Η απρέπεια απομάκρυνσης του Γιώργου Μαρκάκη από το Kosmos διορθώθηκε με την πρόσληψή στο Τρίτο. Η απόφαση του διευθυντή του Kosmos για τη διακοπή της συνεργασίας με τον βραβευμένο μουσικό παραγωγό, γνώστη της παγκόσμιας έθνικ μουσικής σε υψηλότερο επίπεδο είχε προκαλέσει αίσθηση και ενόχληση στη διοίκηση που έσπευσε να διορθώσει το σφάλμα.
Το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για το νέο πρόγρραμμα του Τρίτου έχει ως εξής:
“Avanti maestro!
Ξεκινά το νέο πρόγραμμα του Τρίτου
Το Τρίτο Πρόγραμμα με το νέο σχεδιασμό του, επιθυμεί να μοιραστεί ατόφια την υψηλή τέχνη της μουσικής και της λογοτεχνίας με το κοινό του, φιλοδοξώντας, παράλληλα, να το ανανεώσει προσεγγίζοντας νεότερες γενιές: Απευθύνεται στους ακροατές που επιθυμούν να γίνουν κοινωνοί των νέων, διεθνών τάσεων στη δημιουργία και την εκτέλεση της μουσικής, της διαρκούς επανανακάλυψης των κλασικών αριστουργημάτων με νέες αναλύσεις υπό σύγχρονο πρίσμα. Και είναι συγκριτικά πολλοί αυτοί οι ακροατές, καθώς το Τρίτο κατέχει εδώ και 15 χρόνια μια από τις πρώτες θέσεις ακροαματικότητας στη διεθνή κλίμακα των ομοειδών κλασικών ραδιοφωνικών σταθμών της Ευρώπης.
Στο νέο του πρόγραμμα, που αρχίζει τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, το Τρίτο θα συνεχίσει να παρουσιάζει τη διεθνή λογοτεχνία όπως και το θέατρο, καθώς και τον κριτικό λόγο για τις άλλες τέχνες (ζωγραφική, γλυπτική, αρχιτεκτονική κλπ.) Εκπομπές που εστιάζουν στην Ιστορία και την Κοινωνιολογία συμπληρώνουν το πάζλ ενός ραδιοφώνου ιδιαίτερα πλουραλιστικού.
Το Τρίτο δεν είναι μόνο ένα ραδιόφωνο για την Τέχνη. Είναι, όταν το περιεχόμενο της εκπομπής το επιτρέπει, το ίδιο ως ραδιόφωνο μια αυτοδύναμη τέχνη. Συνθέτες, μουσικοί, ποιητές, καθηγητές πανεπιστημίου, σκηνοθέτες, συγγραφείς, ιστορικοί τέχνης, ακαδημαϊκοί, ηθοποιοί κ.α. περιλαμβάνονται στους μονίμους παραγωγούς και συνεργάτες του σταθμού.
Στο νέο πρόγραμμα, εκτός από τη συνέχιση και βελτίωση των επιτυχών μέχρι τώρα εκπομπών, επιχειρείται ένα φιλόδοξο σχέδιο επανέναρξης σημαντικών θεσμών.
1) Νέες παραγωγές «Θεάτρου στο Ραδιόφωνο». Καταγραφή των νεοτέρων ηθοποιών μας με καινούριες παραγωγές.
2) Νέες παρουσιάσεις πορτρέτων σημαντικών σύγχρονων Ελλήνων συνθετών κλασικής μουσικής στη σειρά «Ο Συνθέτης της Εβδομάδας».
3) Εκπομπές σε συνεργασία με τα Μουσικά Σύνολα, όπου θα ηχογραφούνται έργα κλασικής μουσικής, κατόπιν παραγγελιών σε νέους Έλληνες συνθέτες.
4) Αναγνώσεις βιβλίων «Μορφών της Ελληνικής Γλώσσας»: «Εμείς και οι Φράγκοι» του Τσιφόρου με τον Δημήτρη Πιατά, ο «Διγενής» το μεσαιωνικό επικό ποίημα με τον Γιώργο Κοροπούλη, «Η Αλληλογραφία του Βαν Γκογκ» με τον Άρη Ρέτσο, «Χαρακτήρες» μια παράλληλη παρουσίαση των ιδίων ανθρώπινων χαρακτήρων όπως τους περιέγραψαν διαφορετικοί συγγραφείς με ομάδα ηθοποιών και αργότερα «Ο Αφρός των Ημερών» του Μπορίς Βιάν, «Η μεγίστη σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω» του Λεμπέση, ο «Σέρλοκ Χολμς σώζων τον Ελευθέριον Βενιζέλον” κ.α.
4) Ειδική εκπομπή για το Μιούζικαλ (Μια περιπλάνηση μύησης στην τέχνη και την τεχνική του Μουσικού Θεάτρου ).
6) Ειδική εκπομπή για την Όπερα μέσα από το πρίσμα της Τραγωδίας
5) Η μετά από πολλά χρόνια επανένταξη της world music, στις πολυδιάστατες συνδέσεις της με την τζαζ, την πειραματική κλασική και την ηλεκτρονική μουσική με τον Γιώργο Μαρκάκη.
6) Η επανένταξη στο πρόγραμμα της εκπομπής «Αναζητώντας την Κυρία με τη Στρυχνίνη» του Χρίστου Παπαγεωργίου. Μια πολυαγαπημένη εκπομπή των τελευταίων χρόνων.
Σε δεύτερη κίνηση δρομολογείται μια παιδική ζώνη Τρίτου Προγράμματος με θεατροποιημένες παιδικές εκπομπές (Φλου) ή εκπομπές παρουσίασης παιδιών με μουσικό ταλέντο σε παιδικό ακροατήριο (Τζ. Μανουσάκη) επεκτείνοντας τις ήδη υπάρχουσες παιδικές ζώνες, οι περισσότερες από τις οποίες απευθύνονται και σε ενηλίκους. Επίσης η επαναφορά της ραδιοφωνικής κριτικής μουσικών και άλλων μεγάλων γεγονότων με μια πολύ ενδιαφέρουσα φόρμα.
Παραμένει σταθερό το έμπρακτο ενδιαφέρον για τη ζωντανή μετάδοση των πιο σημαντικών Φεστιβάλ του κόσμου. Τη νύχτα συνεχίζεται το Notturno μέσω της σταθερής και πολύ επιτυχημένης συνεργασίας με το ΒΒC, παρακολουθώντας κατά πόδας, με ζωντανές ηχογραφήσεις, σε όλες τις μεγάλες αίθουσες του κόσμου, τις μεγαλύτερες ορχήστρες και τους σημαντικότερους σολίστες.
Για να δείτε το νέο πρόγραμμα του Τρίτου Προγράμματος, πατήστε εδώ.