ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση εξελίχθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «ΤΟΥΡΚΙΑ: ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ – Από τον Ατατούρκ στον Ερντογάν» του συγγραφέα και δημοσιογράφου Χαλίλ Καραβελί, διευθυντή της επιθεώρησης Turkey Analyst και τακτικού αρθρογράφου του περιοδικού Foreign Affairs.
Το βιβλίο που θα κυκλοφορήσει στις 24 Φεβρουαρίου με το Έθνος της Κυριακής αποτελεί το πρώτο της σειράς «Σύγχρονοι Ηγέτες»
Στην παρουσίαση του βιβλίου που έγινε την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου στο Polis Art Cafe με σημαντική προσέλευση, αναπτύχθηκε έντονη συζήτηση -την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος του «Έθνους» Γιώργος Σκαφιδάς– ανάμεσα στους προσκεκλημένους πανεπιστημιακούς και τον συγγραφέα, σχετικά με τη θέση της γείτονος χώρας στη σύγχρονη πολιτική σκηνή.
Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Παναγιώτης Τσάκωνας, ανέφερε ότι το βιβλίο «αποτελεί εξαιρετική συνεισφορά στη συζήτηση και παρέχει ένα καλό αναλυτικό πλαίσιο της διαδικασίας που οδηγεί σε ένα κράτος που χαρακτηρίζεται από αυταρχισμό και θρησκευτικό εθνικισμό».
Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελος Συρίγος, τόνισε ότι η χώρα μας, ανεξάρτητα αν στην Τουρκία κυβερνά ο Ερντογάν η παλιότερα ο Εβρέν, όποιος κι αν κυβερνά δηλαδή, δεν έχει την πολυτέλεια να μη μιλά με την Τουρκία. «Είμαστε υποχρεωμένοι να συζητάμε γιατί υπάρχει κίνδυνος», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Στέλιος Περράκης χαρακτήρισε εξαιρετική την έκδοση και τη μετάφραση και συνεχάρη το «Έθνος» για την πρωτοβουλία του. Έκανε λόγο για την αμήχανη στάση, έως και «διπλή γλώσσα» των Ευρωπαϊκών θεσμών στο απολυταρχικό καθεστώς της γείτονος, θυμίζοντας ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης καθυστέρησε να αντιδράσει ακόμα και στο πραξικόπημα του 1980.
O συγγραφέας Χαλίλ Καραβελί, τέλος, που έχει γεννηθεί στην Τουρκία από Τούρκο πατέρα και Σουηδή μητέρα και μετανάστευσε στη Σουηδία στην εφηβική του ηλικία, είπε πως ανησυχεί για την Τουρκία, «καθώς βλέπουμε ότι όχι μόνο στη χώρα μου αλλά και σε πολλά σημεία του σύγχρονου κόσμου να διακυβεύεται το μέλλον της Δημοκρατίας. Μιλάμε για ανελεύθερη Δημοκρατία σε πολλές χώρες, όπως στις ΗΠΑ με τον Τραμπ, στη Ρωσία του Πούτιν, τη Βραζιλία πρόσφατα με τον Μπολσονάρο, στο Ισραήλ, την Ουγγαρία και αλλού, όπου υπάρχουν αυταρχικοί ηγέτες με κοινά χαρακτηριστικά με τον Ερντογάν. Όλοι αυτοί έχουν εκλεγεί δημοκρατικά, αλλά δεν σέβονται απαραίτητα τη Δημοκρατία. Έτσι εφαρμόζουν πολιτικές υπέρ των πλουσίων στην κάθε χώρα και ασκούν την εξουσία με αυταρχισμό, με αποτέλεσμα να έχουμε άνοδο της ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού, ενώ η αριστερά είτε απουσιάζει εντελώς, είτε είναι αδύναμη».
Ο εκδότης του «Έθνους» Τραϊανός Χατζηδημητρίου που προλόγισε την παρουσίαση, αναφέρθηκε συνολικά για την σειρά «Σύγχρονοι Ηγέτες» λέγοντας ότι πρόκειται για 5 σημαντικά βιβλία που αποτελούν εφόδια όχι μόνο για τη συμπλήρωση βιβλιογραφικών κενών αλλά και για την ουσιαστική συζήτηση των θεμάτων που πραγματεύονται.
Το βιβλίο του Χαλίλ Καραβελί από τις εκδόσεις Οξύ, θα κυκλοφορήσει με το Έθνος της Κυριακής στις 24 Φεβρουαρίου και μαζί θα υπάρχει μια καλαίσθητη κασετίνα και για τα 5 βιβλία της σειράς «Σύγχρονοι Ηγέτες».
Η μεγάλη προσφορά του «Έθνους» θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα ως εξής:
– Ο πολυβραβευμένος δημοσιογράφος Μπομπ Γούντγουορντ της Washington Post, ο ρεπόρτερ που αποκάλυψε το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, γράφει για τον «φόβο» που δημιουργεί και διασπείρει η παρουσία του παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Το βιβλίο εκτείνεται σε δύο τόμους που θα κυκλοφορήσουν στις 24 και 31 Μαρτίου.
-Ο οσκαρικός σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν γράφει για τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Το υλικό του είναι βασισμένο αποκλειστικά και μόνο σε όλα όσα είπε στον ίδιον ο Ρώσος ηγέτης κατά τη διάρκεια πολύωρων συνεντεύξεων. Η κυκλοφορία του βιβλίου είναι προγραμματισμένη για το Μεγάλο Σάββατο 27 Απριλίου.
-Η σειρά ολοκληρώνεται την Κυριακή 26 Μαΐου με τον καταξιωμένο Βρετανό καθηγητή Πολιτικών Επιστημών Μάθιου Κφόρτρουπ που γράφει για τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τη «Σιδηρά Κυρία της Ευρώπης».