Νέα πρόταση για την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών μέχρι το 2023. Πρόκειται για τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο διάλογο, αλλά δεν πρόκειται για το τελικό σχέδιο στο οποίο κατέληξε η ομάδα εργασίας. Στο σημείο αυτό επανορθώνουμε. To σχέδιο αυτό έχει κατατεθεί με τη μορφή άρθρων από την ΕΤΕΡ.
Το κριτήριο της εμπειρίας είναι η νέα παράμετρος για την αδειοδότηση, ενώ οι άδειες θα έχουν επί της ουσίας δεκαετή διάρκεια. Επίσης, στο ίδιο σχέδιο προβλέπονται διατάξεις και για τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς.
Τα κριτήρια αδειοδότησης περιλαμβάνουν αυτό της εμπειρίας, της λειτουργικής επάρκειας και ποιότητας του εξοπλισμού, της προγραμματικής επάρκειας και του απασχολούμενου προσωπικού.
- Εμπειρία: Περιλαμβάνει το χρονικό διάστημα από τη νόμιμη λειτουργία του σταθμού μέχρι την υποβολή της υποψηφιότητας. Το κριτήριο της εμπειρίας για εταιρεία που θα υποβάλει περισσότερες από μία υποψηφιότητες μπορεί να εφαρμοστεί μόνο 1 φορά.
- Λειτουργική επάρκεια και ποιότητα του εξοπλισμού: Τουλάχιστον 2 ραδιοφωνικά στούντιο ανά σταθμό. Κριτήριο προγραμματικής επάρκειας.
- Επάρκεια προγράμματος: Για κάθε 3 ώρες ζωντανού προγράμματος λαμβάνεται 1 μόριο κατά τη διαδικασία ελέγχου της αίτησης.
- Απασχολούμενο προσωπικό. Οι ενημερωτικοί σταθμοί θα πρέπει να έχουν με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας τουλάχιστον 15 δημοσιογράφους-συντάκτες, 10 τεχνικούς ραδιοφωνίας και 4 διοικητικούς υπάλληλος. Για πολιτισμικούς σταθμούς προβλέπονται 2 δημοσιογράφοι, 5 τεχνικοί και 2 διοικητικοί. Για γενικού χαρακτήρα τοπικούς σταθμούς σε περιοχές άνω των 500.000 κατοίκων 2 δημοσιογράφοι, 3 τεχνικοί και 1 διοικητικός υπάλληλος. Η επάρκεια του προσωπικού βαθμολογείται με 10 μόρια, κάθε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης (δημοσιογράφου, συντάκτη, τεχνικού, παρουσιαστή) με 0,5 μόρια και κάθε επιπλέον διοικητικός με 0,2 μόρια. Δεν επιτρέπεται ο δανεισμός εργαζομένου από ραδιοφωνικές επιχειρήσεις.