Στις συστημικές τράπεζες, που κατήγγειλαν το ομολογιακό δάνειο, επιρρίπτουν τώρα τις ευθύνες οι μέτοχοι της Τηλέτυπος, ως απάντηση στους εργαζόμενους, που απαιτούν τα δεδουλευμένα τους. Το πλέον απίστευτο όμως είναι πως τρεις από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες της χώρας έχουν απλήρωτους επί πεντάμηνο τους εργαζόμενους στο άλλοτε πρώτο κανάλι της χώρας.
Στο Mega προβλήθηκε εταιρικό ρεπορτάζ με την επιστολή της τηλεοπτικής εταιρείας προς την Alpha Bank και τις τρεις άλλες τράπεζες, Πειραιώς, Εθνική και Eurobank, οι οποίες έχουν δεσμεύσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του σταθμού, που φθάνουν τα 32 εκατ. ευρώ. Πηγές από την Τηλέτυπος ανέφεραν πως η διοίκηση έστειλε την περασμένη εβδομάδα έμβασμα με χρήματα για ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, αλλά οι τράπεζες μπλόκαραν την πληρωμή. Σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, οι μισθοί θα μπορούσαν να πληρωθούν από τα έσοδα που έχει το Mega αυτό το διάστημα, αρκεί να αποδεσμευόταν ο συγκεκριμένος λογαριασμός από τις τράπεζες.
Το σημείο αιχμής είναι ο υψηλός δανεισμός και όχι η σχεδιαζόμενη αδειοδότηση. Από κοινού, πριν ακόμη ξεκινήσει η υπόθεση των αδειών από την κυβέρνηση, οι Γιώργος Μπόμπολας και Σταύρος Ψυχάρης ζήτησαν από σημαντικό επιχειρηματία της χώρας να αγοράσει έναντι 40 εκατ. ευρώ τον τηλεοπτικό σταθμό και εκείνος αρνήθηκε, επικαλούμενος τον δανεισμό της εταιρείας.
Η Τηλέτυπος έλαβε διαδοχικά δύο δάνεια. Ένα ομολογιακό, χωρίς εγγυήσεις, ύψους 50 εκατ. ευρώ το 2010 και ένα ομολογιακό -επέκταση του υφιστάμενου-, ύψους 98 εκατ. ευρώ, το 2012, αυτή τη φορά με εγγυήσεις. Στο δάνειο υπήρχε πρόβλεψη μεταξύ άλλων για εξόφλησή του το 2016 με δύο δόσεις συνολικού ύψους 68.600.000 ευρώ! Το Mega αρχικά, στις 7.11.2013, προπλήρωσε ομολογίες συνολικού ποσού 5.880.000 ευρώ με αρχική ημερομηνία λήξεως στις 28.12.2013, ενώ στη συνέχεια, στις 28.6.2014, εξόφλησε ομολογίες ύψους 2.940.000 ευρώ. Μετά ξεκίνησε να ζητά παρατάσεις για την πληρωμή των δόσεων, κι ενώ στην κυβέρνηση ήταν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, μέχρι που έφτασαν στο σημείο μηδέν.
Το δάνειο ήταν πλέον αδύνατον να πληρωθεί και οι τράπεζες, για να δώσουν παράταση ζωής στο Mega, ζήτησαν από την εταιρεία να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 15 εκατ. ευρώ, η οποία και απέτυχε. Προηγουμένως είχαν συμμετάσχει σε δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ, που ωστόσο δεν μπορούσαν να καλύψουν το οικονομικό πρόβλημα της Τηλέτυπος.
Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι, μετά και τη δεύτερη δικαστική απόφαση, που τους δικαιώνει για τα δεδουλευμένα, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας. Το κλίμα πλέον έχει αντιστραφεί και ακόμη κι αυτοί που υποστήριζαν ένθερμα τους μετόχους και έριχναν ευθύνες στην κυβέρνηση για το λουκέτο στο Mega μιλούν πλέον για τις σοβαρές ευθύνες των μετόχων της εταιρείας. Δείγμα για αυτό και οι δύο συνεχόμενες δημόσιες ανακοινώσεις, στις οποίες οι εργαζόμενοι απευθύνονται προσωπικά στους πλουσιότερους μετόχους της χώρας, σημειώνοντας πως δεν είναι δυνατόν να αποδέχονται τη σπίλωση του ονόματός τους και να αφήνουν σε απόγνωση 500 οικογένειες.
Στο κτίριο του Mega η αποσύνθεση είναι πλέον φανερή. Την περασμένη Δευτέρα άδειασε το γραφείο της η Όλγα Τρέμη αλλά και άλλοι εργαζόμενοι του σταθμού.