Χαμός στην ΠΟΕΣΥ, “σφαγή” στους “Ενωμένους Δημοσιογράφους”. Ο ενεργεία πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ σε κείμενό του με ημερομηνία 28 Δεκεμβρίου 2017 αποκαλύπτει το μηχανισμό που έδρασε στην παράταξη που κέρδισε τις εκλογές στην Ομοσπονδία, ώστε να αποκλειστεί από το προεδρείο της ΠΟΕΣΥ στο πρόσφατο συνέδριο της. Αποκαλύπτει μάλιστα πως υπήρχε και “γραμμή” που δόθηκε στις εκλογές με χαρτάκι για τη σειρά εκλογής των υποψηφίων.
Ολόκληρη η επιστολή του Δημήτρη Κουμπιά, έχει ως εξής:
‘Συνάδελφοι
Επειδή δεν είμαι πολύ σίγουρος ότι η σχεδιαζόμενη συγκέντρωση των Ενωμένων Δημοσιογράφων θα πραγματοποιηθεί ή – κι αν ακόμη γίνει – θα έχει συμμετοχή, σας στέλνω γραπτώς τις θέσεις μου σχετικά με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ, κατά την οποία δεν… κατόρθωσα να εκλεγώ ούτε σύμβουλος.
Μια ήττα σε εκλογές μπορεί να συμβεί και να γίνει φυσιολογικά αποδεκτή, εφόσον έχει ψηφίσει και (σε έχει) καταψηφίσει η πλειονότητα του εκλογικού σώματος. Όταν όμως είναι προγραμματισμένο να ψηφίσουν 56 σύνεδροι οι οποίοι μπορούσαν να βγάλουν τέσσερις συμβούλους – μαζί με δυο αναπληρωματικούς –, που με συγκεκριμένα κριτήρια είχαν καθοριστεί ομόφωνα από την παράταξη και η συμφωνία τηρείται μόνο από κάποιους που επέλεξαν να παίξουν έντιμα (βλακωδώς, όπως αποδείχτηκε), τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην παράταξη.
Πέντε μέρες πριν από το Συνέδριο σε συγκέντρωση της παράταξης αποφασίστηκε να εκλεγούν οι τρεις μετέχοντες στο απερχόμενο Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ (Κουμπιάς, Συνοδινός, Ριζεάκου) και τέταρτος ο Γ. Βότσκαρης που μετά την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ και εκ των ιδρυτικών μελών της παράταξης Μαρία Αντωνιάδου – τα άλλα τρία είναι ο Μ. Διόγος, ο Ν. Καρούτζος και ο υπογράφων –, πήρε τις πιο πολλές ψήφους στις εκλογές για την ανάδειξη των συνέδρων. Συγκεκριμένα: Βότσκαρης 181, Κουμπιάς 139, Συνοδινός 116 και Ριζεάκου 84 ήταν οι τέσσερις πρώτοι που συμφωνήθηκε να εκλεγούν. Με βάση μάλιστα τη σταυροδοσία, ο Γ. Βότσκαρης την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, μια μέρα πριν από το Συνέδριο, διεκδίκησε την προεδρία της Ομοσπονδίας· θεμιτό, εφόσον βέβαια εύρισκε τις απαιτούμενες 6 ψήφους στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο.
Πόσο θεμιτό όμως είναι ο δεύτερος σε σταυρούς – και εν ενεργεία πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ – να μην εκλέγεται καν σύμβουλος και αντ’ αυτού να εκλεγεί η συνάδελφος Φωτεινή Γιαννούλη, που με 64 σταυρούς ισοψήφησε με τον Δ. Καλαντζή στη 15η θέση; Η τελευταία επισήμανση προφανώς δεν αποτελεί αιχμή για τη συνάδελφο, την οποία εκτιμώ επαγγελματικά και προσωπικά. Πιστεύω άλλωστε ότι η συνωμοσία δεν είναι… γένους θηλυκού, τουλάχιστον όσον αφορά τις εκλεγμένες της παράταξης στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο.
Να σημειωθεί, ότι πριν από τις κοινές εκλογές του Ιουνίου του 2017 για ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ, σε συγκέντρωση των Ενωμένων Δημοσιογράφων υπενθύμισα πως αμέσως μετά την εκλογή μου στην προεδρία της Ομοσπονδίας τον Οκτώβριο του 2014, είχα δηλώσει ότι δεν επρόκειτο να είμαι ξανά υποψήφιος· ούτε στην ΕΣΗΕΑ, ούτε στην ΠΟΕΣΥ. Αντέδρασαν όλοι, με προεξάρχοντα το Γ. Βότσκαρη και τελικά, ύστερα από έντονες πιέσεις, πείστηκα να θέσω πάλι υποψηφιότητα.
Η συμμετοχή μου ωστόσο δεν άρεσε σε κάποιους οι οποίοι, κόντρα στην ομόφωνη συμφωνία της παράταξης, με κατευθυνόμενη σταυροδοσία κανόνισαν να πέσω… έκτος (δεύτερος αναπληρωματικός, για να μη μπορώ να μπω στο Δ.Σ. ακόμη και σε περίπτωση παραίτησης εκλεγμένου). Με πρώτη αναπληρωματική τη συν. Άντα Τράκου -26η με 47 ψήφους. Τελικά βγήκα 5ος (πρώτος αναπληρωματικός) χάρη σε δυο συναδέλφους που αγνόησαν τις οδηγίες μου και με ψήφισαν μονοσταυρία. Το χειρότερο, για μένα ήταν ότι φίλοι και αντίπαλοι – εκτός παράταξης – με προειδοποιούσαν για τη συνωμοσία σε βάρος μου, γνωρίζοντας για τη διπλή λίστα σταυροδοσίας που κυκλοφορούσε από συγκεκριμένα άτομα, ξεγελώντας τους συνέδρους που νόμιζαν ότι ψηφίζουν με βάση την ομόφωνη απόφαση.
Τους αγνόησα γιατί δεν ήθελα να πιστέψω ότι μπορούσαν να γίνουν τέτοιες ανεντιμότητες στην παράταξή μας και από βλακώδη σιγουριά – τηρώντας τη συμφωνία – έπαιξα έντιμα, ενώ θα μπορούσα να ζητήσω μονοσταυρία από τουλάχιστον δέκα «δικούς» μου (είχα 23 από τους 56) και να τους χαλάσω τα σχέδια, ανατρέποντας πλήρως το σκηνικό.
Αναμφίβολα λοιπόν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην παράταξη, με τις συνομωσίες που εξυφαίνονται υπόγεια, ερήμην της πλειοψηφίας των μελών, από άτομα που την αμαυρώνουν με την υπέρμετρη φιλοδοξία τους· είναι τουλάχιστον ανειλικρινή, επιχειρούν ουσιαστικά και στην πράξη το διχασμό, δημιουργώντας εικόνα αναξιοπιστίας των Ενωμένων Δημοσιογράφων· τραυματίζουν ανεπανόρθωτα την παράταξη, εν όψει και των κρίσιμων εκλογών για τη νέα διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ.
Το άκρον άωτον της αφέλειάς μου είναι ότι όχι μόνο τήρησα τη συμφωνία αλλά ως συνεπές μέλος – και μάλιστα ιδρυτικό – των Ενωμένων Δημοσιογράφων, ψήφισα με βάση το εικονιζόμενο «χαρτάκι» που μου ενεχείρισε ο αυτοαποκαλούμενος «γραμματέας της παράταξης» Γ. Βότσκαρης.
Το «χαρτάκι», το όπλο που μου έδωσαν για να… αυτοχειριαστώ ψηφίζοντας – με βαριά καρδιά, ομολογώ – Βότσκαρη και χωρίς κανένα ενδοιασμό Γιαννούλη. Τα δυο άτομα που εκούσια ο πρώτος και σίγουρα ακούσια η δεύτερη, με άφησαν εκτός Συμβουλίου.
Αποκαλυπτικός του τι συνέβη την τελευταία μέρα του Συνεδρίου είναι ο ενδοπαραταξιακός διάλογος στο fb – την επομένη –, μεταξύ του α΄ αντιπροέδρου της ΕΣΗΕΑ Μ. Διόγου και του επανεκλεγέντος στο Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ Ν. Συνοδινού. Ο πρώτος ρώτησε «μόνοι σας τις πήρατε τις έδρες; Παράταξη δεν έχετε;» και μίλησε για «ατιμία που κάνατε σε βάρος του Δημήτρη Κουμπιά», ζητώντας εξηγήσεις για το «πώς με δική σας σταυροδοσία έμεινε έξω ο Δ. Κουμπιάς από το ΔΣ, ενώ η παράταξη είχε αποφασίσει ΟΜΟΦΩΝΑ (και ΕΣΥ υποκριτικά) να εκλεγεί στους 4». «Και δεν πήρατε. Κλέψατε 4 έδρες», κατέληγε ο Μ. Διόγος.
