Σας παρουσιάζουμε και το πλήρες σχέδιο “αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ” του υπουργού Επικρατείας Ηλία Μόσιαλου, όπως δόθηκε σήμερα στους δημοσιογράφους. Κατά τη συνήθη τακτική η σύνοψη του σχεδίου διοχετεύτηκε σε εφημερίδες χθες και δημοσιεύτηκε χωρίς επιπλέον έλεγχο, με αποτελέσμα τα διάφορα τραγελαφικά, πχ πως η ΕΡΤ θα διαθέτει πλέον το 1,5% για τον ελληνικό κινηματογράφο (ενώ συμβαίνει ήδη), ή θα είναι κερδοφόρος το 2012 (ενώ έχει κέρδη από το 2010)
Ιδού το σχέδιο:
Α. ΠΡΟΟΙΜΙΟ: Η ΕΡΤ – Α.Ε. ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ.. 3
Β. ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ.. 10
1. ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.. 10
2. ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ.. 12
3. ΠΟΛΥΜΕΣΑ & ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «Ραδιοτηλεόραση». 16
4. ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ.. 18
5. ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ. 19
6. ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ.. 20
7. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΡΤ – Α.Ε. 20
8. ΑΠΟΔΟΣΗ ΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ – Α.Ε. ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.. 21
Γ. ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΗΣ ΕΡΤ – ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ 22
Δ. ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΤ – Α.Ε. 23
Α. ΠΡΟΟΙΜΙΟ: Η ΕΡΤ – Α.Ε. ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ
Στην κρίσιμη περίοδο που διέρχεται η χώρα μας τα ζητήματα ενημέρωσης και επικοινωνίας αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία και αξία. Η Ελλάδα οφείλει να αλλάξει σ’ όλα τα επίπεδα και ένα τέτοιο σημαντικό επίπεδο είναι και η δημόσια ραδιοφωνία, τηλεόραση και τα πολυμέσα. Οι απαιτήσεις του ελληνικού λαού από την ΕΡΤ διευρύνονται και αποκτούν νέο περιεχόμενο. Η ΕΡΤ έχει πίσω της μια παράδοση με πολλά θετικά, αλλά και αρκετά αρνητικά στοιχεία. Ο σκοπός είναι να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την καλή πλευρά των δημόσιων μέσων ενημέρωσης και ταυτοχρόνως να ανατρέψουμε πάγιες και επιζήμιες πρακτικές κομματικοποίησης, αδιαφάνειας και παρεοκρατίας, οι οποίες δημιουργούσαν ένα μη ζηλευτό προϊόν. Επιπλέον, τα δημόσια μέσα ενημέρωσης δεν έχουν κανένα λόγο να θεωρούνται και να γίνονται μέσα κυβερνητικής προπαγάνδας. Πρέπει να είναι πάντοτε αντικειμενικά και να κάνουν αυτό που κάνουν τα δημόσια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε όλον τον κόσμο, να παρέχουν ουσιαστική εξωστρεφή και όχι εσωστρεφή πληροφόρηση.
Είναι κοινός τόπος ότι η ΕΡΤ λειτουργούσε υπό ασφυκτικό κρατικό – κυβερνητικό έλεγχο, ότι στη λειτουργία της είχαν παρατηρηθεί κραυγαλέες αδιαφάνειες και ότι το κόστος λειτουργίας της ήταν υπερβολικό, σε σύγκριση με το προϊόν της.
Είναι γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί βελτίωση στον τρόπο λειτουργίας της. Αλλά η βελτίωση αυτή πρέπει να συνεχιστεί, να επιταχυνθεί και να φτάσει μέχρι την ολοκλήρωσή της. Στο εξής όταν κανείς θα μιλά για την ΕΡΤ θα πρέπει να κατανοεί πως έχει να κάνει με έναν οργανισμό, ο οποίος λειτουργεί και αναπτύσσεται για το καλό των πολιτών και όχι των κρατικών και κομματικών μηχανισμών.
