Στην ολομέλεια του ΣτΕ παραπέμπεται η υπόθεση
πηγή: ΑΠΕ (www.ana.gr)
Η πενταμελής σύνθεση του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 858/2010 απόφασή της παρέπεμψε λόγω σπουδαιότητας στην αυξημένη, επταμελή σύνθεση, να επιλυθεί το ζήτημα εάν είναι νόμιμες οι αποφάσεις των ανεξάρτητων Αρχών και ειδικά του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ), όταν η θητεία ορισμένων μελών του έχει λήξει.
Σύμφωνα πάντως με την πενταμελή σύνθεση του Δ’ Τμήματος, «η ρύθμιση του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 3 του ν. 3051/2002 (κατά την οποία «η θητεία των μελών των ανεξάρτητων αρχών παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι το διορισμό νέων»), ερμηνευόμενη σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής, δεν αντίκειται στην πρόβλεψη του Συντάγματος που καθιερώνει το ορισμένο της θητείας των μελών των αρχών αυτών, αλλά, αντιθέτως, αποβλέπει θεμιτώς στη συνέχιση λειτουργίας των ανεξάρτητων Αρχών, προκειμένου να εκπληρώσουν τη συνταγματική αποστολή τους αδιαλείπτως, κατά το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της λήξης της θητείας ορισμένων μελών και της επιλογής των νέων μελών».
Άλλωστε –συνεχίζει η δικαστική απόφαση– «καθ’ όσον αφορά το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, προκειμένου να πραγματωθούν οι διακηρυσσόμενοι στο Σύνταγμα σκοποί της αντικειμενικής πληροφόρησης, της εξασφάλισης ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων και της πολιτιστικής ανάπτυξης της χώρας, αλλά και προκειμένου να διαφυλαχθεί ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου (που ανάγεται σε πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας, κατά το άρθρο 2 παρ. 1 Συντάγματος), της παιδικής ηλικίας και της νεότητας (που τελούν ομοίως υπό την προστασία του Κράτους, κατά το άρθρο 21 παρ. 1 και 3 Συντάγματος), το ΕΣΡ έχει εκ του Συντάγματος την αποκλειστική αρμοδιότητα του ελέγχου των ραδιοτηλεοπτικών μέσων και της επιβολής κυρώσεων, με αποτέλεσμα να επιβάλλεται η συνεχής και εύρυθμη λειτουργία του».
Εν συνεχεία, επισημαίνει η πενταμελής σύνθεση του Δ’ Τμήματος: «Σε περίπτωση δε λήξης της θητείας ορισμένων μελών του ΕΣΡ, η άποψη ότι, κατά το χρονικό διάστημα μέχρι την επιλογή των νέων μελών, δεν μπορεί να συγκροτηθεί νομίμως το ΕΣΡ, οδηγεί στην ανυπαρξία ελέγχου των ραδιοτηλεοπτικών μέσων και στο μη κολασμό των ενδεχόμενων παραβάσεων και προσκρούει, κατά συνέπεια, και στην αρχή του κράτους δικαίου, η οποία επιβάλλει να μη ματαιώνεται ο προστατευτικός σκοπός του Συντάγματος και του νόμου για λόγους που ανάγονται στην οργάνωση και λειτουργία της διοίκησης».
Στο ΣτΕ είχε προσφύγει περιφερειακός τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικός σταθμός, ζητώντας να ακυρωθεί πρόστιμο 15.000 ευρώ που του επέβαλε το 2007 το ΕΣΡ. Το κανάλι υποστηρίζει ότι δεν ήταν νόμιμη η σύνθεση του ΕΣΡ, καθώς συμμετείχαν τρία μέλη του που είχε λήξει η τετραετής θητεία τους.