ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με κεντρικό τίτλο «Εποχή υπερβάσεων – Οι μεγάλες προκλήσεις και οι απαντήσεις», η Media2day Εκδοτική κυκλοφορεί τον Μάρτιο του 2022, για τέταρτη χρονιά, την ειδική multimedia έκδοση «Turning Points 2022», προϊόν της συνεργασίας του οικονομικού site Euro2day.gr (www.euro2day.gr) με τους «New York Times».
Το «Turning Points» είναι ειδικό αφιέρωμα των «New York Times», που παρουσιάζει, αναλύει και ερμηνεύει ζητήματα αιχμής παγκοσμίως, επιχειρώντας να προδιαγράψει τις εξελίξεις στα θέματα αυτά. Το κορυφαίο ελληνικό οικονομικό portal, Euro2day.gr, πλαισιώνει αυτό το υψηλού κύρους αφιέρωμα με «ελληνική» θεματική ενότητα, στην οποία, κατ’ αναλογίαν, Έλληνες πολιτικοί, παράγοντες της αγοράς, στελέχη εταιρειών, επιστήμονες και άνθρωποι του πολιτισμού εξετάζουν και αναπτύσσουν τα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα και εστιάζουν στις προκλήσεις του μέλλοντος στον τομέα τους.
- «Κομβικός ο Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων» τονίζει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τέως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Παράλληλα, εξηγεί γιατί πιστεύει ότι τα σχέδια που καταρτίζονται και υλοποιούνται τώρα για την Πολιτική Προστασία, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ για την τρέχουσα πολιτική συγκυρία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η εκπροσώπηση του κέντρου δεν είναι ζήτημα κάποιας ταμπέλας, αλλά η ίδια αποτελεί μια πολιτική πράξη: η κεντρώα διακυβέρνηση και οι πολιτικές της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπηρετεί αυτή την ατζέντα με θάρρος, αποτελεσματικότητα και επιμονή».
- «Η σοσιαλδημοκρατία δεν έχει περίοδο χάριτος», τονίζει ο Μιχάλης Κατρίνης, Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, εξηγώντας πως οι δυνάμεις του χώρου καλούνται να υπερβούν παλαιότερα λάθη τους και να δώσουν άμεσες και πειστικές απαντήσεις στα σύγρονα προβλήματα.
- Το κράτος έρχεται «Πιο κοντά στον πολίτη με “έξυπνους” δήμους» σημειώνει ο Θοδωρής Λιβάνιος, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και παρουσιάζει εκτενώς τα σχέδια με τα οποία ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα αναβαθμίσει την αποτελεσματικότητα της κεντρικής διοίκησης και την καθημερινότητα όλων.
- «Η αρχή έγινε: σπάει το τείχος του φόβου», λέει για το ελληνικό #metoo η Έφη Αχτσιόγλου, Βουλευτής και Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ακόμα, εξηγεί γιατί πρέπει να κατοχυρωθεί διακριτά το έγκλημα της γυναικοκτονίας, ερμηνεύει το φαινόμενο της ανισότητας των φύλων, ενώ αναφέρεται και στις δυσκολίες που έχει η ίδια αντιμετωπίσει στην προσωπική της διαδρομή.
- «Γεωπολιτικό “παράθυρο ευκαιρίας” στα ελληνοτουρκικά» διακρίνει ο Σωτήρης Κ. Σέρμπος, Αν. Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Η αφύπνιση της Ε.Ε., σημειώνει, με αλλαγή πολιτικής στα θέματα άμυνας – ασφάλειας, αλλά και οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δίνουν στην Αθήνα τη δυνατότητα για «φυγή προς τα μπρος».
- Τον οδικό χάρτη για «πράσινη ενεργειακή ανεξαρτησία» αναλύει η Τζένη Λειβαδάρου, Μηχανικός Στρατηγικής Καινοτομίας, Ενεργειακής Μετάβασης και Υποδομών, Διδάκτωρ Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Cambridge. Επισημαίνει γιατί η αλλαγή ενεργειακού μοντέλου έχει αναδειχθεί σε πρόκληση σύνθετη και μακροχρόνια αλλά και γιατί επιβάλλεται να αναληφθούν συγκεκριμένες δράσεις με σαφείς στόχους -ιδίως από τους ενεργοβόρους κλάδους της οικονομίας.
- «Mind the gap» στην αγορά εργασίας, τονίζει ο Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας Ασφάλειας και Ένταξης στην Εργασία – Υπουργείο Εργασίας. Όπως εξηγεί, η τεχνολογική έκρηξη έχει μεταμορφώσει ειδικότητες, επαγγελματικούς χώρους, συμβάσεις και απολαβές, με αποτέλεσμα το απαιτούμενο τώρα να είναι η ίση και διαρκής πρόσβαση του εργατικού δυναμικού στον ψηφιακό αλφαβητισμό.
- Την αισιοδοξία του «για ένα (ψηφιακό) μέλλον», αναλύει ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, εξηγώντας πώς οι επενδύσεις στην τεχνολογία και στις υποδομές οδηγούν την Ελλάδα και τους Έλληνες σε πιο φωτεινές προοπτικές, σε κάθε επίπεδο.
- Για την «επανάσταση των ελληνικών startups» μιλά αναλυτικά ο Μάρκος Βερέμης, εταίρος της Big Pi Ventures και Πρόεδρος της Upstream. Ακόμα, ερμηνεύει την κινητικότητα που καταγράφεται στην αγορά και εξηγεί με ποιον τρόπο αυτό το δυναμικό οικοσύστημα μπορεί να φτάσει να αντιστοιχεί στο 10% του ΑΕΠ την επόμενη δεκαετία.
- «Να ενισχύσουμε το ελληνικό “software brand”» και συνολικά την εξωστρέφεια στις εταιρείες πληροφορικής, καλεί ο Μπάμπης Στασινόπουλος, Πρόεδρος & Chief Entrepreneur της Profile, επισημαίνοντας τα αναγκαία βήματα για να καλύψουμε το ψηφιακό χάντικαπ με την υπόλοιπη Ευρώπη.
- «Η έλευση της πανδημίας μάς έφερε αντιμέτωπους με πρωτόγνωρες καταστάσεις και πρωτοφανείς ανατροπές» επισημαίνει η Μαρίνα Οικονόμου-Λαλιώτη, Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, και αναλύει με ποιους τρόπους πρέπει να ξεπεράσουμε το ψυχολογικό βάρος της πανδημίας, τόσο σε συλλογικό-κοινωνικό όσο και σε συστημικό επίπεδο.
- «Ο πολιτισμός μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμη ανάπτυξη», σημειώνει ο Χάρης Σιαμπάνης, Διευθύνων Σύμβουλος του Μουσείου Μπενάκη, και αναπτύσσει τους 4 άξονες για μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική πολιτική στο θέμα.