Πάντα με επίκεντρο τις μικρές και μεγάλες ανθρώπινες ιστορίες, οι «360ο» φωτίζουν τα μεγάλα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά θέματα της χώρας μας. Με ιδιαίτερο ύφος και αγάπη στην Ιστορία.
Η εκπομπή ξεχωρίζει από την επικαιρότητα τα θέματα εκείνα που αξίζει να σταθεί κανείς παραπάνω και να τα γνωρίσει σε βάθος, κάνοντας έναν κύκλο έρευνας 360ο και λέγοντας τελικά μία ιστορία.
Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, στις 23:45 η εκπομπή «360ο» και η Σοφία Παπαϊωάννου διηγούνται άγνωστες ιστορίες του πολέμου.
Ιστορία 1η
Ένα νέο κορίτσι από την Ικαρία γνωρίζει στον πόλεμο έναν Βρετανό στρατιώτη. Ερωτεύονται, παντρεύονται και εκείνος την καλεί να ζήσουν στην Αγγλία. Όλα πηγαίνουν καλά μέχρι τη στιγμή που η νεαρή Ικαριώτισσα μένει έγκυος. Την ημέρα της γέννας τής παίρνουν το παιδί και της λένε ότι πέθανε. Εκείνη όμως έχει ακούσει το κλάμα του και έχει δει τα μάτια του. Θα την κλείσουν σε ψυχιατρεία, θα υποστεί ηλεκτροσόκ. Ένας άλλος άνθρωπος πια, θα γυρίσει στο νησί της. Ποτέ δεν παύει να πιστεύει, όμως, ότι ο γιος της ζει. Όταν έρχονται πλοία με τουρίστες στον Αγ. Κήρυκο θα ψάχνει να τον βρει ανάμεσά τους. Δεκαετίες μετά, οι «360ο» ακολουθούν τον γιο της στο ταξίδι προς την μητέρα του και ξετυλίγουν στην κάμερα της εκπομπής το νήμα της ιστορίας.
Ιστορία 2η
Μία νεαρή κοπέλα από τη Σαντορίνη έρχεται μέσα στην Κατοχή στην Αθήνα για να βγάλει φωτογραφίες. Στο φωτογραφείο μπαίνει ένας Γερμανός αξιωματικός και τις παίρνει αναγκάζοντάς την να τον συναντήσει στην πλατεία Καρύτση για να τις δώσει πίσω. Η κοπέλα από τη Σαντορίνη και ο Γερμανός γίνονται ζευγάρι και αποκτούν δύο κατάξανθα κορίτσια. Ο Γερμανός, όμως, σκοτώνεται από τους ίδιους τους κατακτητές. Η δεύτερη κόρη του, η Μαρίζα Κωχ, μεγαλώνοντας θα τολμήσει να ζητήσει από τη μητέρα της να πάρει το όνομά του και να γίνει γνωστή με αυτό. Η γνωστή καλλιτέχνης αφηγείται στην κάμερα της εκπομπής την ιστορία της.
Ιστορία 3η
Η νεαρή μαθήτρια και οργανωμένη στην ΕΠΟΝ κατά την Κατοχή, Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, θα συλληφθεί από τους Γερμανούς προδομένη από έναν Έλληνα. Με τον γνωστό ζωντανό και μεταδοτικό της τρόπο, η Αρβελέρ, που κατάφερε να γίνει Πρύτανης όλων των Πανεπιστημίων της Σορβόννης στην Γαλλία, αφηγείται ιστορίες από την Κατοχή και όχι μόνο. Εξηγεί τι ήταν αυτό που πυροδότησε την ξέφρενη ανάπτυξη της Ελλάδας των μεταπολεμικών χρόνων και τι θα μπορούσαμε να διδαχθούμε από εκείνη την περίοδο για να βγούμε από τη σημερινή κρίση.
«360ο», με τη Σοφία Παπαϊωάννου: Ο κύκλος της αλήθειας