ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Μετά την απομόνωση από όλα τα δημοκρατικά κόμματα της αντιπολίτευσης, για τη ΝΕΡΙΤ και «Δ.Τ», κατά την ψήφιση σχετικής τροπολογίας μόνο από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, πριν ανακοινώσει το ΣτΕ την απόφασή του για τη νομιμότητα ή όχι της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που επέβαλε τον «ξαφνικό θάνατο στην ΕΡΤ» και την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας κατά παραγγελία του Αρείου Πάγου για τα «σκάνδαλα» στη Δ.Τ, η ΠΟΕΣΥ προσέφυγε χθες στην Επιτροπή για τον «Οπτικοακουστικό Τομέα και τα Μέσα Ενημέρωσης» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με αναλυτικό υπόμνημα για τα όσα έχουν συμβεί στον τομέα της ελληνικής δημόσιας Ενημέρωσης, ζητάμε να συζητηθεί το όλο θέμα στην προσεχή συνεδρίαση αυτής της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία να παραθέσουμε όλα τα στοιχεία και επιχειρήματά μας, για πραγματική, ποιοτική και αξιόπιστη Δημόσια Ραδιοφωνία και Τηλεόραση.
Επίσης, με επιστολή μας στη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων ζητάμε νέα τους παρέμβαση αλληλεγγύης υπέρ των εργαζομένων της ΕΡΤ, με κοινή συνεδρίασή μας και συνέντευξη, στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, και παρέμβασή τους για την αποκατάσταση του δορυφορικού σήματος.
ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Προς το
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Γραφείο για την Ελλάδα
Επιτροπή για τον οπτικοακουστικό τομέα και τα Μέσα Ενημέρωσης
«Το κλείσιμο της ΕΡΤ με την αιφνίδια και αναιτιολόγητη απόφαση της Κυβέρνησης στις 11 Ιουνίου, έπληξε βάναυσα τους δημοκρατικούς κανόνες και το δικαίωμα πληροφόρησης στην Ελλάδα.
Το κύριο επιχείρημα της κυβέρνησης ήταν η μείωση του κόστους λειτουργίας και η εξυγίανση των οικονομικών της ΕΡΤ Α.Ε.
Επιχειρήματα, τα οποία όμως διαψεύδονται. Αφού, με το κλείσιμο της ΕΡΤ Α.Ε. εκτός από τα σοβαρά νομικά και κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούνται, προκαλείται και μεγάλη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Μέχρι το κλείσιμο της ΕΡΤ, το κόστος λειτουργίας της καλύπτονταν από τις συνεισφορές των πολιτών, μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια η ΕΡΤ συνεισέφερε καθαρό ποσό 80.000.000 Ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό. Όμως, από το κλείσιμο της ΕΡΤ Α.Ε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο κρατικός προϋπολογισμός θα έχει επιβαρυνθεί με κόστος που θα ανέλθει στα 100-125.000.000 Ευρώ μέχρι την έναρξη λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ, της οποίας όμως η χρονική έναρξη λειτουργίας της παραμένει άγνωστη.
Μέσω τροπολογίας που ενέκριναν 149 βουλευτές, έναντι 120, η Κυβέρνηση παραδέχεται ότι η ΝΕΡΙΤ θα καθυστερήσει τουλάχιστον για δέκα μήνες. (Να θυμίσουμε ότι ο αρμόδιος υπουργός, Παντελής Καψής, ισχυριζόταν ότι η ΝΕΡΙΤ θα βγει στον αέρα εντός του 2013.) Παρατείνοντας, μάλιστα, με την τροπολογία τις δίμηνες συμβάσεις εργασίας στην ΔΤ έως και 10 μήνες, ουσιαστικά παρατείνεται η λειτουργία του παράνομου μορφώματος που λέγεται ΔΤ, ενόψει της ανάληψης της Ευρωπαϊκής Προεδρίας από την Ελλάδα στις αρχές του 2014. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εμφανίζεται πανικόβλητη για την ανεπάρκειά της, αναφορικά με την κάλυψη της διοργάνωσης, όπως και την αδυναμία κάλυψης των επερχόμενων ευρωεκλογών.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι η «Δημόσια Τηλεόραση-Δ.Τ.» δεν έχει ακόμα νομικό πρόσωπο, Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, Κανονισμό λειτουργίας, ούτε εγκεκριμένο από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό πρόγραμμα.
Σε μια εποχή βίαιων περικοπών σε εισοδήματα, συντάξεις, δημόσια υγεία και κοινωνικές πολιτικές αναρωτιόμαστε, είναι αποδεκτή η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού κατά 100-125 εκ. ευρώ λόγω άστοχων ενεργειών της κυβέρνησης;
Παράλληλα, οφείλουμε να υπομνήσουμε ότι η Κυβέρνηση δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της όπως αυτές προκύπτουν από την Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ελευθερία στα ΜΜΕ και το Πρωτόκολλο του Άμστερνταμ, ενώ 4,5 μήνες μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν έχει γίνει σοβαρή συζήτηση με τους εργαζόμενους, τα πολιτικά κόμματα και την κοινωνία των πολιτών, ώστε να διαμορφωθεί δημόσια ραδιοτηλεόραση με πλουραλιστική κι αξιόπιστη λειτουργία.
Για τους λόγους αυτούς, ζητούμε να συζητηθεί το όλο θέμα στην προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής σας.
Θα μπορέσουμε έτσι, να σας παραθέσουμε όλα τα στοιχεία, και τα επιχειρήματα, με τα οποία, Ελληνικοί, και Διεθνείς Φορείς, αξιώνουν Πραγματική, Ποιοτική και Αξιόπιστη Δημόσια Ραδιοφωνία και Τηλεόραση».