Την πορεία του μαρξισμού στον 20ό αιώνα επιχειρεί να χαρτογραφήσει ο νέος τόμος 13 της Μαρξιστικής Σκέψης. Ο τόμος περιλαμβάνει μεταφράσεις κειμένων επιφανών μαρξιστών από όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα, μαζί με κάποια βασικά για την εξέλιξη της μαρξιστικής θεωρίας κείμενα των Μαρξ, Ένγκελς και Μέρινγκ από το 19ο αιώνα.
Ο αναγνώστης θα βρει γνωστά και κυρίως άγνωστα και αμετάφραστα στα ελληνικά κείμενα που αφορούν τις πιο κομβικές πλευρές του μαρξισμού όπως: ο ιστορικός υλισμός· η μετέπειτα μαρξιστική έρευνα στο έργο του Μαρξ και η εξέλιξη του μαρξισμού· η οικονομική θεωρία· το κόμμα, η επανάσταση και ο σοσιαλισμός· η ιδεολογία και η τέχνη· η διαλεκτική φιλοσοφία· η μαρξιστική αποτίμηση της επανάστασης στις φυσικές επιστήμες. Περιλαμβάνονται επιφανείς μαρξιστές όπως οι Μαρξ, Ένγκελς, Λένιν, Πλεχάνοφ, Κάουτσκι, Μέρινγκ, Λούξεμπουργκ, Τσέτκιν, Τρότσκι, Ζινόβιεφ, Μπουχάριν, Γκράμσι, Λούκατς. Αλλά παρουσιάζονται επίσης και άλλοι θεωρητικοί με ουσιαστικές συνεισφορές όπως οι Κόντγουελ, Γιακουμπόφσκι, Ιλιένκοφ, Όιζερμαν, Ομελιανόφσκι, Χάβεμαν, Μαντέλ, Κλιφ, Νόβακ.
Μέσα από την παρουσίαση των επεξεργασιών των μαρξιστών γίνεται προσπάθεια να αναδειχτεί η ενότητα της μαρξιστικής θεωρίας καθώς και η συνεχής ανάπτυξη και εμβάθυνσή της στη διάρκεια του 20ού αιώνα. Παρουσιάζονται τα κύρια προβλήματα με τα οποία βρέθηκε αντιμέτωπη η μαρξιστική σκέψη και αναδεικνύεται η επάρκεια του μαρξισμού στο να ανιχνεύει τις τάσεις της κοινωνικής και ιδεολογικής εξέλιξης, παρά τις κατά καιρούς αστοχίες και καθυστερήσεις.
Σήμερα, όταν η ίδια η κρίση ξαναφέρνει στο προσκήνιο τον μαρξισμό, επιβεβαιώνοντας τις βασικές του θέσεις για τις βαθιές αντιφάσεις και τις ανειρήνευτες συγκρούσεις της καπιταλιστικής κοινωνίας, η σοβαρή γνωριμία με τη μαρξιστική παράδοση αποτελεί όρο για κάθε επιτυχημένη εφαρμογή του μαρξισμού στα προβλήματα του παρόντος. Η γνωριμία αυτή μπορεί να προσφέρει γνώση στη νέα γενιά, τους εργαζόμενους και τους φοιτητές, και να βοηθήσει σε μια παραγωγική προσέγγιση του μαρξισμού από τη ριζοσπαστική διανόηση.