Η χαρτογράφηση του ΕΣΡ για το έτος… 2021
Χωρίς να περιγράφει τους λόγους που δεν χορήγησε άδειες στους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς, στους τηλεοπτικούς θεματικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας και στους ραδιοφωνικούς σταθμούς δημοσίευσε την Έκθεση Πεπραγμένων του 2021 –με μεγάλη καθυστέρηση για μια ακόμη χρονιά– το ΕΣΡ.
Η Έκθεση για το έτος 2021 εγκρίθηκε στη συνεδρίαση της Αρχής στις 20/12/2022, ωστόσο αποφεύγει να εξηγήσει γιατί συνεχίζεται το καθεστώς ανομίας στη ραδιοτηλεόραση. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το ΕΣΡ χορήγησε έξι άδειες εθνικής εμβέλειας, αλλά στη συνέχεια διέκοψε, χωρίς να εξηγήσει τους λόγους, τη διαδικασία, η οποία θεωρείται επιβεβλημένη από το ΣτΕ. Η τελευταία αναφορά για την αδειοδότηση περιλαμβάνεται στην Έκθεση Πεπραγμένων του 2020, όπου γινόταν μνεία στη συνεδρίαση της 7ης Ιανουαρίου 2020, κατά τη διάρκειας της οποίας ελήφθη η απόφαση για τη νομική οδό της αδειοδότησης. Τρία χρόνια αργότερα, η Αρχή, υπό την προεδρία του Αθανάσιου Κουτρομάνου, δεν έπραξε το παραμικρό για να χορηγήσει άδειες, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο.
Η τελευταία Έκθεση Πεπραγμένων (2021) αναφέρει πως πριν από… δύο χρόνια εξέπεμπαν 111 ιδιωτικές εταιρείες πάροχοι τηλεοπτικού προγράμματος και πέντε δημόσια κανάλια (ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3, ΕΡΤ Sports, Κανάλι της Βουλής). Στην υποκατηγορία εθνικής εμβέλειας περιλαμβάνονται οι έξι αδειοδοτημένοι πάροχοι περιεχομένου (Alpha, Star, Open, ΣΚΑΪ, Mega, ΑΝΤ1). Όσον αφορά τη φυσιογνωμία του προγράμματός τους, αναφέρει πως είναι γενικού ενημερωτικού περιεχομένου με γεωγραφική κάλυψη 95% της ελληνικής επικράτειας.
Η Έκθεση προσθέτει πως «στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνεται και ο πάροχος Μακεδονία ΤV AE, που εκπέμπει πανελλαδικά, ωστόσο η φυσιογνωμία του προγράμματός του είναι μη ενημερωτική. Το ΕΣΡ όμως αποφεύγει να αναφέρει πως ο σταθμός δεν έχει αδειοδοτηθεί και φυσικά να εξηγήσει τους λόγους για το καθεστώς αυτό του αθέμιτου ανταγωνισμού. Το δεύτερο κανάλι του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ δεν πληρώνει τέλη στο Ελληνικό Δημόσιο, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους έξι ιδιωτικούς αδειοδοτημένους σταθμούς εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου, που καταβάλλουν κάθε χρόνο 3,5 εκατ. ευρώ.
Το ΕΣΡ αναφέρει επίσης πως 104 πάροχοι περιεχομένου καταγράφηκαν στην κατηγορία περιφερειακής εμβέλειας. Εξ αυτών, 86 πάροχοι δηλώνουν περιεχόμενο προγράμματος ενημερωτικού χαρακτήρα και 18 μη ενημερωτικού χαρακτήρα. Δεν κάνει όμως καμιά αναφορά για το καθεστώς εκπομπής, καθώς δεν έχει εκδώσει τις περιφερειακές άδειες. Επίσης, το έτος 2021 η ολομέλεια του ΕΣΡ ενέκρινε αίτηση της εταιρείας Ραδιοτηλεοπτικός Σταθμός Ελληνική Ορθόδοξος Εκκλησιαστική Ενημερωτική Εκπομπή ΑΕ, φορέα του τηλεοπτικού σταθμού 4Ε που μετέβαλε τη φυσιογνωμία του από ενημερωτικού θεματικού σε μη ενημερωτικού ειδικής στόχευσης.