Συνεπώς, ο στόχος μας είναι μία ΕΡΤ:
- δημόσια και όχι κυβερνητική – κρατική
- αποκομματικοποιημένη, ανεξάρτητη, ανοιχτή στο διάλογο και την κριτική
- ελεγχόμενη από τον κάθε φορολογούμενο πολίτη και όχι από την εκάστοτε κυβέρνηση
- σύγχρονη και όχι ξεπερασμένων αντιλήψεων και πρακτικών
- ανταγωνιστική, βασισμένη στους Έλληνες δημιουργούς και παραγωγούς
- διαδικτυακή και διαδραστική με έμφαση στη χρήση των σύγχρονων πολυμέσων (internet, web tv, facebook, twitter,) και όχι απλά ραδιοτηλεοπτική
- ποιοτική κατ΄ουσίαν και όχι στα λόγια.
Αλλά αυτά δεν είναι αρκετά. Απαιτούνται επιπλέον ριζικά μέτρα εξυγίανσης ώστε η ΕΡΤ – Α.Ε. να μπορεί να σταθεί αξιοπρεπώς στο ανταγωνιστικό μιντιακό περιβάλλον. Συγκεκριμένα, θα επέλθει οικονομικός εξορθολογισμός με τη σταδιακή μείωση του προσωπικού, συγχωνεύσεις προγραμμάτων, καλύτερη διαχείριση και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου. Εκτός των άλλων, έτσι θα αρχίσουν να αποδίδονται και φόροι προς το ελληνικό δημόσιο. Τέλος, απαραίτητη είναι και η ανανέωση του εξοπλισμού.
Έτσι μόνο θα μπορέσει να σταθεί η ΕΡΤ στην ώριμη ψηφιακή εποχή.
Ι. Άξονες και στόχοι
Α. Άξονες
Κατά την αντίληψή μας, οι άξονες λειτουργίες των δημόσιων ΜΜΕ συγκροτούνται πάνω στο τρίπτυχο:
ü Ενημέρωση
ü Πολιτισμός
ü Ψυχαγωγία
Αναλυτικότερα, για μας Ενημέρωση σημαίνει: ουσιώδης ιεράρχηση των ειδήσεων και προβολή τους χωρίς αποκλεισμούς, ταχεία μετάδοση της κάθε είδησης, διαχωρισμός της είδησης από το σχόλιο, πολλαπλός σχολιασμός. Δηλαδή, αυτό που λέμε με απλά λόγια αντικειμενικότητα και πλουραλισμό στην ειδησεογραφία.
Πολιτισμός σημαίνει, φυσικά, πολλά και άκρως σημαντικά πράγματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι θα δοθεί έμφαση σε προγράμματα που καλλιεργούν τους θεατές, ακροατές και χρήστες πολυμέσων, θα δοθεί έμφαση στο ποιοτικό ντοκιμαντέρ και θα προωθηθεί παραγωγή προγραμμάτων που θα αποτελούν έργο Ελλήνων δημιουργών, ιδίως νέων, έτσι ώστε η εντόπια καλλιτεχνική ευαισθησία να βρει την έκφρασή της. Αξίζει να επενδυθούν χρήματα σε ποιοτικές παραγωγές, στις οποίες δύσκολα θα προχωρούσε ένα ιδιωτικό Μέσο.
Τέλος, η Ψυχαγωγία είναι μια παρεξηγημένη έννοια. Η αντίληψη πως αυτή είναι εχθρική προς την ποιότητα είναι λαθεμένη. Τα δημόσια ΜΜΕ θα συμβάλλον στη θετική σύμπραξη των δύο εννοιών. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο παιδικό πρόγραμμα, γιατί από τη νεαρή ηλικία αρχίζει να διαμορφώνεται το καλό γούστο και η απαιτητική ψυχαγωγία. Και στον τομέα αυτό θα κληθούν σύντομα οι Έλληνες και οι Ελληνίδες δημιουργοί να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Β. Στόχοι
Οι μείζονες στόχοι είναι:
ü Η αντικειμενική ενημέρωση σε συνδυασμό με το ποιοτικό πρόγραμμα.
ü Το μεγαλύτερο και ποιοτικότερο αποτέλεσμα με το μικρότερο δυνατό κόστος
ü Η διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση και η αξιοκρατία στις επιλογές προσωπικού.
Για την Ενημέρωση μιλήσαμε νωρίτερα.
