ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συμπληρώνονται φέτος 15 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου οικονομολόγου και πανεπιστημιακού δάσκαλου Ξενοφώντα Ζολώτα, μιας από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της οικονομικής και πολιτικής ιστορίας, με σημαντική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μέσω της μακράς θητείας του στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος από το 1955. Με αφορμή την επέτειο θανάτου του στις 10 Ιουνίου 2004, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδαhttp://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την εκπομπή «Μονόγραμμα-Ξενοφών Ζολώτας».
Σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη, στην οποία σκιαγραφούνται προσωπικότητες από τον πνευματικό, καλλιτεχνικό, πολιτικό και κοινωνικό χώρο. Στη συγκεκριμένη εκπομπή του 1984 αυτοβιογραφείται ο διαπρεπής οικονομολόγος και ακαδημαϊκός Ξενοφών Ζολώτας, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός επί οικουμενικής κυβέρνησης την περίοδο 1989-1990.
Ο Ξενοφών Ζολώτας ξεκινά την αυτοβιογραφική του παρουσίαση με το πανεπιστημιακό και επιστημονικό του έργο. Η έναρξη της πανεπιστημιακής του καριέρας έγινε το 1928 όταν, σε ηλικία μόλις 24 ετών, εξελέγη καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας το 1928 στο νεοϊδρυθέν τότε Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Κατόπιν, δίδαξε, από το 1931, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ’ όπου παραιτήθηκε την περίοδο της δικτατορίας, ενώ από το 1952 εκλέχθηκε Ακαδημαϊκός. Μιλάει, επίσης, για το πλούσιο συγγραφικό του έργο οικονομικού περιεχομένου, μεγάλο μέρος του οποίου έχει μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες. Ειδική μνεία κάνει στη διδακτορική του διατριβή «Η Ελλάς εις το στάδιον της εκβιομηχανίσεως (1926)», όπου είχε πρόωρα επισημάνει ως σημαντικό παράγοντα της οικονομικής καθυστέρησης, την έλλειψη τεχνικών γνώσεων στο επιχειρηματικό και εργατικό ανθρώπινο δυναμικό.
Συνεχίζοντας την αφήγηση της πορείας του στον δημόσιο βίο, ο Ξενοφών Ζολώτας κάνει λόγο για τις θέσεις του σε ελληνικούς και διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς όπως, τη Νομισματική Επιτροπή (1950-1955), το ΔΝΤ (1946-1967 και 1974-1981), τον ΟΗΕ (1948-1954), την Οικονομική Επιτροπή της Ευρώπης (1949-1953). Παράλληλα, παρουσιάζεται η ανάμιξή του στα τότε εσωτερικά και διεθνή οικονομικά γεγονότα, και αναδεικνύονται πτυχές της νομισματικής ιστορίας του τόπου. Ο ίδιος αναφέρεται στη συμβολή του στην αντιμετώπιση του υπερπληθωρισμού και της ανόδου των τιμών όταν ανέλαβε συνδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μετά την Απελευθέρωση το 1944, στη διαπραγμάτευση των όρων της επικείμενης υποτίμησης της εξωτερικής αξίας της δραχμής ΔΝΤ το 1953 στη Γενεύη, αλλά και στην πρότασή του το 1954 για την αντικατάσταση των κυκλοφορούντων τραπεζογραμματίων, που εφαρμόστηκε και στην ιταλική λιρέτα.
Διατέλεσε ακόμη υπουργός Συντονισμού (το 1952 στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Δ. Κιουσόπουλου και αργότερα, στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Κ. Καραμανλή, το 1974). Το 1960 συμμετείχε στην τετραμελή Επιτροπή για την αναμόρφωση του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Συνεργασίας και τη μετονομασία του σε ΟΟΣΑ. Ο Ξενοφών Ζολώτας μιλάει επίσης για τη δραστηριότητά του ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (1955-1967 και 1974-1981) με βασικό μέλημα την καταπολέμηση του πληθωρισμού και τη διατήρηση της νομισματικής σταθερότητας. Η εκπομπή ολοκληρώνεται με την αναφορά του στο οικογενειακό του περιβάλλον και στην ιδιωτική του ζωή.
Έτος παραγωγής: 1984
Σκηνοθεσία: Νίκος Τριανταφυλλίδης
Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/xenofon-zolotas-10-ioynioy-2004/