Δήλωση της «Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή» στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για την επιχείρηση υπογραφής Κειμένου “σύμβασης” στα ΜΜΕ του δημοσίου
Η υπογραφή του εν λόγω κειμένου που βαφτίζεται Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα ΜΜΕ του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, αποτελεί κατά τη γνώμη μας, την οριστική ταφόπλακα στη δυνατότητα του συνδικαλιστικού κινήματος στον δημοσιογραφικό κλάδο να απαιτήσει με κάθε τρόπο την υπογραφή μιας πραγματικής ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα καλύπτει τις εργασιακές σχέσεις, μισθολογικές και θεσμικές, στα ΜΜΕ του δημόσιου τομέα.
Βαφτίζεται «συλλογική σύμβαση» για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίσει προεκλογικά πως έκλεισε κι αυτό το ζήτημα για τους δημοσιογράφους. Και να ικανοποιήσει και τις ανάγκες της σύμμαχης πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ λίγο πριν τις εκλογές ότι …κάτι κατάφερε στο ζοφερό εργασιακό περιβάλλον των ΜΜΕ.
Το εν λόγω κείμενο αποτελεί κατά την άποψη της «Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή» ένα Κανονιστικό Εργασιακό Πλαίσιο για τους δημοσιογράφους στα Μέσα του δημοσίου, στο οποίο στο υπάρχων εργασιακό περιβάλλον του δημοσίου, προσθέτει ορισμένες, ανέξοδες και χωρίς κανένα εργασιακό κόστος για το κράτος, διατάξεις που ίσχυαν στις ΣΣΕ των δημοσιογράφων πριν το 2010.
Είναι όμως μέγιστη συνδικαλιστική υποκρισία να παρουσιάζεται ως Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ένα Κανονιστικό Πλαίσιο στο οποίο δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο πραγματικής εργασιακής συνθήκης. Χαρακτηριστικά και μόνο επισημαίνουμε πως στα περιεχόμενα του Κανονιστικού Πλαισίου αναφέρεται «επίδομα ανταποκριτών» (σελ. 18) αλλά στο κείμενο δεν υπάρχει καμία αναφορά για το εν λόγω «επίδομα».
Το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ αποδέχθηκε την απαίτηση της κυβέρνησης να μην γίνει καμία απολύτως συζήτηση για τα μισθολογικά επειδή καλύπτεται από την περίφημη ΚΥΑ. ΚΥΑ που λήγει σε δυο μήνες αφού έχει πονηρά και κρυφά παραταθεί τον περασμένο Οκτώβριο χωρίς κανείς να ενημερώσει υπεύθυνα για αυτό τους συναδέλφους.Καλά κρυμμένο μυστικό παραμένει επίσης το ξεπάγωμα των κλιμακίων που ισχύει για τους δημόσιους υπαλλήλους, όχι όμως για τους δημοσιογράφους.
Το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ με τη σύμμαχη στάση των δυο παρατάξεων, «Ενωμένοι δημοσιογράφοι» και «Συσπείρωση», προσφέρει απεριόριστη στήριξη στην κυβέρνηση και χαντακώνει τον δημοσιογραφικό κλάδο αφού είναι γνωστό πως το εν λόγω Κείμενο θα χρησιμοποιηθεί ως «οδηγός» για τις συζητήσεις ΣΣΕ στα ιδιωτικά ΜΜΕ.
Επί του Κανονιστικού Κειμένου θα μπορούσε να πει κάποιος επίσης πολλά, είναι όμως αποκαλυπτικό ότι έγινε αποδοχή ΟΛΩΝ των απαιτήσεων των νομικών εκπροσώπων του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και ΚΑΜΙΑ του προεδρείου της ΕΣΗΕΑ.Στην ουσία περιλαμβάνει μόνο «άδειες και …άδειες». Α, και τα περίφημα πνευματικά δικαιώματα στα οποία-και εκεί- έγινε πλήρης αποδοχή των θέσεων των εκδοτικών ομίλων να μην δικαούνται εξ΄αρχής πνευματικά δικαιώματα οι δημοσιογράφοι αλλά να υπόκεινται στην διακριτική ευχέρεια των εκδοτών (συμβάσεις…, σελ.4, 1-2)
Βγήκαν εκτός θεσμικών τα «επιδόματα» με το κρατικό επιχείρημα πως έχουν μισθολογικό κόστος. Η αύξηση του ωραρίου ωστόσο προκαλεί μείωση του μισθολογικού κόστους για το κράτος…
Αποκαλυπτικό επίσης των μύχιων –κρυφών προθέσεων είναι η στρατηγική αναβάθμιση των Γραφείων Τύπου και για το συνδικαλιστικό κίνημα, όπως το εννοεί η συνδικαλιστική γραφειοκρατία μας. Από εκεί που πριν οκτώ χρόνια απαιτούσε να γίνεται δημοσιοποίηση των δημοσιογράφων που απασχολούνται στα γραφεία Τύπου του δημοσίου (διαφάνεια), περάσαμε στην ανάδειξη των δημοσιογράφων στα γραφεία Τύπου στους «προύχοντες» του κλάδου. Ως συνδικαλιστικό σχήμα επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά την πάγια θέση μας. Οι απασχολούμενοι δημοσιογράφοι στα γραφεία Τύπου προχωρούν με ευθύνη της ΕΣΗΕΑ σε αναστολή της δημοσιογραφικής τους εργασίας και τα ονόματα τους δημοσιοποιούνται.
Ενδεικτικό πάντως είναι πως στο άρθρο που αφορά στο ωράριο (7 ώρες) για όλα τα ΜΜΕ του δημοσίου (διάκριση δημοσιογράφων, σελ. 5) οι δημοσιογράφοι των γραφείων Τύπου, συμβούλων υπουργών και ΟΤΑ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ από το υποχρεωτικό ωράριο! Προφανώς για να προσφέρουν το «δημοσιογραφικό;» έργο τους στους υπουργούς καλύτερα και σε αρύθμιστο εργασιακό καθεστώς, ακόμη και σε ότι αφορά τα περίφημα λεγόμενα «θεσμικά».
Ως «Πρωτοβουλία για την Ανατροπή» ζητάμε για μια ακόμη φορά να μην προχωρήσει η ψήφιση του Κανονιστικού Πλαισίου, να απορριφθεί και να προχωρήσει η ΕΣΗΕΑ άμεσα στην προώηση μιας πραγματικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που θα αφορά ΟΛΑ τα εργασιακά θέματα, μισθολογικά και θεσμικά. Επειδή ακριβώς θα είναι «οδηγός» για τις συμβάσεις που έπονται.
Για την «Πρωτοβουλία για την Ανατροπή» στο ΔΣ
Ματίνα Παπαχριστούδη