12.870.000 ευρώ και έχει καταβάλει τόκους ύψους 17.440.000 ευρώ. Όπως συμβαίνει δηλαδή σε κάθε δάνειο, πληρώνονται αρχικά οι τόκοι και μετά το κεφάλαιο.
Στο εν λόγω σποτ, για το μαύρο στο κανάλι επιρρίπτονται ευθύνες στις τράπεζες και στην κυβέρνηση, δεν γίνεται όμως ουδεμία αναφορά στο ότι οι μέτοχοι, για τους δικούς τους λόγους, αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Γι’ αυτό και έγινε η καταγγελία των δανείων τους από τις τράπεζες, που δεν μπορούσαν πλέον να δικαιολογήσουν την υποστήριξή τους στο Mega. Αυτό που επίσης δεν λέγεται είναι πως ακόμη και την τελευταία στιγμή οι τράπεζες είχαν δεχθεί επιμήκυνση του δανείου, αρκεί να γινόταν η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με το επιθετικό σποτ του Mega, οι τράπεζες έχουν στα χέρια τους εγγυήσεις άνω των 100.000.000 ευρώ και τα έσοδα από πελάτες, ύψους 20 εκατ. ευρώ, στους οποίους δεν οφείλει χρήματα το κανάλι.