“Καθημερινή” 10.02.2010
Με τη σύμφωνη γνώμη και των τραπεζών υπογράφηκε προχθές η επαναγορά της Νεοχημικής από τον ιδρυτή της κ. Λ. Λαυρεντιάδη. Η εταιρεία αποκτήθηκε κατά 100% από τη Lamda Partners, αντί των 84 εκατ. ευρώ που συμφωνήθηκε να καταβληθεί στον προηγούμενο ιδιοκτήτη της, τον όμιλο Carlyle. Παράλληλα σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η συμφωνία περιλαμβάνει την επαναγορά μέρους του χρέους της Νεοχημικής προς ξένες ξένες τράπεζες (ύψους 55 εκατ. ευρώ).
Θετική εξέλιξη
H Lamda Partners που ελέγχει πλέον τη Νεοχημική ανέλαβε και μεγάλο μέρος των υποχρεώσεών της προς τράπεζες και προμηθευτές. Σύμφωνα όμως με στελέχη τραπεζών που βρέθηκαν κοντά στη συμφωνία, χαρακτήρισαν ιδιαίτερα επιτυχή τη συγκεκριμένη έκβαση, καθώς εξασφαλίζεται η συνέχεια των δραστηριοτήτων της επιχείρησης με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη διατήρηση θέσεων εργασίας και την παραμονή ενός σημαντικού παίκτη της ελληνικής χημικής βιομηχανίας.
Ο όμιλος Carlyle Group είχε αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Νεοχημικής μέσω κατάθεσης δημόσιας πρότασης τον Μάιο του 2008. Η επενδυτικός όμιλος είχε προσφέρει τότε 19 ευρώ για κάθε μετοχή της Νεοχημικής (750 εκατ. ευρώ για το σύνολο των μετοχών) και μετά το πέρας της περιόδου αποδοχής της πρότασης, είχε καταφέρει να ελέγξει το 100% των μετοχών. Το αποτέλεσμα ήταν η διαγραφή της εταιρείας από το Χ.Α.
Η εξαγορά χρηματοδοτήθηκε αρχικά με κεφάλαια της Carlyle. Στη συνέχεια, ωστόσο, μέρος των κεφαλαίων επιστράφησαν στον αγοραστή της εταιρείας μέσω δανεισμού που σύναψε η Νεοχημική με κοινοπραξία τραπεζών (Εμπορική Τράπεζα, Dresdner Kleinwort, Millennium Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Proton Bank και ΕΤΕ).
Διαδεδομένη πρακτική
Η διαδικασία αυτή εξαγοράς επιχειρήσεων ήταν διαδεδομένη στο δεύτερο μισό της περασμένης δεκαετίας και είναι γνωστή διεθνώς ως «levegage buyout». Με τον ίδιο περίπου τρόπο είχε εξαγορασθεί το 2005 από τις επενδυτικές εταιρείες Αpax και TPG, η TIM Hellas (μετέπειτα Wind Hellas).
Σήμερα η Νεοχημική έχει επικεντρωθεί στη διανομή χημικών προϊόντων στη Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη με γραφεία πωλήσεων από την Ελλάδα έως την Πολωνία και τη Γερμανία. Διαθέτει αποθηκευτικές μονάδες χημικών πρώτων υλών σε ολόκληρη στην Ελλάδα, ενώ παραγωγικές βιομηχανικές βρίσκονται στον Βόλο και στη Θήβα. Ο όμιλος απασχολεί περί τις 2.000 εργαζομένους, εκ των οποίων 350 στην Ελλάδα. Το 2008 η Νεοχημική ΑΒΕΕ πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 211 εκατ. ευρώ και εμφάνισε ζημίες 56 εκατ. ευρώ. Παράλληλα εμφάνισε μακροχρόνιες υποχρεώσεις ύψους 750 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της χρηματοδότησης που έλαβε η Carlyle για την εξαγορά της το 2008.
Εξετάζεται συγχώνευση
Σημειώνεται ότι η Lamda Partners τον περασμένο Σεπτέμβριο απέκτησε το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων. Η εταιρεία έχει σημαντικές συνέργειες με τη Νεοχημική και δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να υπάρξει συγχώνευση των δύο επιχειρήσεων. Επίσης, δεν αποκλείεται η νέα εταιρεία να εισέλθει στο Χ.Α., όταν οι συγκυρίες το επιτρέψουν.