Για το Ποιοτικό Πρόγραμμα: δεν είναι καθόλου αυτονόητο – και το ξέρουμε. Το πρώτο που πρέπει να διακανονιστεί είναι ποιος και πώς εγκρίνει τις προτάσεις για νέες παραγωγές και το δεύτερο είναι αν το τελικό προϊόν ανταποκρίνεται στην αρχική πρόταση που είχε εγκριθεί. Η ποιότητα φυσικά είναι η μία πλευρά. Αλλά σημασία επίσης έχει, το προϊόν να παράγεται σε ανταγωνιστικό κόστος – και γι’ αυτό θα πρέπει να μελετηθούν και οι καλές πρακτικές της ιδιωτικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης.
Καμιά παραγωγή δεν πρόκειται να ανατεθεί, αν δεν πείσει με διαφανή μέσα ότι αξίζει. Τα όργανα αποφάσεων, εκτελέσεων και εποπτείας (Γενική Διεύθυνση Προγράμματος, Διοικητικό Συμβούλιο) με την κανονική και αποτελεσματική λειτουργία τους, βάσει των νόμων και των κανονισμών σε ισχύ, θα εξασφαλίσουν το ζητούμενο.
Όσον αφορά στην Οικονομική Διαχείριση επιδίωξη είναι η πλήρης διαφάνεια και αξιοπιστία των παρεχόμενων στοιχείων.
Επιπλέον, η Αξιοκρατία στην αξιολόγηση του προσωπικού αποτελεί πρωταρχική ευθύνη της Διοίκησης και σχεδιάζεται η εφαρμογή πολιτικών επανακατάρτισης.
ΙΙ. Καθορισμός ρόλου Δημόσιας Τηλεόρασης – Δημόσιων ΜΜΕ
Συγκροτείται Ειδική (ad hoc) Επιτροπή για τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου των Δημόσιων ΜΜΕ. Η Επιτροπή αυτή αναλαμβάνει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου και παραδίδει την έκθεση της σε διάστημα ενός μήνα. Απαρτίζεται από εμπειρογνώμονες, εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας πολιτών, ενώ συμβουλευτικό ρόλο σε αυτήν έχουν ένας εκπρόσωπος του BBC, ένας της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, ένας της γαλλικής και ένας της σουηδικής τηλεόρασης. Τα μέλη της Επιτροπής δεν είναι αμειβόμενα και τα πορίσματα της έχουν συμβουλευτικό – γνωμοδοτικό χαρακτήρα για την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό.
Η συγκεκριμένη Επιτροπή θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την πρόταση ενός σύγχρονου μοντέλου διακυβέρνησης και τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΡΤ – Α.Ε. και όχι με διαχειριστικά και οργανωτικά θέματα.
Ειδικότερα, προσδιορίζει:
Α) το προφίλ, τις αρμοδιότητες, τη σύνθεση και τον τρόπο επιλογής των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (το οποίο έχει τις εκτελεστικές αρμοδιότητες, όπως και τις αρμοδιότητες για τα τρέχοντα ζητήματα- π.χ. καθορισμός προγράμματος και καθημερινή λειτουργία),
Β) την σκοπιμότητα σύστασης Εποπτικού Συμβουλίου, το οποίο δύναται να έχει ευρύτερο συμβουλευτικό ρόλο αναφορικά με την εφαρμογή της στρατηγικής και τη λογοδοσία της ΕΡΤ – Α.Ε.,
Γ) τους τρόπους αξιοκρατικής επιλογής των Γενικών Διευθυντών,
Δ) τα συστατικά στοιχεία του ρόλου της Δημόσιας Τηλεόρασης και ευρύτερα των Δημόσιων ΜΜΕ. Πιο συγκεκριμένα:
ü την αποστολή των Δημόσιων ΜΜΕ,
ü τα όρια της Δημόσιας Τηλεόρασης σε σχέση με την Ιδιωτική Τηλεόραση,
ü τη μορφή διακυβέρνησης των Δημόσιων ΜΜΕ,
ü τους τρόπους διασφάλισης της Ανεξαρτησίας στην Είδηση και της Αποκομματικοποίησης των Δημόσιων ΜΜΕ σε συνδυασμό με την Αξιοκρατία στην επιλογή των Διευθυντικών Στελεχών κι ιδιαίτερα των Γενικών Διευθυντών,
ü τα προϊόντα των Δημόσιων ΜΜΕ,
ü τη βέλτιστη αξιοποίηση του ανταποδοτικού τέλους επ’ ωφελεία του πολίτη και τη διερεύνηση της δυνατότητας εξαίρεσης ειδικών κατηγοριών και κοινωνικά ευπαθών ομάδων,
ü τη διαρκή Λογοδοσία αναφορικά με το παραγόμενο προϊόν και τα οικονομικά αποτελέσματα, και
ü τις διεθνείς Συνεργασίες.
