«Το μεγαλύτερο μέρος της φιλοδοξίας μου – να μπει το τραίνο στις ράγες – επετεύχθη» Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Λάμπης Ταγματάρχης, ένα χρόνο μετά την επαναλειτουργία του φορέα μιλάει στο «ΠΑΡΟΝ» για την επιστροφή του στην «ηλεκτρική καρέκλα της Αγίας Παρασκευής. Παρατηρεί πως ‘’«ετσι κι αλλιώς αυτές οι θέσεις δεν είναι «για χόρταση»’’’. Σημειώνει πως σημαντικότερο βήμα ήταν η επαναφορά της. Υπογραμμίζει πως το λουκέτο στην ΕΡΤ, ήταν «ολέθρια συνέπεια» και «προσβολή της δημοκρατίας». Και υπογραμμίζει πως θα είχε ενδιαφέρον μια συνέντευξη με την πρόεδρο της «Πλεύσης» Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Συνέντευξη στο Μάκη Κουρή και το Βασίλη Κουφόπουλο
–Εκείνοι που έκλεισαν την ΕΡΤ δεν θα έπρεπε να απολογηθούν; Πως κρίνετε την σιωπή των αυτουργών Σαμαρά και Βενιζέλου;
-Το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι μια πράξη που κρίθηκε από την ιστορία.
–Όταν αναλάβατε την ηγεσία ποιο ήταν το όραμα σας για τη νέα ΕΡΤ, το νέο ξεκίνημα με την κυβέρνηση που δήλωνε “για πρώτη φορά η Αριστερά;
-Το μεγάλο στοίχημα είναι να ξαναπάρει η δημόσια ραδιοτηλεόραση τη θέση που της αξίζει στην ελληνική κοινωνία. Αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη και το να «στήσεις» μία τηλεόραση δεν είναι δουλειά ενός χρόνου.
-Είστε ικανοποιημένος από τον ένα χρόνο ζωής της νέας ΕΡΤ; Βγήκε αυτό που είχατε στο νου σας; Ποια θεωρείτε τα πιο σημαντικά βήματα που έγιναν; Και που νομίζετε ότι υπάρχει έλλειμμα;
-Ναι είμαι ικανοποιημένος από τον ένα χρόνο ζωής της ΕΡΤ. Μην τη λέτε «νέα ΕΡΤ», γιατί η ΕΡΤ μέσα στο μυαλό μου είναι μία και αδιαίρετη. Ξέρω ότι πολλοί διαφωνούν αλλά τους κατανοώ. Η δυσπιστία θέλει χρόνο να μετατραπεί σε πίστη.
Το πιο σημαντικό βήμα που έγινε προφανώς είναι το ότι άνοιξε!
Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα πασχίζουμε να ξεφύγουμε από αγκυλώσεις του παρελθόντος.
-Ποια η διαφορά της σημερινής από την προηγούμενη ΕΡΤ; Και σε ποια σημεία;
-Πιστεύω ότι η σημερινή ΕΡΤ είναι πιο ώριμη – μα και οι πολιτικοί και τα κόμματα έχουν μια πιο ώριμη συμπεριφορά απέναντί της. Νομίζω ότι αυτό που έγινε στις 11 Ιουνίου 2013, το κλείσιμο της ΕΡΤ δηλαδή, λειτούργησε καταλυτικά σε 3 διαφορετικές κατευθύνσεις :
1ον ότι οι πολίτες συνειδητοποίησαν την αναγκαιότητα ύπαρξης και στήριξης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
2ον ότι οι εργαζόμενοι συνειδητοποίησαν τις ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία και τους Έλληνες τηλεθεατές και
3ον Τα πολιτικά κόμματα συνειδητοποίησαν ότι η ΕΡΤ πρέπει να χειραφετηθεί, να αυτονομηθεί και σταματήσει να αποτελεί τον εύκολο στόχο τους.
-Είναι ανεξάρτητη, το τηλέφωνο από το Μαξίμου δεν κτυπάει;
-Τι νόημα έχει να σας πω εγώ αν η ΕΡΤ είναι ανεξάρτητη ή όχι, ή αν χτυπάει το τηλέφωνο από το Μαξίμου, ή απ’ τη Συγγρού, ή από τον Περισσό; Σημασία έχει τι βλέπετε και τι ακούτε εσείς στον αέρα! Σημασία έχει πόσο έχουμε πείσει για την ανεξαρτησία μας στην πράξη τους πολίτες και όχι τι πιστεύω εγώ. Αυτό το μέγα ζητούμενο, η εμπιστοσύνη που ζητάμε από την κοινωνία θέλει χρόνο για να κατακτηθεί.
-Κρίνοντας από την έρευνα της ALCO η ΕΡΤ δεν έχει κερδίσει την αντικειμενικότητα των ειδήσεων, ένα 40% λέει όχι και κατά μια μονάδα παραπάνω λέει ναι. Ποια είναι η εξήγηση σας;
-Η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή, εν προκειμένω η ΕΡΤ, δεν μπορεί να πείσει για την μετάλλαξή της από τη μία στιγμή στην άλλη. Και για ένα τηλεοπτικό προϊόν, ο ένας χρόνος λειτουργίας είναι μία στιγμή. Χρειάζεται χρόνος, πολλή δουλειά και διαρκής προσπάθεια …
-Πως εξηγείτε τα χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης, ακόμη και μικρά κανάλια (πχ ΕTV) έχουν σχεδόν διπλάσιο ποσοστό;
-Είστε ένας έμπειρος τηλεοπτικός συντάκτης. Η ΕΡΤ έλειπε από τα τηλεκοντρόλ για 2 ολόκληρα χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πραγματικά περιμένατε να πατήσουμε το κουμπί στις 11/06/15 και να δείτε μία τηλεόραση με πλήρες πρόγραμμα; Αγνοείτε πόσος χρόνος χρειάζεται για να παραγγελθεί μία σειρά, ή να στηθεί μία εκπομπή, ή να γίνει ένας σωστός προγραμματισμός; Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι η σύγκριση της ΕΡΤ με άλλα κανάλια – μικρά, μεσαία ή μεγάλα – είναι λάθος. Επιτελούν διαφορετικό έργο. Από τη μία έχουμε εμπορικές επιχειρήσεις, απ’ την άλλη έχουμε ένα φορέα που επιτελεί ρόλο που το Σύνταγμα της χώρας επιβάλει.
-Σκέπτεστε αλλαγές προσώπων στο Δελτίο Ειδήσεων και σε άλλες πολιτικές εκπομπές; Έχετε στο πλάνο σας κάποιες μεταγραφές και ποιες αν μπορείτε να μας πείτε;
-Δεν μπορώ να σας πω γιατί τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα.
-Η ΕΡΤ με όσα πλέον γνωρίζετε από μέσα ως επικεφαλής της μπορεί να είναι αυτοδύναμη οικονομικά;
-Ναι είναι αυτοδύναμη οικονομικά.
-Και μια και είμαστε κοντά ένα μήνα πριν από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες πρέπει να είναι περιορισμένος ο αριθμός τους; Πόσα πανελλαδικά κανάλια πιστεύετε ότι μπορούν να αντέξουν οικονομικά;
-Με καλείτε να κρίνω Νόμους οι οποίοι μάλιστα αφορούν αμέσως ή εμμέσως και την εταιρεία που διοικώ. Δεν θα το κάνω.
