Ψηφιακή επίθεση από τις μεγάλες πολυεθνικές επικοινωνίας
Τη θέσπιση κανόνων λειτουργίας όσον αφορά τις πολυεθνικές εταιρείες ψηφιακής επικοινωνίας θα επιχειρήσουν να διεκδικήσουν οι εργοδοτικές Ενώσεις των ΜΜΕ, ξεκινώντας από την ΕΙΤΗΣΕΕ. Οι απώλειες σε διαφημιστικά έσοδα, η κλοπή του περιεχομένου από τις εφημερίδες και η μη καταβολή φόρων στη χώρα είναι τα βασικά ζητούμενα των ανθρώπων που έχουν σήμερα στα χέρια τους τα ελληνικά ΜΜΕ.
Η πρώτη πολιτική παρέμβαση έγινε από τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος σε συνέντευξή του στον Alpha και σε κρητικά ΜΜΕ ζήτησε τη φορολόγηση του Netflix. Η λειτουργία της ιντερνετικής υπηρεσίας συνδρομητικής τηλεόρασης είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το καθεστώς αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Το Netflix αποδίδει μόνο ΦΠΑ στην έδρα του εντός της ΕΕ, ενώ οι ανταγωνιστές του επιβαρύνονται με διάφορες υποχρεώσεις, από φορολογία επιχειρήσεων και ειδικό φόρο τηλεόρασης 10% έως και το 2% που καταβάλλουν κάθε μήνα στον ΕΔΟΕΑΠ. Επιπλέον, την ίδια ώρα το Netflix, προκειμένου να λειτουργεί στην Ελλάδα, έχει την απαίτηση από τον κύριο ανταγωνιστή του, τον ΟΤΕ, να έχει δίκτυο οπτικών ινών σε όλη τη χώρα, για να μεταδίδει το τηλεοπτικό του πρόγραμμα, χωρίς να υποχρεώνεται στην καταβολή τελών.
Η διαφήμιση που κατευθύνεται από τα παραδοσιακά media στις εταιρείες της επικοινωνίας συνιστά ένα ακόμη πλήγμα για την ελληνική αγορά. Για παράδειγμα, παλαιότερα ένας υποψήφιος χρειαζόταν αρκετά χρήματα για την εκτύπωση φυλλαδίων, ενώ τώρα αρκούν 20 ευρώ για μία καλή φωτογραφία και εθελοντές για την προώθησή της στο Instagram.
Το καθεστώς των ψευδών ειδήσεων αλλά και της προώθησης ακόμη και τρομοκρατικού υλικού από τα social media είναι τεράστιο κεφάλαιο και ένα τρομακτικό ζήτημα για το δημοκρατικό πολίτευμα. Επιπλέον, η κλοπή των κειμένων των εφημερίδων και των πρακτορείων ειδήσεων ή των πλάνων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς δημιουργεί σημαντικές απώλειες στην αγορά των Μέσων και στους εργαζόμενους.