Μέσα από συστηματική έρευνα του τρόπου με τον οποίο οργανώθηκε η προβολή και πρόσληψη των αμερικανικών τηλεοπτικών σειρών μυθοπλασίας στη χώρα μας, αναζητούνται οι ιδεολογικές και ψυχοκοινωνικές δυναμικές που επηρέασαν και διαμόρφωσαν την ταυτότητα του Έλληνα τηλεθεατή.
Παρά τον έντονο και πολύχρονο πολιτικό αντιαμερικανισμό, οι τηλεθεατές οικειώθηκαν πολύμορφα τους κώδικες και τα πρότυπα της παγκοσμιοποιημένης αμερικανικής τηλεοπτικής μυθοπλασίας μέσα από τη σύνθεση πλανητικού και τοπικού. Στο βιβλίο εξετάζεται, έτσι, η κομβική σημασία της τηλεόρασης και της αμερικανικής κουλτούρας για την αποφασιστική μετάλλαξη των σχέσεων ανάμεσα στη νεωτερικότητα και την παράδοση της ελληνικής κοινωνίας.
Σειρές όπως: Πέιτον Πλέις, Σταρ Τρεκ, Μάχη, Το Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι, Λούσυ, Δυναστεία, Ντάλλας, Ντιούκς, Πυρετός της Δόξας, Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς, Φιλαράκις, Αυτός, Αυτή και τα Μυστήρια, Τόλμη και Γοητεία, Sex and the City, Οι Αγνοούμενοι, Game of Thrones, House of Cards και πολλές άλλες, αναλύονται μέσα από δύο συμπληρωματικές προσεγγίσεις που ελάχιστα έχουν τύχει μέχρι τώρα εφαρμογής στην εγχώρια έρευνα: Η πρώτη συνίσταται στην ακριβή ιστορική καταγραφή στοιχείων και δεδομένων της τηλεοπτικής ροής και περιεχομένου. Η άλλη αφορά στη συστηματική έρευνα ακροατηρίου, στην πρόσληψη, δηλαδή, των αμερικανικών τηλεοπτικών προϊόντων από τους θεατές.