-Το κόστος της λειτουργίας της ΕΡΤ, σε σχέση με ένα μεγάλο κανάλι πχ. το ΜEGA, τον ΑΝΤΕΝΝΑ πόση είναι η απόσταση;
-Οι ερωτήσεις σας με οδηγούν στην ανάγκη να θυμίσω ποιες είναι οι δραστηριότητες της ΕΡΤ. Αν τα κανάλια που αναφέρατε είχαν 2 ορχήστρες, 1 χορωδία, 5 πανελλαδικής εμβέλειας ραδιόφωνα, 19 περιφερειακούς σταθμούς, 2 ραδιοφωνικούς σταθμούς στη Θεσσαλονίκη, 3 τηλεοπτικά δίκτυα πανελλαδικής εμβέλειας, 1 high definition κανάλι, 1 δορυφορικό τηλεοπτικό κανάλι, και εκπομπές στα μεσαία και βραχέα (ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ), τότε η σύγκριση ίσως είχε ένα νόημα… Επίσης, οφείλω να σας επισημάνω ότι η ΕΡΤ είναι υποχρεωμένη να καλύπτει όλες τις δράσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Κυβέρνησης και των Αρχηγών των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Προσθέστε τις επισκέψεις Ελλήνων πολιτειακών παραγόντων στο εξωτερικό, προσθέστε επίσης εξαιρετικές καλύψεις γεγονότων π.χ. επίσκεψη Πάπα στη Λέσβο, Αγία και Οικουμενική Σύνοδος της Ορθοδοξίας, επίσκεψη Πούτιν, έκτακτη πολιτική επικαιρότητα, και το γεγονός ότι το υλικό αυτό διανέμεται δωρεάν σε όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα, ακόμα και σε αυτά που μου ζητάτε να συγκριθεί η ΕΡΤ μαζί τους και υπολογίστε την απόσταση.
-Υπάρχει εκτίμηση των συνεπειών από το λουκέτο στην ΕΡΤ το 2013;
Βεβαίως υπάρχει εκτίμηση των συνεπειών από το λουκέτο στην ΕΡΤ το 2013. Αν υπολογίσουμε τις διεθνείς συχνότητες της χώρας που τις απεμπολήσαμε και τώρα πασχίζουμε να τις πάρουμε πίσω, τους χωρίς συντήρηση πομπούς, κεραίες, van, studio που είναι περιουσία του ελληνικού λαού και το γεγονός ότι για 2 ολόκληρα χρόνια κανένας Έλληνας στον κόσμο δεν έβλεπε και δεν άκουγε ελληνικό πρόγραμμα τότε οι συνέπειες είναι τεράστιες. Η ολέθρια συνέπεια όμως έχει χρώμα και είναι μαύρο. Είναι η προσβολή της δημοκρατίας.
-Γιατί θελήσατε να επιστρέψετε στην ΕΡΤ;
Όταν έφυγα από την ΕΡΤ το 2012, κατηγορηθείς αδίκως και ψευδώς για σειρά ποινικών αδικημάτων, δεν πίστευα ότι θα γύριζα ποτέ πίσω. Αθωώθηκα – και είναι καιρός να σας απευθύνω δημόσια ένα ευχαριστώ γιατί «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» ήταν η μόνη εφημερίδα που υποστήριξε με σθένος την αλήθεια – οπότε η πρόκληση να αναλάβω και πάλι το τιμόνι της ΕΡΤ ήταν τεράστια. Άλλωστε πιστεύω πως όσο μεγάλο γεγονός ήταν το μαύρο, άλλο τόσο μεγάλο γεγονός είναι και το «φως». Έτσι κι αλλιώς αυτές οι θέσεις δεν είναι «για χόρταση. Το μεγαλύτερο μέρος της φιλοδοξίας μου – να μπει το τραίνο στις ράγες – επετεύχθη.
-Ήταν προκατειλημμένη εναντίον σας η τέως πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ή κινήθηκε στο πλαίσιο της αποστολής της;
-Έχει περάσει ένας χρόνος και δεν με απασχολεί καθόλου να απαντήσω σ’ αυτήν την ερώτηση. Το έχει κάνει ο χρόνος για μένα και όσοι παρακολούθησαν εκείνη την ημέρα. Πάντως θα είχε ενδιαφέρον μια συνέντευξη μαζί της.
-Θα υπάρξει μείωση προσωπικού στην ΕΡΤ;
Όχι.
-Θα επενδύσετε στη μυθοπλασία;
-Ναι. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος