“Παρόν” 01.04.2012
Η αναμενόμενη θεσμική παρέμβαση στην ψηφιακή τηλεόραση γίνεται με το πολυνομοσχέδιο –σκούπα του υπουργείου Μεταφορών για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες που κατατέθηκε στη Βουλή. Σε αυτό σημαντικό μέρος αποτελεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση και τη χορήγηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Με επιχείρημα ότι το νομοθετικό «πλαίσιο για τη χορήγηση αδειών ψηφιακού τηλεοπτικού προγράμματος είναι δυσεφάρμοστο και ανεπαρκές», αντικαθίσταται το άρθρο 13 του νόμου 3592/2007(περί συγκέντρωσης στα ΜΜΕ), καθορίζοντας το νέο πλαίσιο. Ουσιαστικά οι συχνότητες θα χορηγηθούν σε «Πάροχους δικτύου» με την υποχρέωση ο πάροχος δικτύου να είναι διαφορετικό νομικό πρόσωπο από τον πάροχο περιεχομένου(δηλαδή τα τηλεοπτικά κανάλια). Τις άδειες Πάροχου δικτύου θα χορηγεί η ΕΕΤΤ η οποία αναλαμβάνει το σύνολο του ελέγχου στο ραδιοτηλεοπτικό φάσμα. Προβλέπονται τρεις άδειες για Πάροχους δικτύου, μια εξ΄αυτών θεωρείται πως θα είναι της ΕΡΤ Α.Ε η οποία και εξαιρείται από τις υποχρεώσεις των φορέων που θα ελέγχει η ΕΕΤΤ για τα τέλη χρήσης συχνοτήτων. Οι άδειες παρόχου περιεχομένου(κανάλια) που χορηγούνται από το ΕΣΡ θα δίνονται με κριτήρια αξιολόγησης τα οποία ορίζει απευθείας ο νόμος. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα απαιτείται πλέον η έκδοση Προεδρικού διατάγματος για τις τηλεοπτικές άδειες!
Το μόνο που απομένει πλέον για την οριστική μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση είναι η υπουργική απόφαση για το ραδιοτηλεοπτικό φάσμα, στην ουσία οι όροι για τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων.
Ρυθμίσεις και για τη συνδρομητική TV
Στο πολυνομοσχέδιο αλλάζουν και οι ρυθμίσεις για τη συνδρομητική δορυφορική τηλεόραση. Συγκεκριμένα παρέχεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις, που κατέχουν άδεια παροχής συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω καλωδιακών δικτύων ή δορυφόρου, να υποβάλουν αίτημα ανανέωσης της άδειας εντός των τριών τελευταίων ετών της διάρκειας της, αντί του τελευταίου έτους που προβλέπει η ισχύουσα διάταξη. Στο ίδιο άρθρο (81) επανακαθορίζεται το όριο οικονομικού ανταλλάγματος για τις εταιρείες συνδρομητικής τηλεόρασης ανά 2ετία. Συγκεκριμένα μειώνεται το αντάλλαγμα 3,5% σε ανώτατο όριο 3% επί των ακαθάριστων εσόδων τους.