Αξιότιμα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ,
Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης που επικρατεί στον ΕΔΟΕΑΠ, χαιρετίζουμε την σοφή απόφαση της Ένωσης μας (ΕΣΗΕΑ) να υπερβεί το ρόλο της, δικαιολογώντας απολύτως την ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 24 Μαρτίου 2015 και την οποία ορισμένοι κακόβουλοι θα χαρακτήριζαν ως «εισπήδηση» στο Αυτοδιοίκητο του Οργανισμού. Εκφράζοντας το ανύστακτο ενδιαφέρον σας για την τύχη του Ταμείου μας, κρούσατε τον κώδωνα του κινδύνου και επισημάνατε την αναγκαιότητα άμεσης συγκρότησης του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ σε σώμα.
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, δημιουργήθηκε διχογνωμία για ένα ήσσονος σημασίας θέμα, το ποιος έχει το δικαίωμα σύγκλησης του πρώτου ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ. Μη έχοντας τις απαραίτητες νομικές γνώσεις, σπεύσαμε να ζητήσουμε τη γνωμοδότηση του -καθ’ ύλην αρμοδίου- Προϊσταμένου της Νομικής Υπηρεσίας του ΕΔΟΕΑΠ κ. Καινούργιου, την οποία λάβαμε στις 23 Μαρτίου 2015 και ακολουθήσαμε κατά γράμμα.
Με την ανακοίνωσή σας της 24ης Μαρτίου, μας καλείτε να συμμορφωθούμε στη Νομική Γνώμη του εξωτερικού νομικού συνεργάτη του ΕΔΟΕΑΠ, έμπειρου καθηγητή Δημοσίου Δικαίου του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ με ειδίκευση στο δίκαιο πολεοδομίας, δίκαιο χωροταξίας και δίκαιο περιβάλλοντος, κου Δημητρίου Μέλισσα.
Παρά το γεγονός πως δεν μπορούμε να αντιληφθούμε για ποιόν λόγο παραβλέψατε τις διαφορετικές (αλλά ταυτόσημες) γνωμοδοτήσεις -επί του ιδίου θέματος- τόσο του Νομικού Συμβούλου και Μέλους της Νομικής Υπηρεσίας της ΕΣΗΕΑ κ. Αποστόλη Τσαλαπάτη όσο και του Προϊσταμένου της Νομικής Υπηρεσίας του ΕΔΟΕΑΠ κ. Καινούριου, εμείς, ως μέλη του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ προερχόμενα από την ΕΣΗΕΑ, είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε απαρέγκλιτα τις νουθεσίες της Ένωσής μας, προστατεύοντας όμως ταυτόχρονα και τον εαυτό μας από τυχόν ενέργειες που θα μπορούσαν να βλάψουν τα συμφέροντα του Οργανισμού.
Για το λόγο αυτό ζητήσαμε από τον καθηγητή ΕΜΠ, κο Δημήτριο Μέλισσα, διευκρίνιση για την γνωμοδότησή του, την οποία παρά το γεγονός πως πολλάκις διαβάσαμε, δεν καταφέραμε να αποκρυπτογραφήσουμε, αναφορικά με τη διαδικασία Σύγκλησης του πρώτου ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ. Θέσαμε λοιπόν το ερώτημα αν το εθιμικό Δίκαιο υπερισχύει του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τον ΕΔΟΕΑΠ.
Την απάντηση του κ. καθηγητή ΕΜΠ σας επισυνάπτουμε σήμερα, προς ενημέρωσή σας, διαβεβαιώνοντάς σας πως θα την ακολουθήσουμε όπως εσείς μας προτείνετε. Αναφορικά με την ισχύ του εθιμικού δικαίου, ο καθηγητής κ. Μέλισσας επισημαίνει στην διευκρίνισή του πως «η επίκληση του εθιμικού δικαίου δεν υφίσταται, όταν αυτή είναι αντίθετη προς το σκοπό του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τον ΕΔΟΕΑΠ, που συνίσταται στην άμεση συγκρότηση του Δ.Σ.». Ο αξιότιμος κ. καθηγητής τονίζει ακόμη στην απάντησή του πως «η επίκληση του εθίμου, σε κάθε περίπτωση, έχει επικουρικό χαρακτήρα και δεν μπορεί να ανατρέψει το σκοπό και τους στόχους ολόκληρου του παραπάνω νομοθετικού πλαισίου, ούτε να αντιτίθεται στη γενική αρχή της συνέχισης της διοίκησης, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στο νόμο και τη νομολογία».
Δεδομένου ότι τα μέλη του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ τα οποία προέρχονται από την ΕΣΗΕΑ είναι πέντε, από μόνα τους θα ήταν αδύνατο να συγκαλέσουν νόμιμη συνεδρίαση (βάσει του Καταστατικού του ΕΔΟΕΑΠ), οπότε είναι απαραίτητος ο συγκερασμός των απόψεων και η κάμψη των όποιων αδιάλλακτων προσεγγίσεων, απ’ όπου κι αν αυτές προέρχονται. Είναι φορές που ο σοφότερος κάνει το πρώτο βήμα προς την εξεύρεση λύσης υπέρ του κοινού συμφέροντος. Άλλωστε, με πέντε από τα εννέα μέλη του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, η ΕΣΗΕΑ δύναται να καθορίσει το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας, άσχετα με το ποιος είναι αυτός που το συγκαλεί, διασφαλίζοντας την καλλίτερη δυνατή λύση για την εύρυθμη λειτουργία του Ταμείου μας. Επιπροσθέτως, όπως τονίζει στη γνωμοδότησή του ο αξιότιμος καθηγητής ΕΜΠ «έχει τεράστια πρακτική και νομική σημασία η άμεση σύγκλιση του Δ.Σ., κυρίως η άμεση συγκρότησή του σε σώμα και η εκλογή του Προέδρου, του Αντιπροέδρου, του Γενικού Γραμματέα και του Ταμία, ανεξάρτητα από το ποιος πλειοψηφών σύμβουλος και από ποια ένωση έχει τη σχετική πρωτοβουλία, έτσι ώστε ο Οργανισμός να ξεκινήσει χωρίς καμία καθυστέρηση τις κοινωνικοασφαλιστικές υποχρεώσεις και την υγειονομική περίθαλψη προς τους ασφαλισμένους του».
Κλείνοντας, σας ζητούμε να αποκαταστήσετε την τάξη και τη φήμη μας, αλλά κυρίως τη νομιμότητα, καθώς συνάδελφοι, με φτωχές νομικές γνώσεις προφανώς, έσπευσαν να μας κατηγορήσουν αδίκως και να λασπολογήσουν εναντίον μας, ερμηνεύοντας (όπως σαφώς προκύπτει από τις διευκρινίσεις του ιδίου) κατά το δοκούν τη γνωμοδότηση του καθηγητή ΕΜΠ κ. Δημήτρη Μέλισσα.
Συναδελφικά,
Οι εκλεγμένοι στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ από την ΕΣΗΕΑ
Νίκος Καρούτζος,
Άντζυ Σταθάτου