Με έκπληξη παρακολουθούμε τις διαστάσεις που λαμβάνει η είδηση ότι αποφασίσθηκε η τύχη της ΕΡΤ από την Ολομέλεια του ΣτΕ, μετά τη δίκη της 27ης Σεπτεμβρίου, με φερόμενη οριακή επικράτηση των απόψεων που δεν βλέπουν κανένα πρόβλημα στο Πραξικόπημα της 11ης Ιουνίου 2013.
Η ΠΟΣΠΕΡΤ και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, από την πρώτη στιγμή της βάναυσης επίθεσης της 11ης Ιουνίου κατά της ελευθεροφωνίας, της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και των 2.656 με αορίστου χρόνου και 300 με ορισμένου χρόνου, εργαζομένων της και των οικογενειών τους, έχουν παλέψει σθεναρά, σταθερά και με αξιοπρέπεια.
Από την πρώτη στιγμή δίνουμε έναν αγώνα έντιμο για τη δημοκρατία, τους θεσμούς, τα συνταγματικά και εργασιακά μας δικαιώματα. Αυτός ο αγώνας πιστεύαμε και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι θα φέρει την τελική νίκη που θα αφορά και θα έχει αναφορά την ελληνική κοινωνία και την διασπορά.
Δεν θα σπεύσουμε να μαντέψουμε την απόφαση του ΣτΕ ούτε να εξάγουμε συμπεράσματα πριν τη δούμε δημοσιευμένη.
Αν πράγματι αληθεύουν οι πληροφορίες ότι επειδή το «μαύρο» είχε μικρή διάρκεια (!) επομένως … νομιμοποιείται εκ των υστέρων η κατάργηση της ΕΡΤ, θα πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι σε αυτή τη χώρα τι θα πρέπει να συμβεί πια για να υπάρξει πραγματική, σοβαρή προστασία των δικαιωμάτων μας.
Αφέθηκαν να περάσουν 9 μήνες! να ολοκληρώσει η κυβέρνηση το Πραξικόπημα της 11ης Ιουνίου, να δημιουργήσει όλα τα παράτυπα μορφώματα που διέσυραν και διασύρουν διεθνώς τη χώρα, για να έρθει σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο να βάλει τη «βούλα» της νομιμοφάνειας σε αυτό που από την πρώτη στιγμή η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της είχε χαρακτηρίσει ως μια από τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας.
Η απόφαση που σόκαρε τους απανταχού Έλληνες αλλά και τη διεθνή κοινότητα βαφτίζεται, 9 μήνες μετά, συνταγματική στην Ελλάδα όπου η κοινοβουλευτική δημοκρατία κουρελιάζεται καθημερινά και η διακυβέρνηση ασκείται με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.
Ποιός πολίτης θα νιώθει ασφαλής ότι μπορεί να προστρέξει στη Δικαιοσύνη, όταν το ανώτατο δικαστήριο της χώρας νομιμοποιεί ένα καταφανές πραξικόπημα που αποφασίστηκε και εκτελέστηκε με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς ποτέ να επικυρωθεί από τη Βουλή;
Το «διαβατήριο νομιμότητας» που ήθελε να εξασφαλίσει η κυβέρνηση στο δρόμο προς τις εκλογές και λίγο πριν την…πιλοτική εμφάνιση της ΝΕΡΙΤ, είναι άλλο ένα δείγμα ότι το ταξίδι της στο δρόμο του «μαύρου» και του αυταρχισμού, οδεύει προς το οριστικό τέλος του.
Η ελληνική κοινωνία, οι έλληνες πολίτες γνωρίζουν όσο κανείς τι ακριβώς έγινε στην ΕΡΤ και για την ΕΡΤ.
Σε κάθε περίπτωση η δίκη στο ΣτΕ για την κατάργηση της ΕΡΤ δεν αφορά το ζήτημα της ομαδικής απόλυσης του προσωπικού της, το οποίο παραμένει ανοιχτό.
Δεν αφορά το κύρος των απολύσεων, ούτε τις συνέπειες των παράνομων απολύσεων.
Ας μην προτρέχουμε όμως.
Ας αναμείνουμε να διαβάσουμε την απόφαση όταν δημοσιευθεί, όσο δύσκολη κι αν είναι η αναμονή.
Και ας αναμείνουμε, αν αληθεύουν και πάλι οι πληροφορίες, να δούμε και ποια είναι η κρίση της μειοψηφίας που φαίνεται να τάχθηκε μαζί μας, σε αυτή την τόσο κρίσιμη δίκη.
Από εκεί και πέρα, θα ακολουθήσουμε τον δρόμο που πρέπει, είτε αυτός οδηγεί σε άλλα Δικαστήρια, ελληνικά ή και ευρωπαϊκά, είτε αυτός περνάει μέσα από θεμελιώδεις πολιτικές αλλαγές, στην ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.
Διότι τελικά, όπως κάθε μέρα αποδεικνύεται, το κορυφαίο ζήτημα στην Ελλάδα είναι πολιτικό και θεσμικό και μετά ό,τι άλλο.
Είμαστε ακόμη στην αρχή!