Παρά τις αντιδράσεις τριών συνδικαλιστικών παρατάξεων και των εκπροσώπων των συνταξιούχων στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, η συμμαχία των παρατάξεων «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι» (ΝΔ) και «Συσπείρωση» (ΣΥΡΙΖΑ) ψήφισε την ένταξη της Ένωσης στο ΓΕΜΗΣΟΕ, το ηλεκτρονικό μητρώο σωματείων. Ωστόσο απέρριψε την πρόταση να ζητηθεί από το ΔΣ ανεξάρτητη νομική γνωμοδότηση και στις έντονες διαμαρτυρίες το επιχείρημα που δόθηκε –και με επίσημη ανακοίνωσή της– είναι πως η ένταξη είναι απαραίτητη για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Η εφαρμογή του «νόμου Χατζηδάκη» από τη συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΣΗΕΑ προκάλεσε ενόχληση στην Κουμουνδούρου, καθώς φαίνεται σαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει διπλό πρόσωπο. Από τη μία δηλώνει πως θα καταργήσει τον «νόμο Χατζηδάκη» όταν γίνει κυβέρνηση και από την άλλη η συνδικαλιστική του παράταξη στα ΜΜΕ τον εφαρμόζει! Ενδεικτικό πάντως είναι πως αποφασίστηκε να μην εγγραφούν άλλα σωματεία των ΜΜΕ, όπως η ΕΠΗΕΑ και η Ένωση Φωτορεπόρτερ.
Ο συνδικαλιστικός νόμος εξαιρεί την ΕΣΗΕΑ, ως επαγγελματική ένωση, από τον «νόμο Χατζηδάκη», ενώ η εγγραφή στο ΓΕΜΗΣΟΕ εντάχθηκε στην τροποποίηση των συνθηκών για συλλογικές συμβάσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Η ΕΣΗΕΑ δεν έχει αρχίσει καμία απολύτως διαδικασία για συμβάσεις στα ΜΜΕ. Μια επιστολή μόνο έστειλε το 2019 στους εκδότες και την ΕΙΤΗΣΕΕ, η οποία όμως έμεινε αναπάντητη.
Η συμμαχία ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε το παραμικρό για διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες για τη σύμβαση. Αυτό που εκκρεμεί και αναμένουν οι δύο παρατάξεις είναι αυτό που υποσχέθηκαν στους ψηφοφόρους τους στις πρόσφατες εκλογές: Την υπογραφή της ΚΥΑ για τους όρους εργασίας στα κρατικά ΜΜΕ, την ΕΡΤ και το ΑΠΕ, για την οποία έχουν ζητήσει και αύξηση μέσω των κλιμακίων κατά περίπου 100 ευρώ.
Η υπουργική απόφαση του 2019, που υπογράφηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι συλλογική σύμβαση εργασίας και η νυν κυβέρνηση της ΝΔ δεν την υπογράφει εδώ και μήνες. Σύμφωνα με όσα έλεγαν τα ίδια τα συνδικαλιστικά στελέχη των δύο παρατάξεων, δεν την υπέγραψαν προεκλογικά γιατί περίμεναν το αποτέλεσμα των εκλογών. Μετεκλογικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποσχέθηκε πως θα δημιουργηθεί κοινή επιτροπή διαπραγμάτευσης, κάτι που έχει ήδη συμβεί. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι αν η εφαρμογή του «νόμου Χατζηδάκη» τέθηκε ως προϋπόθεση από το Μαξίμου στην πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ προκειμένου να συζητήσουν για την ΚΥΑ…