Η απάντηση Συνοδινού ήταν πως «στη δράση υπάρχει αντίδραση», επειδή… «τόσα χρόνια διοικείς με τον ΣΥΡΙΖΑ». Εξέφραζε προφανώς, για μια ακόμη φορά, την ενόχληση τη δική του και της παρέας του για το γεγονός ότι τόσο στην ΕΣΗΕΑ όσο και στην ΠΟΕΣΥ τη Γενική Γραμματεία την είχε αναλάβει η Συσπείρωση, παράταξη προσκείμενη στο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ίδια παρέα που όταν ο Σταύρος Καπάκος -εκλεγμένος με την προαναφερόμενη παράταξη – ανέλαβε Γ.Γ. στην Ένωση, έγραφε στα social media: «από Ενωμένοι γίναμε συριζΕνωμένοι Δημοσιογράφοι» και μετά το Συνέδριο και τον εξοβελισμό μου από το Δ.Σ. πανηγύριζε ότι… «αποΣυσπειρωθήκαμε». Οι ίδιοι που τορπίλισαν την κοινή κάθοδο με τη Συσπείρωση ή την παράταξη Μπερεδήμα της ΕΣΠΗΤ, γιατί θα τους ανέτρεπε τα σχέδια.
Αγνοώντας πόσο χρήσιμη είναι η συμμετοχή ανθρώπων της κυβερνώσας παράταξης σε ένα Δ.Σ. που διεκδικεί από την Κυβέρνηση τη σωτηρία των ασφαλιστικών ταμείων του κλάδου· για να συνεχίσουν οι συνάδελφοι να έχουν περίθαλψη και επικούρηση. Όταν μάλιστα το προεδρείο της ΠΟΕΣΥ αγωνιζόταν για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ και των ΤΕΑΣ, δεχόμενο απίστευτες κατηγορίες, στα όρια του προπηλακισμού, για τους χειρισμούς και την τάχα ενδοτική στάση του στην τριμερή (υπ. Εργασίας, εργαζόμενοι, εργοδότες), στις 25 Ιουλίου 2016 ο Ν. Καρούτζος, τότε ΓΓ του ΕΔΟΕΑΠ και η τωρινή ΓΓ Άντζυ Σταθάτου, τότε Πρόεδρος του ΤΥΠ ΕΔΟΕΑΠ, σε κοινή ανακοίνωσή τους έγραφαν:
«Ευτυχώς στον κλάδο υπάρχουν και υπεύθυνοι συνδικαλιστές που δρουν με γνώμονα το συμφέρον των εργαζομένων στον Τύπο ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση. Και τέτοιοι είναι ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Κουμπιάς και ο ΓΓ της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης που παρά στον ανελέητο πόλεμο λάσπης και συκοφαντίας που δέχονται στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και λειτουργούν εντίμως και με συνέπεια υλοποιώντας τις συμφωνίες που γίνονται στην τριμερή επιτροπή».
Και 17 μέρες πριν από το Συνέδριο, στις 28 Νοεμβρίου 2017 ο Ν. Καρούτζος, ως πρόεδρος πλέον του Οργανισμού, μετά τη θριαμβευτική επικράτηση του «ΝΑΙ» στην αλλαγή του Καταστατικού δήλωνε:
«Ο ΕΔΟΕΑΠ σώθηκε την τελευταία στιγμή με την αποφασιστική στάση των μελών του και γιατί στην κρίσιμη στιγμή ο κλάδος είχε την ευτυχία να έχει στην ηγεσία του συνδικαλιστές που βλέπουν μπροστά χωρίς αγκυλώσεις. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της ΠΟΕΣΥ Δημήτρη Κουμπιά και τον Γ. Γραμματέα Γιώργο Σαββίδη, την Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου και το ΓΓ της ΕΣΗΕΑ Σταύρο Καπάκο για την συνδρομή τους στην προσπάθεια να φτάσουμε σε λύση».
Τι άλλαξε μέσα σε 17 μέρες, από τότε μέχρι το Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ;
Δημήτρης Γ. Κουμπιάς”