ΙΙΙ. Επιχειρησιακό Σχέδιο
Το νέο Δ.Σ. θα καθορίσει τους επιχειρησιακούς στόχους της Εταιρείας σε βάθος πενταετίας. Για το σκοπό αυτό θα συνεργαστεί με Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και ειδικούς στο χώρο της Διοίκησης Επιχειρήσεων και των ΜΜΕ. Το επιχειρησιακό σχέδιο θα έχει ως στόχο την επεξεργασία προτάσεων που θα αφορούν αλλαγές υπέρ της ποιοτικής αναβάθμισης της ΕΡΤ – Α.Ε. και της ΕΡΑ, ώστε να γίνουν ακόμα πιο ανταγωνιστικές, διευρύνοντας το κοινό τους.
Το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο έχει τους εξής βασικούς άξονες:
1. Στρατηγικός και αναπτυξιακός σχεδιασμός της εταιρείας.
2. Εκπόνηση ειδικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για την ΕΤ3.
3. Ψηφιακή μετάβαση και πλήρης ψηφιοποίηση.
4. Ανάπτυξη πολυμέσων και προώθηση στοιχείων σύγχρονου πολιτισμού και τεχνών μέσω αυτών.
5. Πλαίσιο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
6. Εργαλεία αξιολόγησης αποτελεσματικότητας και τρόπους έντασης της αποδοτικότητας.
7. Εσωτερικός Κανονισμός της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.
8. Σχέδιο προώθησης ελληνικών παραγωγών.
9. Άμεσες και μεσοπρόθεσμες διοικητικές αλλαγές:
- αναβάθμιση του Συμβούλιου Γενικών Διευθυντών,
- δημιουργία Γενικής Διεύθυνσης Πολυμέσων,
- σύμπτυξη των δύο Γενικών Διευθύνσεων Ενημέρωσης και Τηλεόρασης σε μία Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης και Πληροφόρησης,
- το μοντέλο των Γενικών Διευθύνσεων θα οριστικοποιηθεί με το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο,
- συγκρότηση Επιτροπής για την καλύτερη κατανομή και αξιοποίηση του προβλεπόμενου, από το Ν.3905/10, 1,5% από τον προϋπολογισμό για την ενίσχυση του Ελληνικού Κινηματογράφου με έμφαση στη στήριξη ανεξάρτητων παραγωγών, στη δυνατότητα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα και στις διεθνείς συνεργασίες.
Β. ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ
1. ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Η πολιτική μας για τη Δημόσια Τηλεόραση εστιάζει στην ποιοτική αναβάθμιση του Προγράμματός της με 2 πόλους:
1. ΝΕΤ: Αναβάθμιση και εδραίωση του ρόλου της ως Ενημερωτικού – Ψυχαγωγικού τηλεοπτικού σταθμού
2. ΕΤ3: Ανάδειξή της σε Πανελλαδικό Περιφερειακό Κανάλι με έμφαση στον Πολιτισμό, την Ψυχαγωγία και τον Αθλητισμό, με παράλληλη επέκταση του δικτύου κάλυψης από το 85% στο 100% της ελληνικής επικράτειας μέσω της συχνότητας της ΕΤ1. Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων ενισχύει τον περιφερειακό του χαρακτήρα και επαναφέρεται το ειδικό δελτίο καιρού για τους αγρότες.
- ΠΡΙΣΜΑ+ : αναβάθμιση της ποιότητας του προγράμματος: α) με έμφαση στα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), β) βελτίωσή του μέσα από συμπράξεις με ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια για την παραχώρηση υψηλής ποιότητας παραγωγών τους ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα ΑμεΑ, γ) δυνατότητα εκπομπής εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με του Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Το ΠΡΙΣΜΑ+ εκπέμπει μέχρι 8 ώρες την ημέρα.
- ERT WORLD: ποιοτική αναβάθμιση του Προγράμματος, αφού ληφθούν υπόψη τα πορίσματα έρευνας αγοράς σχετικά με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του τηλεοπτικού κοινού εκτός Ελλάδας. Ενισχύεται ο πολιτιστικός και ψυχαγωγικός του χαρακτήρας καθώς και ο εκπαιδευτικός του χαρακτήρας από επιμέρους προγράμματα απευθυνόμενα κυρίως στα παιδιά των Ελλήνων του εξωτερικού.
- ΕΤ1 και ΣΙΝΕ/ΣΠΟΡΤ: ένταξη των προγραμμάτων τους στη ΝΕΤ και την ΕΤ3 (ιδιαίτερα πετυχημένων παιδικών εκπομπών, όπως το «ουράνιο τόξο» και βραβευμένα ντοκιμαντέρ), ενώ οι συχνότητες τους παραμένουν στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου και καμία συχνότητα δεν διατίθεται προς πώληση. Η συγκεκριμένη ένταξη γίνεται για μία σειρά από λόγους συμπεριλαμβανομένων:
o του λειτουργικού και οργανωτικού εξορθολογισμού της ΕΡΤ – Α.Ε.,
o της μείωσης του κόστους λειτουργίας,
o της συγκέντρωσης δυνάμεων και της καλύτερης αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού για την ανάπτυξη του τομέα των πολυμέσων ως τρίτου πλέον ισχυρού πυλώνα των δημοσίων ΜΜΕ,
o της πολύ χαμηλής τηλεθέασης.
Ουσιαστικά με την ένταξη των επιτυχημένων προγραμμάτων στην ΕΤ3 και
στο WEB TV η δημόσια τηλεόραση δεν χάνει σε πρόγραμμα και σε ποιότητα ενώ, κερδίζει από οικονομίες κλίμακας.
- Διατήρηση συχνοτήτων ΕΡΤ high definition (HD).
Οι άμεσα συντελούμενες αλλαγές στο χώρο της Δημόσιας Τηλεόρασης συνοψίζονται στον ακόλουθο πίνακα:
Τηλεοπτικός Σταθμός | Άμεσες αλλαγές |
ΝΕΤ | Ενημερωτικός – Ψυχαγωγικός τηλεοπτικός σταθμός |
ΕΤ3 | Περιφερειακό Πανελλαδικό Κανάλι Πολιτισμού – Ψυχαγωγίας – Αθλητισμού |
ΠΡΙΣΜΑ+ | Προβολή προγράμματος για εξειδικευμένο κοινό (ΑμεΑ) – αναβάθμιση ρόλου του |
ERT WORLD | Αναβάθμιση Προγράμματος – Έμφαση σε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τηλεοπτικού κοινού εξωτερικού – Εκπαιδευτικός χαρακτήρας για παιδιά Ελλήνων εξωτερικού |
ΕΤ1 | Ένταξη των προγραμμάτων της στη ΝΕΤ και την ΕΤ3 |
ΣΙΝΕ/ΣΠΟΡΤ | Ένταξη των προγραμμάτων του στη ΝΕΤ και την ΕΤ3 |
Πέραν των ανωτέρω ενεργειών που αποβλέπουν στην ποιοτική αναβάθμιση του προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης, σημαντικές θεωρούνται και μία σειρά από οργανωτικές και διοικητικές παρεμβάσεις:
- Το προσωπικό που απασχολείται στην ΕΤ1 και στο ΣΙΝΕ/ΣΠΟΡΤ αξιοποιείται στα άλλα Κανάλια που αναβαθμίζονται καθώς και στα Πολυμέσα της ΕΡΤ.
- Πλαφόν στον αριθμό του προσωπικό που στελεχώνει τις εξωτερικές λήψεις.
- Πλαφόν στον αριθμό των ατόμων που στελεχώνουν τις αποστολές τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.
- Σε κάθε παραγωγή που απαιτείται σταθερό studio – πλατώ θα πραγματοποιείται πάντα εντός ΕΡΤ – Α.Ε..
- Συντονισμός ανταποκριτών των τηλεοπτικών καναλιών και ραδιοφωνικών σταθμών στις μεγάλες πόλεις.
- Πλαφόν στο κόστος αγοράς εξωτερικών παραγωγών με τη χρήση συγκριτικών στοιχείων και από την ιδιωτική τηλεόραση.
- Ενιαία λήψη αποφάσεων για όλη την ειδησεογραφική παραγωγή.
2. ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
Προχωρούμε στη διοικητική αναδιοργάνωση σε συνδυασμό με τον οικονομικό εξορθολογισμό των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών. Συγκεκριμένα:
1. Καταργούνται 15 από τους 20 πομπούς στα Μεσαία και διατηρούνται 5 απ’ αυτούς για εθνικούς λόγους. Από την κατάργηση αυτή εξοικονομούνται 1.145.000€ σε ετήσια βάση.
2. Συγχωνεύονται διοικητικά οι υφιστάμενοι 19 Περιφερειακοί Ρ/Σ σε 9, με ενιαία διοίκηση, ώστε να συγκροτηθεί ένα πλέγμα ισχυρών Περιφερειακών Σταθμών με ενιαίο πλαίσιο προγράμματος, με τοπικά χαρακτηριστικά και αναβάθμιση της ποιότητάς τους. Στόχος αυτής της συγχώνευσης είναι η ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας του περιφερειακού ραδιοφώνου σε σχέση με τον ιδιωτικό ανταγωνισμό.
3. Διευκρινίζεται ότι όλες ανεξαιρέτως οι συχνότητες παραμένουν στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου – καμία συχνότητα δεν διατίθεται προς πώληση.
4. Σε συνέχεια των διοικητικών συγχωνεύσεων ακολουθούν:
o η αξιολόγηση του διοικητικού προσωπικού
o η διερεύνηση των περιπτώσεων ανισοκατανομής του υπάρχοντος προσωπικού
o η μετάταξη του διοικητικού προσωπικού σε αντίστοιχες θέσεις υποστελεχωμένων περιφερειακών υπηρεσιών του Δημοσίου.
ΝΕΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
Υφιστάμενοι Περιφερειακοί Ρ/Σ | Περιφερειακοί Ρ/Σ μετά τις Διοικητικές Συγχωνεύσεις |
1.Αιγαίου
2.Βόλου 3.Ζακύνθου 4.Ηρακλείου 5.Ιωαννίνων 6.Καβάλας 7.Καλαμάτας 8.Κέρκυρας 9.Κοζάνης 10.Κομοτηνής 11. Λάρισας 12.Ορεστιάδας 13.Πάτρας 14.Πύργου 15.Ρόδου 16.Σερρών 17.Τρίπολης 18.Φλώρινας 19.Χανίων |
1. Β. Αιγαίου (Μυτιλήνη)
2. Ν. Αιγαίου (Ρόδος) 3. Κρήτης (Ηράκλειο, Χανιά) 4. Πελοποννήσου (Τρίπολη, Καλαμάτα) 5. Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα, Πύργος) 6. Ιονίων (Κέρκυρα, Ζάκυνθος) 7. Θεσσαλίας (Βόλος, Λάρισα) 8. Ηπείρου –Δυτ. Μακεδονίας (Ιωάννινα, Κοζάνη, Φλώρινα) 9. Μακεδονίας – Θράκης (Καβάλα, Σέρρες, Κομοτηνή, Ορεστιάδα) |
5. Συγχώνευση των τριών Ραδιοφωνικών Σταθμών της Θεσσαλονίκης σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό.
6. Σύμπραξη του Ρ/Σ «φιλία 106,3» με τον “Αir 104.4 fm” του Δήμου Αθηναίων με στόχο την εκπομπή ολοκληρωμένου προγράμματος για τους ξενόγλωσσους κατοίκους και τους μετανάστες.
7. Αναβάθμιση του Ραδιοφώνου της «ΝΕΤ 105,8», με ενίσχυση του ενημερωτικού σκέλους του, συνεχή ροή ειδήσεων και έμφαση σε εκπομπές ενημέρωσης και διαλόγου.
8. Στο πλαίσιο του νέου επιχειρησιακού σχεδίου για τα Δημόσια ΜΜΕ θα εξετασθεί η δυνατότητα περαιτέρω συνεργειών των Περιφερειακών Ραδιοφωνικών Σταθμών με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τους Ο.Τ.Α..
Οι άμεσα συντελούμενες αλλαγές στο χώρο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας συνοψίζονται στον ακόλουθο πίνακα: