Την απόδοση του φάσματος συχνοτήτων για υπηρεσίες 5G χωρίς τις τηλεοπτικές συχνότητες των 700 MHz ανακοίνωσε πρόσφατα το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μια εξέλιξη που δείχνει πως η ελεύθερη τηλεόραση καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις ψηφιακές εξελίξεις.
Όπως αποκάλυψε το «Π» πριν από δύο εβδομάδες, οι τηλεοπτικές συχνότητες εκτιμάται πως θα απελευθερωθούν το δεύτερο τρίμηνο του 2021, ενώ οι άλλες συχνότητες που απαιτούνται για την ανάπτυξη υπηρεσιών 5G υπάρχει σχεδιασμός να δοθούν στο τέλος του 2020. Η αιτία για αυτήν την καθυστέρηση κρύβεται στη σύμβαση παραχώρησης του συνόλου των τηλεοπτικών συχνοτήτων το 2014 στην ιδιωτική εταιρεία, πάροχο δικτύου των ιδιωτικών καναλιών, την Digea, και στον σχεδιασμό της τότε συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ για την ψηφιακή μετάβαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, πριν δοθεί το φάσμα των 700 MHz στις τηλεπικοινωνίες, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, που υπέγραψε το 2014 τη σύμβαση, είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε σειρά βημάτων προκειμένου να πάρει πίσω από την Digea αλλά και την ΕΡΤ τις συχνότητες που τους είχαν δοθεί από την 50ή ως και την 59η στα UHF.
Μελέτη για το κόστος της 2ης Ψηφιακής Μετάβασης
Τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν είναι: Η τροποποίηση του τεχνοοικονομικού μοντέλου για τον καθορισμό της ανώτατης τιμής (ΑΟΤ) για την Digea, η οποία υπενοικιάζει τις συχνότητες στους πελάτες της, τα τηλεοπτικά κανάλια. Για να γίνει αναμόρφωση του ΑΟΤ, η Digea θα πρέπει να δηλώσει τις επενδύσεις που προτίθεται να κάνει για τη 2η Ψηφιακή Μετάβαση. Η ΕΕΤΤ οφείλει να προχωρήσει σε μελέτη για το κόστος της 2ης Ψηφιακής Μετάβασης και των επενδύσεων που απαιτούνται για τη μετάβαση στην τεχνολογία DVB-T2 από τους δύο παρόχους δικτύου, την ΕΡΤ και την Digea.
H EETT επίσης οφείλει με δημόσια διαβούλευση να τροποποιήσει τη σύμβαση για τη χρήση του φάσματος από την Digea. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες μας, στο άρθρο 5 της σύμβασης αυτής προβλέπεται ρητά πως σε περίπτωση που η εταιρεία απωλέσει μέρος του φάσματος, το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή η ΕΕΤΤ, θα πρέπει να την αποζημιώσει για τον χρόνο που υπολείπεται της σύμβασης, δηλαδή μέχρι και το 2029.
Το ύψος της αποζημίωσης που θα δοθεί στην Digea είναι ένα από τα θέματα προς επίλυση στις διαπραγματεύσεις που γίνονται με το αρμόδιο υπουργείο.
Ένα μεγάλο ζήτημα παραμένει η τροποποίηση του ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων, ειδικά για τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς.
Κατά τους τεχνικούς συμβούλους του υπουργείου, δεν είναι δυνατή η ψηφιακή μετάβαση των περιφερειακών καναλιών σε πρώτη φάση εξαιτίας της μείωσης των τηλεοπτικών συχνοτήτων και έτσι προτείνεται να παραμείνουν στους ίδιους διαύλους μέχρι τουλάχιστον να ενταχθεί γη τεχνολογία DVB-T2, που θα αυξήσει τη χωρητικότητα για όλους.