«Βόμβα» Τσίπρα για την ανάθεση στην Digea του ψηφιακού τηλεοπτικού φάσματος από την κυβέρνηση, με τη συνδρομή της ΕΕΕΤ, έναντι 18,4 εκατ. ευρώ για 15 χρόνια. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στους δημοσιογράφους Μάκη Κουρή (Kontra), Άκη Παυλόπουλο (Extra) και Βασίλη Ταλαμάγκα (Action 24), ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε για πρώτη φορά το ζήτημα της παραχώρησης της ψηφιακής περιουσίας, κάνοντας λόγια για ζημία εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.
Οι διαδοχικές πράξεις της έκδοσης του διαγωνισμού και της ανάδειξης της Digea -η οποία ήταν η μοναδική που συμμετείχε- φέρουν τις υπογραφές της προηγούμενης σύνθεσης της ΕΕΤΤ αλλά και της σημερινής. Το βάρος της επιλογής των προσώπων της ΕΕΤΤ, που επέλεξε την Digea, πέφτει στον σημερινό υπουργό Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να ανοίξει ένα νέο μέτωπο επί της ουσίας με τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών (Mega, ANT1, Star, Alpha, Μακεδονία TV, ΣΚΑΪ) για το χαμηλό τίμημα με το οποίο εξασφάλισαν τις συχνότητες, αποκτώντας τον κρίσιμο έλεγχο του πεδίου αυτού για 15 χρόνια, χωρίς καν να διαθέτουν άδειες. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα άνευ προηγουμένου ολιγοπώλιο στην τηλεόραση, από τηλεοπτικούς σταθμούς που λειτουργούν παράνομα, όπως έχει κρίνει η Ολομέλεια του ΣτΕ.
Πριν από την παρέμβαση Τσίπρα σημειώθηκε ένα περίεργο γεγονός. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου κατέθεσε ερώτηση για το θέμα, πλην όμως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αποχώρησε δέκα λεπτά πριν συζητηθεί, ενώ το προεδρείο έκρινε πως αρμόδιος είναι ο υφυπουργός Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος συμπτωματικά απουσίαζε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για τον πρόσφατο διαγωνισμό, χρησιμοποίησε την εκτίμηση της Mason Analysys για την αξία των συχνοτήτων, για λογαριασμό του υπουργείου Μεταφορών.
Τα ποσά που αναφέρονται προκύπτουν από τη σύγκριση της αξίας των συχνοτήτων για την κινητή τηλεφωνία και για την τηλεόραση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η μελέτη της Mason Analysys, η αξία που θα παραχθεί από την ψηφιακή τηλεόραση τα επόμενα 20 χρόνια θα είναι 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ! Αυτή την αξία παραχώρησε η ΕΕΤΤ στην Digea για 15 χρόνια έναντι της χαμηλότερης τιμής που πρότεινε, δηλαδή 18,4 εκατ. ευρώ. Για να φανεί το παράδοξο, θα πρέπει να επισημανθεί πως από την κινητή τηλεφωνία, στην οποία θα δοθούν μόλις τέσσερις ψηφιακές συχνότητες, αναμένονται έσοδα ύψους 300 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο. Η Mason Analysys εκτιμά πως η αξία της αγοράς αυτής τα επόμενα 20 χρόνια θα ανέλθει στα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Θυμίζουμε πως στην Digea για 18,4 εκατ. ευρώ παραχωρήθηκαν –κατ’ αντιστοιχία του αριθμού των συχνοτήτων στην κινητή τηλεφωνία- τέσσερις ψηφιακές συχνότητες, στις οποίες μπορούν να εκπέμψουν έως 16 τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, καθώς και το σύνολο των περιφερειακών καναλιών.