Τυπολογίες άποψη / Αναδημοσιεύουμε το άρθρο της στήλης της 29ης Ιουλίου 2011
Αυτό που ήδη γνωρίζαμε, συνέβη. Χθες το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε και ενημερώθηκε για τη συρρίκνωση της ΕΡΤ, όπως αυτή περιγράφεται με μια μόνη λέξη στο Μεσοπρόθεσμο. Τώρα πλέον θα πρέπει κι ένας υπουργός της κυβέρνησης να βρει το θάρρος και να εξηγήσει για ποιο λόγο πρέπει να συρρικνωθεί η ΕΡΤ.
Ως ΔΕΚΟ δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί, αλλά ούτε και επιβαρύνει τον προυπολογισμό. Μετά από τις περικοπές που πλήρωσαν κυρίως οι εργαζόμενοι και το πρόγραμμα, η ΕΡΤ εμφανίσε μέσα σε 18 μήνες 57 εκατ. ευρώ πλεόνασμα, έχοντας καλύψει το 1/3 των συνολικών της ζημιών μέσα σε ένα χρόνο. Η κυβερνητική απόφαση, με βάση αυτή την πραγματικότητα, είναι ανεξήγητη, εκτός αν κάποιος από μέσα από το υπουργικό συμβούλιο, ανέλαβε, είτε γιατί τη μισεί, είτε γιατί “έπρεπε” να εξαφανίσει από τον τηλεοπτικό χάρτη τον πλέον εύρωστο- εξαιτίας του ανταποδοτικού τέλους- οργανισμό του δημοσίου.
Κι ενώ η οδεύει προς συρρίκνωση ΕΡΤ, η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ασχοληθεί με την υπόλοιπη αγορά. Έτσι “πάγωσε” , αλλά δεν κατήργησε τον (καταστροφικό) ειδικό φόρο τηλεόρασης- διατηρώντας και τα ιδιωτικά κανάλια σε ομηρία- δεν ζήτησε το τέλος του 2% για τη χρήση των συχνοτήτων και μπλοκάρε τη διαδικασία μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, με κίνδυνο η χώρα να εκτεθεί για μία ακόμη φορά στα όργανα της ΕΕ. .
Αντί, λοιπόν να δείξει στην Τρόικα, πως υπάρχει μια ΔΕΚΟ που πέτυχε όλους τους στόχους, έρχεται να τη “βομβαρδίσει”. Αντί τα 300 εκατ. ευρώ του ανταποδοτικού τέλους, να γίνουν η κινητήριος δύναμη για μια νέα ανάπτυξη της οπτικοακουστικής αγοράς, η κυβέρνηση έρχεται με έντεχνο τρόπο να τα υφυπάρξει για να τα κατευθύνει στη “μαύρη τρύπα” της οικονομίας.
Ξεχνούν αυτό που είναι η βασική αρχή λειτουργίας στην ΕΕ: Πως οι δημόσιες ραδιοτηλεόρασεις χρηματοδοτούνται από τους πολίτες, για να παράγουν το πρόγραμμα που δεν παρέχουν τα ιδιωτικά κανάλια. Να μας πουν, λοιπόν, αν θέλουν να αλλάξουν και τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες.