Σχετικά με την “ανακοίνωση του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ” που παραπέμποντας σε δήλωση του προέδρου του, καθηγητού κ. Θ. Φορτσάκη, διαβεβαίωνε ότι το όργανο αυτό λειτουργεί νόμιμα, διότι δεν έχουν υποβάλει παραίτηση ούτε η κυρία Καραπαναγιώτη, ούτε ο καθηγητής κ. Σίμος Σιμόπουλος, θα ήθελα, με την ιδιότητα του πρώην Αναπληρωτού Προέδρου του οργάνου αυτού, να θέσω υπόψη σας τα ακόλουθα:
Κατά την άποψή μου η θέση που διατυπώνεται στην ανακοίνωση δεν είναι ακριβής. Το Εποπτικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ δεν υφίσταται πλέον και δεν λειτουργεί νόμιμα. Για τους εξής λόγους:
Ο ιδρυτικός νόμος της ΝΕΡΙΤ για τη νόμιμη συγκρότηση και λειτουργία του οργάνου αυτού αναφέρει στην παράγραφο 8 του άρθρου 8, τα εξής:
«Το ΕΣ, μετά τη συγκρότησή του σε σώμα, λειτουργεί νόμιμα, ακόμη και αν ένα ή περισσότερα από τα μέλη του (σημ.: επτά) εκπέσουν, παυθούν, παραιτηθούν ή βρεθούν σε μόνιμη αδυναμία να ασκούν τα καθήκοντά τους για οποιονδήποτε λόγο, εφόσον τα εναπομένοντα μέλη είναι τουλάχιστον πέντε (5) …».
Δεν γνωρίζω αν ο καθηγητής κ. Σίμος Σιμόπουλος υπέβαλε ή δεν υπέβαλε παραίτηση. Γνωρίζω όμως καλώς ότι δεν παρευρέθη σε καμία απολύτως συνεδρίαση του Ε. Σ. – ούτε καν στην πρώτη κατά την οποία το Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα – από τον Αύγουστο του 2013 μέχρι 3-10-2014. Επέλεξε δηλαδή εξ αρχής, όπως η πράξη και τα γεγονότα αποδεικνύουν, την δια του νόμου εξομοιούμενη με παραίτηση απόλυτη αποχή από τις εργασίες του Εποπτικού Συμβουλίου. Κανονικά, θα έπρεπε, κατά τους κανόνες της χρηστής διοίκησης, από πολλών ήδη μηνών να έχει αποσαφηνισθεί το θέμα της συγκρότησης του Συμβουλίου, το οποίο βεβαίως νομίμως λειτουργούσε με έξι ενεργά μέλη, αρχικά και με πέντε μετά την πρόσφατη παραίτηση του κ. Χωμενίδη. Όμως, μετά και τη δική μου παραίτηση το Συμβούλιο έχει μόνον τον Πρόεδρό του και τρία ενεργά μέλη, συνολικά δηλαδή τέσσερα, και κατά τον ιδρυτικό νόμο της ΝΕΡΙΤ, – που δεν αναγνωρίζει και δεν ανέχεται «ανενεργά μέλη» – δεν υφίσταται πλέον, καθώς δεν μπορεί να λειτουργεί νόμιμα με τέτοια σύνθεση.
Επομένως η σχετική ανακοίνωση του λεγομένου Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, δεν είναι απλώς ανακριβής και ατυχέστατη, αλλά και επικίνδυνη, καθώς είναι ενδεχόμενο να εμπλέξει την εταιρεία σε δυσάρεστες καταστάσεις και περιπέτειες.
Το Εποπτικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ πρέπει με νέα Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου είτε να συσταθεί εκ νέου είτε να συμπληρωθεί, με τον διορισμό τριών μελών. Κι αυτό είναι απολύτως απαραίτητο να γίνει, καθώς πρέπει συντομότατα να λάβει σειρά κρισίμων για την ολοκλήρωση της νόμιμης οργάνωσης της ΝΕΡΙΤ αποφάσεων. Ειδικότερα το Εποπτικό Συμβούλιο πρέπει:
-Να καταρτίσει το Στρατηγικό (πενταετές) Σχέδιο, σύμφωνα με συγκεκριμένη εισήγηση που – επιτέλους – θα του υποβάλει ο Διευθύνων Σύμβουλος και το ΔΣ της εταιρείας, το οποίο με δική μου πρόταση συμπληρώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Ε. Σ. (1-10-2014) ώστε να έχει τον προβλεπόμενο από το νόμο αριθμό μελών και να μπορεί να λειτουργεί απρόσκοπτα. (Προς αποφυγή «παραπλεύρων» παρανοήσεων, υπογραμμίζω ότι αν δεν υποβληθεί η προαναφερόμενη εξειδικευμένη εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου, το Εποπτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να ασκήσει τη σχετική αρμοδιότητά του, να «καταρτίσει» δηλαδή το Στρατηγικό Σχέδιο).
-Να εγκρίνει το (ετήσιο) Επιχειρησιακό σχέδιο που – επίσης επιτέλους – καταρτίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος και θα του υποβάλει, εγκεκριμένο από το ΔΣ, προς τελική έγκριση.
-Να εγκρίνει όλες τις λεπτομερείς και συγκεκριμένες εισηγήσεις για όλους τους σταθμούς της ΝΕΡΙΤ, οι οποίοι λειτουργούν σήμερα, χωρίς τις σχετικές μελέτες και εισηγήσεις που έπρεπε να έχουν καταρτισθεί από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και, εγκεκριμένες από το ΔΣ, να του έχουν υποβληθεί προς τελική έγκριση.
-Να εγκρίνει όλους τους Κανονισμούς που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ.
Όλη αυτή η προπαρασκευή για την κατά νόμο λειτουργία της ΝΕΡΙΤ έπρεπε να έχει ήδη προωθηθεί επί Διοικήσεως του κ. Γ. Προκοπάκη. Δεν προωθήθηκε τότε και γι’ αυτό ακριβώς επαύθη ο κ. Προκοπάκης με την ομόφωνη απόφαση του Ε. Σ. της 5-5-2014, που δέχθηκε τις εισηγήσεις που διετύπωνα από τα τέλη Μαρτίου. Δυστυχώς, οι γνωστές κυβερνητικές παρεμβάσεις και οι δυσλειτουργίες που αυτές συνεπήγοντο, δεν επέτρεψαν στη Διοίκηση του καθηγητού κ. Α. Μακρυδημήτρη να ολοκληρώσει τις σχετικές εργασίες. Τώρα λοιπόν που αυτές προωθούνται σε τελικό στάδιο από τη Διοίκηση του κ. Π. Μάη, πρέπει να ολοκληρωθούν από νομίμως υφιστάμενο και λειτουργούν Εποπτικό Συμβούλιο και όχι από όργανο-φάσμα.
Με εκτίμηση
Ανδρέας Χ. Ζούλας
Δημοσιογράφος