ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Alpha
Ακολουθούν χαρακτηριστικά σημεία από την πρώτη Τηλεοπτική συνέντευξη σε στούντιο του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στον Αντώνη Σρόιτερ μετά την άρση των Μέτρων για την πανδημία.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την είσοδό του στο κανάλι ακολούθησε όλα τα Μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζονται για τον covid-19 και έδωσε «συγχαρητήρια» για την άψογη τήρησή τους.
Από το κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Alpha:
· Ως “θετική εξέλιξη” χαρακτήρισε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάπτυξης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προειδοποιώντας παράλληλα ότι “δεν πρέπει να βιαστούμε να πανηγυρίσουμε”. Όπως είπε, από την “εμπειρία” του στις Συνόδους Κορυφής, “δεν είναι εύκολο” να καταλήξουν οι “27” σε αποφάσεις “κοινής αποδοχής”.
· Σε γενικές γραμμές, όμως, είπε, οι προτάσεις της Επιτροπής αποτελούν “θετική εξέλιξη” κυρίως για το Νότο της ΕΕ, καθώς μπορεί να μην έχει το μέγεθος που ζητούσαν οι χώρες του Νότου που έφτανε στο 1,5 τρισ. αλλά διατηρεί κάποια “ποιοτικά στοιχεία” των διεκδικήσεων. Αυτά, εξήγησε, αφορούν την αμοιβαιοποίηση “κάποιου είδους” χρέους, τον καταμερισμό με βάση τις ανάγκες και την αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού που αποτελεί “πάγια διεκδίκηση των προοδευτικών δυνάμεων και του Νότου”.
· Επιπλέον, επισήμανε πως σημαντικό είναι ότι το “σκληρό ευρωπαϊκό ιερατείο” και η “σκληροτράχηλη της οικονομικής ορθοδοξίας” Γερμανία συνειδητοποίησε ότι κρύβεται ένας “συστημικός κινδύνος” από τη διόγκωση του χρέους στην Ιταλία που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στη “διάσπαση” της ΕΕ.
· Όσον αφορά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, “Μένουμε Όρθιοι ΙΙ” σε σχέση με αυτό της κυβέρνησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για “πλήρη σύγκρουση διαφορετικών αντιλήψεων”, τονίζοντας ότι προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η στήριξη της εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας “σήμερα και όχι αύριο που θα είναι αργά”.
· Υπεραμύνθηκε των προτάσεων που προωθεί το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο της τηλεόρασης του με τον Αντώνη Σρόιτερ.
· Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως είναι αναγκαίο να στηριχθεί ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας και να υπάρξουν οι κατάλληλες πρόνοιες, «ώστε να προλάβουμε την ύφεση».
· Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθετήθηκε – μεταξύ άλλων – για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ», λέγοντας πως «είναι μετρημένο και κοστολογημένο», ενώ σχολίασε και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εργασιακά.
· Χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τα 32 δισ. ευρώ από την Ευρώπη, επισημαίνοντας πως η πρόταση της Κομισιόν «εμπεριέχει ποιοτικά στοιχεία τα οποία είναι μέσα στο πλαίσιο των διεκδικήσεων του ευρωπαϊκού νότου απέναντι στο σκληρό βορά, όπως η αμοιβαιοποίηση».
· Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τους χειρισμούς στην οικονομία. Όπως υποστήριξε, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την ανάγκη «να προλάβουμε τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Το κεφαλαιακό μαξιλάρι πρέπει να χρησιμοποιηθεί και όχι να σπαταληθεί».
· Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητα πως «Αν αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν η ύφεση θα είναι 10%, αλλά αν παρέμβουμε τώρα με οριζόντια εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης η ύφεση θα είναι στο μισό».
· «Σε αυτή τη φάση που ακόμα μετράμε νεκρούς και δεν ξέρουμε αν θα ξαναγυρίσει αυτό τον Οκτώβρη – Νοέμβρη πιστεύω ότι είναι παράλογο, αδιανόητο, κυνικό να μας ενδιαφέρει πρωτίστως αν κερδίσαμε , χάσαμε να πάμε να μετρηθούμε. Δέχομαι κριτική για τη στάση, χαμηλών τόνων, που κράτησα στην πανδημία αλλά εγώ αυτό αισθάνθηκα ότι είναι σωστό για τη χώρα και το λαό».
· «Για τα εθνικά είμαι ανήσυχος γιατί βλέπω μια αναβάθμιση του επιπέδου της τουρκικής προκλητικότητας. Σ’ αυτή την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα πρέπει να υπάρξει μια εθνική γραμμή. Η εθνική γραμμή δεν μπορεί να είναι η αμηχανία, γιατί αυτό βλέπω».
· «Η εθνική γραμμή ασφαλώς πρέπει να είναι ότι θέλουμε την ειρήνη, θέλουμε τον διάλογο, θέλουμε τις καλές σχέσεις, την καλή γειτονία αλλά αυτό περνάει μέσα από την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».